Suomen Squashliiton Virallinen Uutislehti No 1 / 18

SQUASH

Juhlavuosi on nyt käynnissä!

Tässä numerossa tarjolla seuraavaa:

Pääkirjoitus

Toiminnanjohtaja Mika Monto kertoo tulevaisuudesta.

Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismaiden Squashliitot tapasivat monen vuoden tauon jälkeen ja sopivat herättävänsä yhteistyön taas henkiin.

Squashpelaajan polku

Suomen Squashliiton valmennusjärjestelmä tukee nuoren pelaajan matkaa kohti maailman huippua.

Sisältöä seuratoimintaan

Miten luoda toimintaa ja kasvattaa sekä aktivoida seuran jäsenistöä?

Käänteiskulma

Jari Metherin kolumni squashista ja suomalaisesta urheilusta.

Kevään arvokisat alkamassa

Suomen kaikkien ikäryhmien maajoukkueet kevään aikana omiin EM-kilpailuihinsa. Ota selvää, mitä joukkueille kuuluu tällä hetkellä.

UCS Swedish open

Paljon oli Fredrik Johnson saanut taas karkkia tarjolle squashin ystäville Linköpingiin tämän vuoden UCS Swedish Openissa.

Poikien MM 2018

Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkue matkaa kesällä Intiaan mittelemään ikäluokkansa maailmanmestaruuksista.

PÄÄKIRJOITUS

Ellet ole tätä läpyskää jostain syystä printannut, niin ruudullasi loistaa vuoden 2018 ensimmäinen Suomen Squashliiton toimittama Newsletter. Viime syksynä harjoittelimme kahden numeron verran, nyt harjoituksemme jatkuu. Vieläkään formaattimme ei ole ihan valmis, vaan etsimme parasta mahdollista tapaa jakaa nämä artikkelit ja ajatukset teille. Ja vielä niille, jotka haikailevat paperisten Squash-Uutisten perään, tämä ei tule tapahtumaan. Jos haluatte paperisen lehden, niin printatkaa tämä ulos. Miettikää toki ensin, onko se tarpeellista, vai voisitteko lukea jutut ruudulta. Luonto kiittää – silmiin sattuu ehkä vähän enemmän.

Suomalaisessa squashvuodessa on yleensä kaksi piikkiä. Ensimmäinen on heti vuoden alussa, kun lähes kaikki SM-mitalit pitää saada väkisin jaettua ennen maaliskuuta ja EM-kisarumbaa. Toinen, hieman kevyempi, on syksyllä kauden alussa, kun pelataan Finnish Masters ja Finnish Juniors. Tänä vuonna alkukauteen ahdetaan vielä PSA-ammattilaisturnaus miehille ja naisille, Remeo Open, joka järjestetään yhdessä Finnish Junior Openin kanssa syyskuun puolivälissä.

Newsletterin tarkoituksena ei ole kerrata edellisen kahden kuukauden tuloksia. Ne voitte lukea squash.fi:stä. Tarkoitus on tehdä taustoittavaa, jopa toivottavasti hieman tutkivaa journalismia, joka kertoo enemmän lajin ilmiöistä ja siitä, mitä tulosten ympärille mahtuu ja rakentuu. Lisäksi ja luonnollisesti yritämme kertoa, mitä Squashliitossa tapahtuu, mitä asioita toimistossa mietimme ja miten yritämme tehdä asioita paremmin.

Ensi kauden alkuun on luvassa kasa uudistuksia. Niistä vielä tarkemmin kevään seuraavissa numeroissa. Sen voimme jo nyt sanoa, että kaikki uudistukset eivät tule olemaan helppoja. Hampaita tullaan kiristelemään varmasti, mutta tarkoitus on kuitenkin tehdä asioista a) pitkässä juoksussa helpompia, b) ammattimaisempia ja c) relevantteja lajin kehittymisen kannalta. Jos nämä, kaikista alkuvaikeuksista ja luonnollisesta muutosvastarinnasta huolimatta toteutuvat, niin ollaan oikeilla jäljillä. Ja kuten jo aiemmin olen sanonut, jos tehty uudistus osoittautuu sudeksi, niin sitten ohjataan uudestaan ja tehdään uusi uudistus.

Nyt siis kaikki te konservatiivisuuteen taipuvaiset, nauttikaa tästä keväästä, kun asiat ovat vielä suhteellisen samalla mallilla kuin ennen. Ensi syksystä lähtien kurssi on toinen.

 

Mika Monto

Toiminnanjohtaja

Suomen Squashliitto

Pohjoismaiden Squashliittojen Kokous

Viime syksynä, kun squashliiton toimiston uusi henkilöstö aloitti tehtävänsä, oli yksi akuutti asia pohjoismainen yhteistyö. Soitin silloin Ruotsin liiton henkiselle pokusalolle, Thomas Troedssonille. Päätettiin puhelun aikana, että järjestetään pohjoismaiden squashliittojen yhteinen tapaaminen UCS Swedish Openin yhteydessä helmikuussa Linköpingissä. Päätös piti, Thomas kutsui kaikkien pohjoismaiden (- Islanti) squashförbundetit saman pöydän ääreen.

 

Yhteistyötä on toki yritetty tehdä – ja myöskin tehty – aiemminkin. Pöydän ympärillä olevien mielikuvat olivat tosin hyvinkin eriäviä siitä, milloin yhteistyötä oli viimeksi yritetty tehdä. Arvaukset vaihtelivat kahdesta vuodesta viiteentoista vuoteen. Tämän seurauksena päätettiin, että katsotaan nyt ainoastaan eteenpäin, eikä mietitä, mitä olisi pitänyt tehdä menneisyydessä.

Ruotsin squashförbundetin uusi presidentti Åsa Wallin oli valmistellut erittäin hyvän agendan, jossa lähes jokainen kohta tuntui joko erittäin tai melko tärkeältä. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että edellisillä kerroilla, kun yhteistyötä oli suunniteltu, oli homma kaatunut siihen, että yritettiin tehdä liian monta asiaa, eikä saatu mitään tehtyä kunnolla. Nyt päätimme siis tehdä ainoastaan sellaisia asioita, jotka pystymme myös toteuttamaan. Tämä tuntui helpottavalta, koska kaikissa pohjoismaisissa liitoissa (me mukaan lukien) työtä näytti muutenkin olevan enemmän kuin tarpeeksi.

Agendalla yksi asia ylitse muiden oli kilpailukalenterien synkronointi. Mietimme aluksi, mitkä ovat ne relevanteimmat asiat kalenterissa, jotka haluamme synkronoida. Puhuimme maiden mestaruuskilpailuista, liigoista ja PSA Closed Satellite -turnauksista, joita Ruotsissa on kauden aikana kuusi ja meillä 4-5. Sekä Tanska että Norja suunnittelivat kilpailujen järjestämistä ensi kaudella. Tästä päädyimme ajatukseen ”Nordic Tourin” rakentamisesta ja siitä, että saisimme nämä kilpailut synkronoitua niin, ettei päällekkäisyyksiä tulisi. Kilpailuja olisi kauden aikana 10-15, riippuen Tanskan ja Norjan valmiudesta. Nämä kilpailut olisivat myös sellaisia, joihin pelaajia ja valmentajia rohkaistaan lähtemään. Kilpailujen yhteyteen voisimme rakentaa sitten lisää tapahtumia, esimerkiksi valmennusklinikoita.

Luonnollisesti pyrimme synkronoimaan tapahtumakalenterit niin, että päällekkäisyyksiä tulisi mahdollisimman vähän, mutta täydellistä kalenteria emme näillä tapahtumamäärillä ja vain 52 viikolla vuodessa saa rakennettua. Ensi kaudella nähdään, miten ollaan onnistuttu ja onko pohjoismainen yhteistyö hedelmällistä ja kannattavaa. Itse näkisin, että meillä voisi olla paljonkin asioita, joissa yhdessä tekeminen voittaa poteroissa näpertelyn ja pystyisimme rakentamaan parempaa ja tasokkaampaa squashtoimintaa kaikkiin pohjoismaihin – ja tulevaisuudessa myös Venäjälle ja Baltiaan. Alku vaikuttaisi ainakin hyvältä!

 

Mika Monto

Käänteiskulma

SQUASH ON MEIDÄN JUTTU OMILLA EHDOILLAMME

 

Talviolympialaiset päättyivät runsas viikko sitten. Suomalaisten osalta kisat sujuivat joko kohtalaisen hyvin tai huonosti – riippuu, keneltä kysyy. Jos suomalaisurheilijoiden menestystä verrataan norjalaisiin tai ruotsalaisiin, meni huonosti ja jos asiaa kysyy urheilujohtajilta, kisat menivät ”tavoitteisiin nähden ok.”

”Ei voi olettaa, että huippu-urheilun nykyresursseilla Suomi voisi kilpailla mitalimäärissä Norjan kanssa. Me voidaan huutaa lisää mitaleja, ja että oltaisiin niin kuin Norja. Mutta meidän pitäisi ottaa realismi käteen”, sanoi Mika Kojonkoski kisojen jälkeen ja ilmoitti muutamaa päivää myöhemmin, ettei hae jatkoa työlleen Suomen olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajana.

Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio puolestaan totesi näin:

”Jos se (huippu-urheilu) on yhteiskunnassa tärkeä juttu, niin panostetaan siihen! Panostetaan siihen yhteiskunnan varoja ja yritetään saada yrityselämä mahdollisimman laajasti siihen mukaan.”

Niin kauan kuin minä muistan, aina on itketty rahan perään, jota ei siis koskaan ole ollut tarpeeksi. Raha on luonnollisesti tärkeä tekijä, mutta en vain jaksa uskoa, että sen avulla kaikki ratkeaisi. On niin helppo etsiä vikaa muualta ja muista sekä yrittää kääntää katseet muualle, kun ja jos ei halua katsoa peiliin.

Urheilu on aina liittynyt politiikkaan. Kun Suomi itsenäistyi 100 vuotta sitten, myös urheilulla rakennettiin kansakuntamme identiteettiä ja asemaa maailmalla. Toinen merkittävä ajanjakso oli toisen maailmansodan jälkeen, jolloin olimme hävinneet sodan Neuvostoliittoa vastaan ja jälleenrakentaminen saatiin käyntiin. Myös silloin urheilulla oli merkittävä rooli kansakuntamme eheyttämisessä, olkoonkin että urheilu oli tiukasti jakaantunut SVUL:n ja TUL:n kesken vastakkaisiin leireihin.

Tänään meillä ei ole tarvetta urheilun avulla todistaa ulkopuolisille mitään. Meidät tunnetaan ja tiedetään maailmalla hyvin, meitä arvostetaan suuresti ja me olemme paikkamme kansakuntana ansainneet.

Onko edes niin tarpeellista verrata meitä Norjaan, Ruotsiin tai mihinkään muuhunkaan? Vaikka urheilu onkin kilvoittelua paremmuudesta ja voittaminen on urheilussa keskeinen tavoite, voisiko Mika Kojonkosken peräänkuuluttama realismi olla idealismin sijaan keskustelun ja arvioinnin lähtökohtana?

Miksi meidän pitäisi yltää hiihdossa Norjan tasolle? Onko pakko voittaa jääkiekossa Ruotsi?

Suomalainen squash täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Se on samanaikaisesti lyhyt ja pitkä aika. Se on lyhyt aika verrattuna squashin historiaan Englannissa ja pitkä aika verrattaessa sitä suomalaiseen salibandyyn, jossa on voitettu mm. maailmanmestaruus.

Mitä jos jätettäisiin vertailu vähemmälle ja rakennettaisiin meidän omaa, suomalaista squashia niistä lähtökohdista ja niillä resursseilla, mitä meillä on käytettävissämme? Me olemme saavuttaneet kansainvälisiä arvomitaleita squashissa. Se on aivan yhtä mahdollista myös tulevina vuosina – omilla ehdoillamme, omista lähtökohdistamme.

 

Jari Mether

Squashpelaajan Polku

2000-luvun suurimpia huippu-urheilun kehityssuuntia Suomessakin on ollut urheilijan polku ja samassa yhteydessä sanonta ”urheilija keskiössä” on tullut monelle tutuksi. Mitä se tarkoittaa käytännössä ja miten se näkyy squashissa?

 

Squashliitto pyrkii jatkuvasti kehittämään lajin huippu-urheilua ja se haluaa palvella ammattiurheilijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Ennen kun squashpelaaja pääsee siihen pisteeseen, että voi kutsua itseään ammattilaiseksi ja saa elantonsa pelaamalla, monta asiaa on pitänyt loksahtaa kohdilleen ja monessa kohtaa on täytynyt tehdä isoja päätöksiä. Nykyään lapsen ja nuoren tukena on kuitenkin jo merkittävä määrä vaihtoehtoja ja ratkaisuja, mitkä tukevat nuoren matkaa kohti ammattilaisuutta –tai mikä se oma maali sitten olikaan.

 

Ala-asteikäiset (alle 13-vuotiaat)

Nuorimmat ikäluokat harjoittelevat pääsääntöisesti paikallisissa kotiseuroissaan eivätkä välttämättä juurikaan kisaa vielä. Parhaat ja innokkaimmat ottavat ensituntumaa kisoihin esimerkiksi Jaffa Cupeissa ympäri maata. Jaffa Cupista lisää tietoa osoitteessa http://www.esrc.fi/next/?p=12004 .

Harjoittelun sisältö on vahvasti taitopainotteista niin tekniikka- kuin yleismotoriikkapuolellakin. Lajiharjoitteluun ei kannata vielä laittaa motivaatiota suurempaa määrää tunteja viikossa, kunhan monipuolista liikuntaa on arjessa päivittäin. Nikkihiiret keräävät maan parhaat tästä ikäryhmästä ja harjoittelevat omana varhaismaajoukkueryhmänään 3-5 kertaa vuodessa. Parhaat näyttöpaikat mukaan pääsemiseksi ovat juuri Jaffa Cupit ja luonnolllisesti Juniori SM-kilpailut.

 

Yläaste-ikäiset (13-15 -vuotiaat)

Ala-asteen jälkeen pelaajat ja perheet miettivät jo vaihtoehtoja hieman squashinkin ehdoilla. Harjoittelu ei tapahdu välttämättä enää ainoastaan omassa seurassa, vaan maan potentiaalisimpien ja motivoituneimpien pelaajien tulee hakeutua harjoittelemaan mahdollisimman hyvien lajikeskittymien äärelle. Mikäli oma kotiseura ei pysty enää tarjoamaan riittävää valmennus- tai harjoitteluvastustasoa, pitää alkaa harkitsemaan muita vaihtoehtoja.Yksi vaihtoehto tulee tulevaisuudessa olemaan yläasteen squashryhmä, joka näillä näkymin käynnistyy joko syksyllä 2018 tai 2019 (asiasta kiinnostuneet, olkaa yhteydessä Squashliiton nuorisopäällikköön).

Tässä ikäluokassa kisataan jo aktiivisesti. Osa käy vielä Jaffa Cupeissa ja muut kansalliset juniorikilpailut kuuluvat oletusarvoisesti kisakalenteriin. Juniori SM on kauden päätapahtuma. Ikäluokan parhaat aloittelevat lisäksi kisaamista Euroopan Squashliiton (ESF) juniorikiertueen kilpailuissa 1-4 kertaa vuodessa. Nämä myös kuuluvat Squashliiton U15 maajoukkuerinkiin, josta parhaat valitaan keväällä edustamaan Suomea joukkue EM-kilpailuihin.

Harjoittelu on tässä iässä erittäin monipuolista ja siinä otetaan kaikki osa-alueet huomioon: tekniikka, taktiikka, fysiikka ja henkinen valmennus. Harjoittelumäärät nousevat huomattavasti aiempaa suurempiin määriin kuin aiemmin ja parhaat harjoittelevat jo noin 10 tuntia viikossa. Henkilökohtaisen valmentajan löytyminen on tässä vaiheessa tärkeätä.

 

Lukioikäiset (16-19 -vuotiaat)

Lukioon tai ammattikorkeakouluun siirryttäessä on ehkä niiden kaikkein isoimpien päätösten aika. Squashpelaaja, joka päättää panostaa lajissa kehittymiseen siirtyy tässä vaiheessa Helsinkiin harjoittelemaan Harjoittelukeskukseen ja opiskelemaan Urhean oppilaitoksiin (www.urhea.fi), kuten Mäkelänrinteen Urheilulukioon. Tässä vaiheessa kilpaillaan Suomessa jo pääsääntöisesti aikuisten sarjoissa ja kansainvälisiä juniorikilpailuita tulee 4-8 vuosittain. Juniori-iän loppuvaiheessa pelaaja myös alkaa tietoisesti keräämään PSA-pisteitä, jotta mahdollinen ammattilaisura pääsisi jatkumaan suoraan junioriuran jälkeen ja paikka pienimpiin ammattilaiskilpailuihin avautuisi heti.

Squashliiton linjauksen mukaan Harjoittelukeskus on huippusquashohjelmamme ydin. Sen kautta taataan kaikille potentiaalisille ja motivoituneille squashpelaajille mahdollisuus yhdistää huipulle tähtäävä harjoittelu ja opiskelu keskenään. Harjoittelukeskuksen tarkoitus on tuottaa urheilijoita, joilla on ihmisinä valmius viedä omaa uraansa itsenäisesti eteenpäin kohti aikuisten maajoukkuevaihetta.

Harjoittelu on tässä vaiheessa erikoistumassa lajikohtaiseen harjoitteluun. Harjoittelu on edelleen monipuolista, mutta se keskittyy selkeämmin kehittämään squashissa vaadittavia ominaisuuksia. Ikäluokan parhaat harjoittelevat tässä vaiheessa 15-20 tuntia viikoittain. Henkilökohtaisen valmentajan tuki on tässä vaiheessa tärkeätä, mutta pelaaja alkaa myös ymmärtämään oman vastuunsa kehittymisestään.

 

Nuoret aikuiset

Junioriuran jälkeen parhaat siirtyvät joko suoraan ammattilaiskiertueelle tai yliopistosquashiin ulkomailla (esim. USA, https://csasquash.com/teams/conferences/ivy-league-m/ ). Tässä vaiheessa squash määrittää jo mm. sen, missä urheilija asuu ja mitä hän tekee. Squashammattilaisuus ei juuri enää siedä kompromisseja ja sen vuoksi tavoitteen tulee olla selkeä ja sinne johtavat portaat, välitavoitteet ja niiden vaatima harjoittelu – eli prosessi – tulee olla selkeä.

Kilpaileminen tapahtuu tässä vaiheessa pääosin ulkomailla. Pääpaino on PSA-kiertueella (tai yliopistoliigassa) ja toissijaisena lisänä ovat ulkomaan ammattilaisliigat, kuten Englanti, Saksa, Ranska, Sveitsi ja Hollanti.

Harjoittelu on täysin lajispesifiä, jossa oman mielen ja kehon tunteminen ja kuunteleminen on nyt suuressa roolissa sekä osa kokonaisvaltaista harjoittelua. Harjoitteluun kuluu viikoittain aikaa yli 20 tuntia.

 

Squashin pelaajan polku on kuvattu osoitteessa https://kihuenergia.kihu.fi/urapolku/julkinen_index.php?page=taulukko&laji=149 . Sieltä voi käydä käydä hakemassa suuntaa-antavaa ajatusta siihen, miltä aloittelevan tai kehittyvän squashpelaajan urapolku voisi näyttää ja minkälaista apua missäkin kehitysvaiheessa on tarjolla. Mikäli sinulla tulee kysyttävää pelaajan polkuun, omaan polkuun tai lapsen polkuun liittyen, ole yhteydessä Squashliiton Nuorisopäällikköön.

 

Tomi Niinimäki

Toimintaa Seuraan – Action!

Miten aloitat squashvalmennuksen hallillasi – ja teet siitä sekä hyödyllistä että hauskaa?

 

Maassamme, etenkin tietyissä lajeissa, elää vahvasti myytti, joka tähän päivään peilattuna, äärimmäisen kieroutuneella tavalla sanoo, että valmentamisesta EI SAA OTTAA RAHAA. Valitettavasti squash kuuluu näihin lajeihin. Osa seuroista on oivaltanut tähän päivään paremmin sopivan ajattelutavan: ”Laatu maksaa”. Osa seuroista vetää junioritreenejä talkootyöllä, kiertävällä systeemillä, jossa jokainen seuranjäsen revitään vetämään junnutreenejä omalla vuorollaan – heikolla tai olemattomalla ammattitaidolla ja motivaatiolla. Meillä on tähän ratkaisu!

Sinä, joka olet pitänyt edes jonkin verran squashmailaa kädessäsi ja mietit edes yhtä näistä asioista: 1) Miten voisin alkaa valmentaa hallillani? 2) Miten voisin saada hieman lisätuloa? Voisinko rakentaa tästä tulevaisuudessa jopa ammatin? 3) Miten voisin yhdistää liikunnan ja ansaitsemisen, hyvin ja hyödyn? 4) Miten voisin auttaa seurani junioreita?

Valmennuksen aloittamiseen (tai muuttamiseen järkevämmäksi) saa henkilökohtaista apua Suomen Squashliitosta allekirjoittaneilta. Tässä kuitenkin rautalankamalli, josta voit aloittaa, mikäli vastasit yhteenkin yllä olevaan kysymykseen myöntävästi.

  1. Perusta ryhmä

Tämä on monelle myös kompastuskivi numero 1. Miten saan valmennusryhmän pystyyn? Tässä muutama idea: Aloita kavereistasi. Lähtisivätkö he harrastamaan? Suunnittele alkeiskurssi, jolla promotoit viikoittaista valmennusryhmääsi. Alkeiskurssi voi olla hieman edullisempi kuin viikoittainen valmennus. 3-4 kertaa, hinta esim. 5€/pelaaja + kenttämaksu, 3-6 osallistujaa/kurssi. Voit myös kutsua koululuokkia kokeilemaan squashia ja pyrkiä muodostamaan valmennusryhmän junioreille. Puhu hallillasi sosiaalipelaajille, laita alkeiskurssista ilmoitus hallin seinälle, sosiaaliseen mediaan ja sähköiseen kenttävarauskalenteriin. Mahdollisuudet ovat rajattomat!

  1. Mieti kulurakenne ja se, kuinka paljon haluat ansaita. Määritä sen perusteella valmennuksen hinta.

Jos suunnittelet vetäväsi ryhmää kerran viikossa, laske kenttähinta, pyydä halliltasi alennusta kentästä, sillä teet heille palveluksen tuomalla uusia pelaajia lajin pariin. Laske kausimaksu (syksy/kevät). Oletetaan, että kevätkaudella olisi 20 viikkoa. Ryhmävalmennuksen hinta osallistujalle voi olla jotain viiden ja viidentoista euron väliltä. Oletetaan, että kenttävuokra on 7,5€/tunti. Näin kevätkauden maksuksi per osallistuja voisi tulla 200€, jolloin kolmella osallistujalla liikevaihtosi on 600€, josta hallille menee 150€. Tienaat siis yhdellä ryhmällä 450€/kevät. Kymmenen ryhmää, esim. la 5, su 5 ryhmää tuottaa siis 9000€/vuosi. Ei hullumpaa viikonlopputöinä! Luonnollisesti ryhmien perustamiseen menee aikaa, joten toiminnan kehittäminen kymmeneen ryhmään ei tapahdu hetkessä.

  1. Mieti myös seuraavaa
  • Perusta innokkaimmille ryhmille toinen viikkoharjoitus
  • Voisitko pitää esim. yksityistunteja viikolla? Niistä voi hyvin pyytää 25-50€/tunti riippuen ammattitaidostasi.
  • Voisitko hyödyntää muita mailapelejä esim. kerhotoimintaan, järjestää esim. lasten mailapelikerhon, jossa pelataan kaikkia mailapelejä vuorotellen?

Ihmiset käyttävät nykyään paljon personal trainereita, jotka laskuttavat 70-100€ kerralta. Meidän pitää oppia pyytämään rahaa palveluistamme! Squash on terveyttä edistävä urheilumuoto, jonka valmennusta pitäisi pystyä myymään ja markkinoimaan kohtuullisella vaivalla. Squash on myös edullinen urheilumuoto, joten 10€:n pyytäminen kerrasta ryhmäharjoituksissa on täysin perusteltua. Jos tämä teksti herätti ajatuksia, niin kommentoikaa. Jos se herätti sisälläsi pienen valmentajan alun, niin ole rohkea ja aloita toiminta - ensin pienestä, siitä sitten kasvattaen.

 

Tomi Niinimäki

Nuorisopäällikkö

Mika Monto

Toiminnanjohtaja

Arvokisakausi Aluillaan

Kevät on squashpelaajalle yleensä vuoden kiireisintä aikaa kaikkine arvokisoineen. Poikkeusta ei tee tämäkään kevät, sillä pari tammikuun juniori SM-kisat ja parin viikon takaiset yleiset SM-kisat olivat vasta alkusoittoa – tai alkukarsintaa tulevaa varten.

 

Suomessa on totuttu käytäntöön, että SM-kilpailuissa annetaan viimeiset näytöt ryhmävalmentajille ja melko pian niiden jälkeen tiedetään ketkä pääsevät edustamaan maataan kevään EM-kilpailuihin. Pitkältä tästä syystä Euroopan Squashliitto ja monet jäsenmaat ovat siirtäneet kansallisia mestaruuskisojaan keväältä heti alkuvuoteen ja tätä esimerkkiä on seurannut muiden mukana myös Suomi. Tämä sekä helpottaa valmentajien urakkaa valitessaan parasta mahdollista kokoonpanoa joukkueeseen, että keventää hiukan pelaajien tiukinta rupeamaa raskaan ja pitkän kevään aikana.

Suomen eri maajoukkueilla on edessä yhteensä viidet eri joukkueiden EM-kilpailut: ensin maaliskuun lopulla urakoivat alle 19-vuotiaat Puolan Bielsko-Bialassa. Sitten vuorossa on aikuisten EM-joukkuekilpailut sekä naisille että miehille taas Puolassa (Wroclaw) toukokuun alussa. Ja viimeisinä kehiin pomppaavat alle 15- ja 17-vuotiaat matkaamalla omiin joukkue EM-kilpailuihinsa Ruotsin Malmöhön.

Ryhmien valmentajat kertovat alla hieman lisää ennakkofiiliksistä ja tavoitteista joukkueidensa osalta.

”Meillä on alle 19-vuotiaiden porukassa sukupolvenvaihdos nyt käytännössä puolivälissä. Viime vuonna Lissabonissa tuli aika nokkaan melko moneen otteeseen aika raskaalla tavalla, mutta se antoi meille hyvän potkun persuksille ja toisaalta myös rehellisen kuvan meidän nykytasostamme. Työtä on tehty nyt vuoden verran aiempaa kovempaa ja tulokset tulevat olemaan parempia jo tänä vuonna. Varsinainen tähtäin varsinkin poikien puolella on kuitenkin vasta ensi vuoden EM-kisoissa kun neljä poikaa on samalla hetkellä piikki-iässään”, kommentoi U19-ryhmän valmentaja Tomi Niinimäki. Suomi lähettää henkilökohtaiseen kilpailuun Milla Uusitalon, Saana Valasman, Joel Jalovaaran, Elias Korhosen ja Samuli Niskalan. Joukkuekilpailuun tulee mukaan vielä Iida Takaluoma.

”Naisten maajoukkue on harjoitellut tiiviisti tavoitteenaan menestyminen Puolassa järjestettävissä Joukkue EM-kisoissa. Joukkueen pitäisi sijoittua II-divisioonassa kahden parhaan joukkoon, jotta nousu I-divisioonaan Euroopan huippumaiden joukkoon toteutuisi. Tavoite on täysin realistinen, olihan nousu lähellä jo viime vuoden  kotikisoissa. Joukkuetta on leiritetty kolmeen otteeseen tämän kauden aikana melko isolla ryhmällä. Poikien alle 19-vuotiaiden maajoukkueryhmä on leireillyt naisten kanssa. Poikien mukanaolo on tuonut tervetulleen lisäpotkun harjoitteluun. Perusharjoittelun maajoukkueen pelaajat tekevät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Harjoituskeskuksessa Helsingissä. Emilia Soini harjoittelee pääasiassa USA:ssa ja kiertää ammattilaisturnauksia. Emilia Korhonen harjoittelee ja opiskelee Englannissa ja saa sieltä uusia virikkeitä harjoitteluunsa. Hänkin on aloittanut PSA-turnauksissa kiertämisen. Riina Koskinen treenaa Helsingissä, kuten muutkin maajoukkueryhmäläiset. Joukkueemme rungon muodostavat edellä mainitut PSA-pelaajat ja neljännellä paikalla pelaa Henrietta Huuhka. Koko joukkue tuntuu olevan erinomaisessa kunnossa. Joukkueen yhteisenä päämääränä on päästä joukkueena pelaamaan aivan maailman parhaita pelaajia vastaan”, ennakoi naisten maajoukkuevalmentaja Ari Pelkonen.

Samoihin aikuisten EM-kilpailuihin naisten kanssa matkaa myös miesten maajoukkueemme. ”Alle 19-vuotiaiden tapaan miesten EM-kisoissa tuli kyllä lunta aika isosti tupaan viime kevään kotikisoissa, missä tavoittelimme semifinaalipaikkaa, mutta rojahdimme lopulta aina 2-divisioonaan saakka. Tänä vuonna tavoite on todella selkeä – ensi vuodeksi takaisin 1-divisioonaan. Meidän nuori kaarti Äijästen (Jami ja Miko) johdolla on nostanut tasoaan viime vuotisesta ja samalla Ollin ja Matiaksen pystyttyä pitämään oman tasonsa ja Jaakon innostuttua taas pelaamaan aktiivisiesti on meillä jalkeilla parempi joukkue kuin viime vuonna. Hyvällä perussuorituksella me voitamme 2-divisioonan”, kertoo miesten maajoukkuevalmentaja Tomi Niinimäki.

Alle 15- ja alle 17-vuotiaiden joukkueiden EM-kilpailuihin Suomi lähtee seuraavilla joukkueilla:

U15 Ville Ruismäki, Ville Eskola, Onni Niskala, Jemina Stengård sekä Aino Linho

U17 Oskari Laitinen, Jasper Liikanen, Joose Leppänen, Viola Joutsi sekä Kamilla Stengård

Molempien joukkueiden valmentaja, Tommi Lind, kommentoi tulevia kilpailuita näin:

”U15 joukkue on Ruismäkeä lukuunottamatta arvokisaensikertalainen, eli aika kokemattomalla joukkueella lähdetään kisoihin. Kaikkia pelejä lähdetään luonnollisesti voittamaan, mutta realistinen tavoite on oman sijoituksen parantaminen. Nämä ovat nuorille tärkeitä kokemuksia, kun päästään aidosti paikanpäällä näkemään, minkälainen se Euroopan taso oikeasti on. Myös U17 joukkueessa on arvokisaensikertalaisia, Jasper Liikanen sekä Joose Leppänen. Oskari Laitinen, Viola Joutsi sekä Kamilla Stengård ovat jo kokeneita arvokisakävijöitä. Tavoite tällä joukkueella on sama kuin U15 joukkueella, eli oman sijoituksen parantaminen. Pelaajat ovat pitkin kautta osoittaneet loistavaa asennetta kotimaan kentillä, joten positiivisen odottavin fiiliksin tässä EM-kisoja lähestytään. Toivon, että pelaajat saavat nyt vielä viimeisen buustin harjoitteluun ennen EM-kisoja. Kahdessa kuukaudessa ehtii tapahtua ihmeitä, kun tosissaan panostaa ja paneutuu omaan harjoitteluunsa.”

EM-kilpailuiden jälkeen Suomen U19 poikien maajoukkue matkaa myös Intiaan MM-kilpailuihin. Siitä lisää toisaalla tässä uutiskirjeessä.

 

Tomi Niinimäki

UCS Swedish Open

– Maailmanluokan squashtapahtuma kivenheiton päässä

Squashin Swedish Open juhli tänä vuonna 15-vuotissynttäreitänsä. Turnaus on kasvanut arvoltaan 70 000 dollarin suuruiseksi ja tänäkin vuonna maailman top kympistä mukana oli jopa viisi pelaajaa. Osaltaan turnauksen kovaan tasoon vaikuttaa promoottori Freddie Johnssonin isohkon lompakon sijainti pöydän alla, mutta osittain myös se, että turnaus on käsittämättömän ammattimaisesti järjestetty. Ruotsin miesten maajoukkuevalmentajan Bolbol Azizin kuvaus asiasta oli osuva: ”ihan kuin tämä tapahtuma ei kuuluisi tänne”.

Swedish Openiin pääsi muutaman viime hetken peruutuksen takia lopulta jopa kolme suomalaista (Tuominen, Tuomi, J. Äijänen) mukaan karsintaan. Olli Tuominen oli lämmitellyt edellisellä viikolla Mikkelissä neljän pelin verran ja paikat alkoivat olla auki. Niinpä pääsarjapaikka avautui kahdella voitolla – ensin Matiaksesta ja sitten Saksan Raphael Kandrasta. Jami hävisi ensimmäisen pelinsä Englannin Tom Richardsille lupaavien otteiden jälkeen. Ollille oli kyyti pääsarjassa jääkylmää, James Willstrop merkkasi pallojen osoitteet murhaavalla tarkkuudella, eikä Ollilla ollut tällä kertaa mitään jakoa.

Swedish Open on turnauksena kehittynyt viidentoista vuoden aikana valtavasti ja tänä päivänä se on tapahtumana maailmanluokkaa, katsottuna millä mittarilla tahansa. Kokolasikenttä on luonnollisesti roudattu paikalle. Kentän ympärillä on istuimia yli tuhannelle katsojalle. SquashTV tuottaa kisoista laadukasta lähetystä Eurosport Playeriin. VIP-vieraille on järjestetty oma tilansa, missä pöydät notkuvat erinomaista ruokaa ja juomaa. TV-screenejä on sijoitettu ympäri tapahtumapaikkaa. Turnauksen mainoksia näkyy joka puolella Linköpingin kaupunkia. Kuulutukset, valaistukset, äänentoisto ja musiikki on hoidettu viimeisen päälle. Lisäksi paikalla on messut, missä eri välinevalmistajat esittelevät ja myyvät tuotteitaan. Lisäksi moniin pikkuruisiin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota. Tästä kaikesta seuraa se, että paikalle tulee päivittäin satoja ihmisiä seuraamaan pelejä ja nauttimaan tunnelmasta.

Tämän vuoden turnauksessa oli todella vaikea sanoa etukäteen, kuka tai ketkä pelaajat tulevat menemään pitkälle. Muutamat ennakkosuosikit takkusivat pelinsä kanssa alkukierroksilla. Simon Rösner oli pulassa Englannin Declan Jamesin kanssa voittaen lopulta 3-2. Tarek Momen tuskaili niin ikään viisi erää Ranskan Mathieu Castagnet’n kanssa. Toisella kierroksella Ollin murskannut Willstrop jäi sellaisen jyrän alle, ettei taida toipua tämän kauden aikana. Egyptin Ali Farag pelasi lähes täydellisen squashottelun ja englantilainen ei voinut kuin naureskella vastustajan ylivoimalle. Tässä vaiheessa Farag alkoi näyttämään vahvalta ennakkosuosikilta koko turnauksessa. Saksan Rösnerkin sai ensimmäisen kierroksen takkuilujen jälkeen pelinsä kulkemaan ja voitti Englannin Daryl Selbyn 3-0 alle 40 minuutissa. Tähän oli luonnollisesti pääosin syyllisenä nuorisopäällikkö Niinimäki, joka kävi allekirjoittaneen luvalla työharjoittelussa neuvomassa Rösneriä ensimmäisen kierroksen haahuilun jälkeen.

Semifinaaleissa Rösner ja Momen väänsivät jo verrattain hyvätasoisen ottelun, jossa Rösner oli lopussa terävämpi Momenin hieman väsyessä. Toisessa semissä Farag oli jopa yllättävissä vaikeuksissa Uuden-Seelannin supermiestä Paul Collia vastaan. Edellisen päivän loistokkuus oli Faragin pelistä kadonnut ja Coll jopa yllättävän heikolla ja rumalla lyöntitekniikallaan vei pelin neljännen erän jatkopalloille. Egyptiläinen pystyi kuitenkin keskittymään tärkeät viimeiset pallot ja meni finaaliin Rösneriä vastaan.

Finaalissa Farag oli jälleen alussa keskittynyt ja näytti siltä, että Rösnerin tankki alkaa olla tyhjä. Saksalainen kuitenkin keräsi itsensä toisessa erässä viimeiseen puristukseen ja tasoitti pelin. Tämän jälkeen Farag muutti taktiikkaansa ja pelasi palloa järjestelmällisemmin taakse jopa hyvistä eteenlyöntipaikoista. Tämä puudutti Rösnerin ja kaksi viimeistä erää egyptiläiselle 11-3, 11-5 ja koko ottelu siis 3-1. Squashliiton virallinen ennuste on, että Faraq pitää jossain vaiheessa hallussaan maailman ykköspelaajan paikkaa.

Ammattilaisturnauksen ohella Linköpingissä pelataan aina kansallinen turnaus, jossa oli tällä kertaa Suomesta mukana porilaisten entourage. Parhaasta porilaistuloksesta vastasivat tyttöjen alle 13-vuotiaissa Roosa Joutsi ja Iida Stengård, jotka kohtasivat luokkansa loppuottelussa. Roosa oli tällä kertaa vahvempi, mutta molemmille finalisteille taisi jäädä lopussa hyvä mieli, tytöt veivät nimittäin kotiin palkintona pari kiloa ruotsalaista suklaata!

Tapahtumana koko viikko – ja etenkin viikonloppu on erinomainen. Parannettavaa saa etsiä suurennuslasilla (jos välttämättä haluaa), ja jos squashelämyksiä janoaa, niin Linköpingiin on Suomesta kivenheitto. Toivottavasti ensi vuonna härmäläisiä nähtäisi paljon enemmän, sekä katsomossa että pelaamassa. Huippusquashin seuraaminen ja samalla itse pelaaminen on paketoitu helpoksi ja hauskaksi!

 

Mika Monto

What's in My Bag?

What's in My Bag esittelee yhden henkilön mailabägin sisällön. Ensimmäisenä vuorossa Helsinkiin kotiutunut kuopiolainen, Riina Koskinen.

 

5 asiaa mitä mun laukusta löytyy?

1. Maila

Maila on tärkeä peliväline ja oma tuttu maila tuo vähän turvaa, ettei käsi niin helposti tärisisi matsissa. 

2. Pompula

Pompula on välttämätön kisareissuilla. Osuu paremmin palloon, kun hiukset eivät ole edessä ja näkee missä pallo menee. 

3. Black Roll

Matkustamisen jälkeen minulla on monesti jalat vähän tönkkönä ja black rollilla rullaillen matkustamisen jälkeen. Myös pelien jälkeiset jumit hoituu rullailulla. 

4. Ruotsin kirja

Jos sattuu kokeiden läheisyyten kisat, niin sitten lähtee koulukirja mukaan. Tällä kertaa lähestyvä koe on ruotsin ylppäri ja siihen kertailen kielioppia tällä matkalla.

5. Nenäliinapaketti

En lähde minnekkään ilman nenäliinapakettia. Aamureeneissä jo porukka tietääkin, että juomatauko on minulle myös niistotaukoXD.

Suomen Pojat Matkaavat MM-kisoihin

 

Alle 19-vuotiaiden poikien squashmaajoukkue matkaa Intiaan mittelemään maailmanmestaruuksista niin henkilökohtaisessa sarjassa kuin joukkuekisassa. Kilpailu järjestetään Chennain kuumuudessa 18.-29.7.2018.

 

Kyseessä on Squashliitolle ja perheille suuresta satsauksesta ja junioreiden MM-kilpailut eivät kuulu Squashliiton normaaliin vuotuiseen kisarutiiniin. ”Meillä on tällä hetkellä sen verran tasainen joukko sopivan ikäisiä pelaajia, että me näemme tämän tärkeänä sijoituksena tulevaisuuteen”, kommentoi alle 19-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja Tomi Niinimäki. Joukkueeseen kuuluvat Ville Koskinen (Squash-Kuopio), Atte Stengård (SquashNallet), Elias Korhonen (ESRC) ja Samuli Niskala (SC Ruka).

Tapahtuma sisältää kaksi erillistä kilpailua. Ensin pelataan henkilökohtaisista maailmanmestaruuksista sekä poikien että tyttöjen sarjoissa ja yhden välipäivän jälkeen aloitetaan heti perään poikien joukkuekilpailu, missä pelaa kerralla kolme pelaajaa toista maata vastaan. Tyttöjen ja poikien joukkuekilpailut pelataan vuorovuosina, joten tyttöjen MM-joukkuekilpailu on vuorossa ensi vuoden kisoissa.

Kilpailu tulee olemaan kova Egyptin varmasti lähtiessä jälleen vahvana ennakkosuosikkina kaikkiin sarjoihin. Toimituksen veikkaus mustaksi hevoseksi tulee olemaan Tshekki. Suomalaisten ensisijaisena tavoitteena on rakentaa kehittävä prosessi MM-kisoihin ja ottaa siellä kaikki mahdollinen irti niin tuloksellisesti kuin kokemuksen puolesta. ”Kaikille on selvää, että tässä ollaan kasvattamassa meidän tulevaisuuden miesten maajoukkuepelaajia ja sen vuoksi tällaiset pidemmät projektit ovat meille arvokkaita tilaisuuksia. Se antaa meidän pelaajillemme mahdollisuuden keskittyä harjoittelemiseensa tähtäimenä yksi tietty kilpailutapahtuma ja lisäksi he pääsevät mittaamaan tasonsa erittäin kovassa ympäristössä”, Niinimäki toteaa. Chennaissa ainoa haaste ei välttämättä olekaan ainoastaan vastustajat, vaan myös vuodenajan lähes 40 asteen keskilämpö ja kosteus. ”Eiköhän halli ole taas melkolailla viileäksi tuuletettu, joten siitä en ole vielä näin keskellä suomalaista talvea kovinkaan huolissani. Enemmän päänvaivaa aiheuttaa hygienia ja mahdolliset tarttuvat taudit, joita muutenkin kovaan rääkkiin joutuva keho helposti imee itseensä”, sanoo Niinimäki.

Poikien MM-projektiin tullaan tekemään myös varainhankintaa. Squashliitto infoaa tästä heti kun palvelu on saatu avattua. Tavoitteena on saada osa vanhempien omavastuista hieman pienemmiksi yhteisrahoituskampanjan avulla.

 

Tomi Niinimäki

Toivottavasti pidit lukemastasi!
Suomen Squashliitto ry .
office@squash.fi
+358 50 583 9531‬

Liittokokous pidetään 28.4. klo 9.30 Talihallissa. Tervetuloa!

Suomen Squashliitto ry

Valimotie 10

00380 Helsinki

www.squash.fi

MailerLite