Wat zit er in uw eten?

Beste lezer,

Afgelopen week vernam ik dat de schrijfster van het zwarte E-nummerboekje Wat zit er in uw eten? de aarde heeft verlaten. Van dit boekje zijn alleen al in Nederland honderdduizenden exemplaren verkocht. Corinne Gouget woonde in Frankrijk, had twee jonge kinderen en stond midden in het leven. Op 22 juni dit jaar heeft een trein een abrupt einde gemaakt aan haar leven. Omdat ze veel heeft betekend voor de gezondheidswereld wil ik in deze nieuwsbrief stilstaan bij haar werk.

Er wordt gezegd dat ze vrijwillig uit het leven is gestapt, maar velen twijfelen hieraan. Ze heeft in haar leven veel pijnlijke angels van de voedingsindustrie verwijderd. Het was haar missie om de mensen te waarschuwen dat er bijzonder veel chemische hulpstoffen in onze voeding zit, die we beter kunnen vermijden. Een reden om te twijfelen aan zelfmoord is dat ze op weg was met bagage. Ook zat ze nog midden in een aantal projecten, zoals een nieuw boek over de voedingsindustrie. Als je informatie over dit voorval boven water wilt krijgen, dan blijken YouTube-filmpjes verwijderd. Ook Google geeft toe informatie achter te houden als je zoekt op de naam Corinne Gouget:

Dit voorval is in de internationale media stilgehouden. Toen wij uitgeverij Bouillon van het E-nummer boekje vroegen naar de achtergrond van dit voorval, bleken zij van niks te weten. Wel zeiden ze dat haar adres vanwege veiligheidsmaatregelen geheim was, waardoor men nooit direct met haar in contact kon komen.

De ex-vriend van Gouget veranderde van een vriendelijke man in een agressieve driftkikker nadat hij tijden lang veel bewerkte voeding met o.a. aspartaam had gegeten. Voor haar was dat de aanleiding om te onderzoeken wat er allemaal in ons eten zit. Toen ze dat in kaart had gebracht, besloot ze het wereldkundig te maken. Het is jammer dat de wereld nu zo’n dappere klokkenluidster moet missen, want het is hard nodig…

De Gezondheidsraad heeft deze week namelijk de nieuwe Richtlijnen goede voeding bekend gemaakt. De vorige stamde uit 2006 en was dus aan een grondige herziening toe. Elk jaar komen er een miljoen onderzoeken over gezondheid bij, dus er zijn weer aardig wat nieuwe inzichten. Ruim 170 professoren zijn jarenlang bezig geweest om te puzzelen wat nu echt gezond is. Vol verwachting klopte ons hart! De nieuwe Richtlijnen geven aan, dat we dagelijks minimaal 90 gram bruin brood moeten eten, minstens 2 porties zuivel en dat we boter moeten vervangen door margarine en vloeibare bak & braadproducten. Als klap op de vuurpijl maakt het volgens de Gezondheidsraad ook nog eens niets uit of we ontbijten met cola of met sinaasappelsap.

Het ernstige van deze situatie vind ik, dat het Voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf gaat baseren op deze Richtlijnen goede voeding 2015. Deze meer dan 170 professoren in de Gezondheidsraad zijn vaak werkzaam op Universiteiten die geld aannemen van de industrie. Het is daarom maar de vraag hoe onafhankelijk deze raad is.

Deze raad zegt zich te baseren op de beste wetenschappelijke onderzoeken. Dat kan ik niet rijmen met het advies om roomboter te vervangen door margarine. De laatste jaren is al in meerdere grote studies gebleken (zoals deze en deze) dat verzadigd vet geen relatie heeft met hart- en vaatziekten. Wel is duidelijk dat de omega 6 vetzuren, waar margarine op is gebaseerd, ontstekingen kunnen aanjagen. Ik had gehoopt dat de autoriteiten eindelijk wakker geworden waren, maar het aloude advies uit 1953 houdt stand: denk om je brood, melk en margarine.

Zijn er dan ook nog goede richtlijnen? Jazeker! Koffie kunnen we maar beter gefilterd drinken. De papieren filter houdt bepaalde cholesterolverhogende stoffen tegen. Ik was hier 10 jaar geleden al van op de hoogte, dus nieuw is het niet. Verder is het advies om minder alcohol te drinken: liefst helemaal niet, maar maximaal 1 glas per dag. En natuurlijk rood vlees vermijden, want dat verhoogt de kans op kanker met 18% (zie vorige nieuwsbrief voor een uitgebreide nuance). Waar ik het zeker mee eens ben is het advies om meer groenten en fruit te eten. Dit advies geven ze ook al jaren, maar weinigen volgen dit op. Slechts 1% van de kinderen eet voldoende groente en fruit.

Jammer vind ik het, dat er geen onderscheid gemaakt wordt in de kwaliteit van de voedingsmiddelen. Er wordt met geen woord gerept over de verschillen tussen biologisch en niet-biologisch. De officiële kanalen bereiken veel Nederlanders, dus het was een goede kans om de bevolking op de hoogte te brengen van het verschil tussen bewerkte en onbewerkte voeding. Nu hebben de fabrikanten nog steeds vrij spel met alle E-nummers en blijft het E-nummerboekje hard nodig. Zolang de industrie niet te vertrouwen is, zullen we zelf op onderzoek moeten gaan en blijven klokkenluiders zoals Corinne Gouget onmisbaar.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl


P.S. Deze week hebben we een keramische broodbakmachine met glutenvrij-programma nieuw in de webwinkel gezet. Vrijwel alle andere broodbakmachines hebben een teflonlaag aan de binnenkant. Ook hebben we nu een glutenvrije haverbrood meelmix van Lisa’s choice, die je in de broodbakmachine kunt gebruiken. Je kunt hier ook haverbrood in je eigen oven mee maken. Daarnaast hebben we van Lisa’s choice nu ook 100% biologische & glutenvrije boekweitmeelhavervlokkenkokosmeel en oliebollenmix. De mixen zijn een prima alternatief voor mensen die zonder gluten willen eten. Toch zitten er wel veel koolhydraten in, dus beter spaarzaam nuttigen en genieten.

Laatste artikelen aHealthylife
Schrijfster E-nummer boekje Corinne Gouget overleden
Hoe meer water drinken kan helpen bij het afvallen
Top 8 ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen
Bananen: Gezond of ongezond?
Koud douchen: gezond of ongezond?
Rode wijn: goed of slecht?
Insuline en Insulineresistentie – de ultieme gids

Lezingen & trainingen
22 november - Kanker & voeding - Arts Henk Fransen
29 november - Workshop Kiemen
24 januari - Basiscursus goede voeding

Agenda Juglen Zwaan
13 - 11 - Lezing ‘Gezond Leven’ Te Boven-leeuwen
15 - 11 Basiscursus goede voeding. Te Beilen (Drenthe)

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Glazen waterkoker
Luchtreinigers NIEUW!
Ohm natuurlijke Deodorant
Droogovens
Lunchbox RVS
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
C.F. van der Horst vertelt over zijn boek Dodelijke Leugens
Franca van Dalen met het laatste gezondheidsnieuws
Hayo Bol over de invloed van elektronen en negatieve ionen op je gezondheid
Inge de Munnik van Beautyspot vertelt hoe retinol de huid kan verbeteren
Juglen Zwaan beantwoordt Bart, die vragen heeft over de soms tegenstrijdige adviezen
Trudy Vlot legt uit hoe je de doorbloeding kunt stimuleren

Boekentip
Havermoutje
Auteurs: Mathijs Kok & Pascalle Bonnier
70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek

Havermout is gezond, eenvoudig te bereiden, verrassend lekker en veelzijdig in gebruik. Maar wat kán je er eigenlijk allemaal mee?

In 70 recepten tonen Pascalle Bonnier en Mathijs Kok de oneindige mogelijkheden met haver als basis. Van brood tot burger, van soep tot stroopwafel, van cake tot cappuccino, van pasta tot pannenkoek. Voor elk moment op de dag is er een havermoutje!

Pascalle Bonnier en Mathijs Kok is havermout met de paplepel ingegoten. Ze gaan de deur niet uit zonder hun dagelijkse havermoutje of ze nemen er eentje mee voor onderweg.

Zelfs hun eerste date bestond uit een havermoutontbijtje. Sindsdien experimenteren ze er samen gretig en met veel succes op los in hun keukentje dat ze tegenwoordig zelfs hun havermoutlab noemen. Elke dag delen ze een havermoutrecept op Instagram. Inmiddels is @havermoutje met duizenden volgers uitgegroeid tot dé inspiratiebron voor havermoutliefhebbers.

Spreuk van de week
Het gras bij de buren lijkt groener. Maar als je de moeite neemt om je eigen gras water te geven, dan wordt het net zo groen.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden