خبرنامه کتابک

مؤسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان

خبرنامه کتابک شماره ۱۳۷ - ۱۹ شهریور ۱۳۹۳

سوادآموزی کارکردی با کودکان کار و محروم

سوادآموزی کارکردی با کودکان کار و محروم

در این روزگار که در آن به سر می بریم، شوربختانه هر روز که می گذرد گروه های بزرگ تری از کودکان به سبب عوامل گوناگون اجتماعی و اقتصادی مانند بیکاری، اعتیاد، زندانی شدن، تصادف و... سرپرست خانواده، از چرخه درس و آموزش محروم و به چرخه کودک – کار سرریز می شوند. در جامعه ما البته گروه بزرگی از کودکان نیز از خانواده های مهاجر هستند.

این گروه نیز که بیش تر آن ها از کشور همسایه افغانستان در سال های دور یا نزدیک به ایران کوچیده اند، در سخت ترین کارها مانند کوره های آجرپزی، کشاورزی های سنتی با کار درگیر می شوند و به علت ناروشن بودن قانون پناهندگی و مهاجرت در ایران، یا نیاز خانواده به درآمد این کودکان در بسیاری از موارد از حق تحصیل بهره نمی برند.

بیشتر بخوانید

پیام ایرینا بوکووا مدیر کل یونسکو به مناسبت روز جهانی سوادآموزی

پیام ایرینا بوکووا مدیر کل یونسکو به مناسبت روز جهانی سوادآموزی

روز بینالمللی سوادآموزی در سال ۲۰۱۴ به ارتباط بین سوادآموزی و توسعه پایدار اختصاص یافته است و این فرصت را برای ما فراهم میکند تا این حقیقت ساده را به خاطر داشته باشیم که سوادآموزی نه تنها زندگیها را تغییر میدهد بلکه آنها را نجات میبخشد.

سوادآموزی به کاهش فقر کمک میکند و مردم را قادر میسازد تا شغلی بیابند و دستمزد بیشتری کسب کنند. سوادآموزی یکی از موثرترین روشهای بهبود سلامت مادران و کودکان، فهمیدن نسخههای تجویز شده از سوی پزشکان و دستیابی به سلامتی است. زندگیِ بیش از دو میلیون کودک زیرِ پنج سال طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۹ به یمن بهبود وضعیت آموزشی زنانی که در سن باروری قرار داشتهاند، نجات یافت. سوادآموزی دسترسی به دانش را آسان میکند و موجب توانمندسازی و اعتماد به نفس میشود که به نفع همه است. این نیرو، که میلیونها انسان آن را به کار می برند، برای آینده جوامع ضروری است.

بیشتر بخوانید

شماره‌ دهم پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان منتشر شد

شماره‌ دهم پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان منتشر شد

موضوع ویژهی این شماره "کتاب تعاملی، سواد چندرسانهای" است. در میزگرد این شماره دکتر حسین نمکدوست و حسین شیخالاسلامی شرکت کردهاند و دربارهی دنیایی که اپلیکیشنها و ... میسازند سخن گفتهاند.

محور اصلی این گفتوگو علاوه بر بررسی تفاوتهای کودکان دیروز و امروز، دنیای مجازی است که به مدد رسانهها در کنار واقعیت شکل گرفته است.

در تجربهی این شماره، مهدی محمدیان تجربهی خود را در ترویج کتابخوانی نوشته است. در بخش لاکپشت پرنده هم، کتابهای فصل تابستان سال۱۳۹۲ بررسی شده و فهرستی از بهترین کتابهای این فصل آمده است.

بیشتر بخوانید

تسهیلات جدید آمازون برای نویسندگان کتاب های کودک

تسهیلات جدید آمازون برای نویسندگان کتاب های کودک

سایت آمازون با طراحی برنامه کاربردی امکانی برای نویسندگان کتابهای کودک فراهم آورده تا بتوانند بهطور مستقیم و بدون واسطه کتابهای خود را منتشر کنند.

سایت فروش آنلاین آمازون تسهیلات جدیدی برای نویسندگان حوزه کودک ایجاد کرده که میتوانند کتابهای خود را بهطور مستقیم در دستگاههای کیندل این سایت منتشر کنند.

به گفته مسوولان آمازون از این پس نویسندگان ادبیات کودک میتوانند در برنامه جدیدی به نام کی. دی. پی کیدز (KDP Kids) کتابهای خود را به طور مستقیم برای کودکان منتشر کنند. این پروژه با هدف کمک به کودکان و نویسندگان این رده سنی با هدف دسترسی بیشتر آن ها به کتاب ایجاد شده است.

بیشتر بخوانید

ویژه ها

بررسی نمونه های وطنی آموزش خواندن به خردسالان

بررسی نمونه های وطنی آموزش خواندن به خردسالان

بیش از ده سال است که گروهی از تولیدکنندگان داخلی، بسته هایی را با نام آموزش خواندن به خردسالان تولید و به فروش می رسانند. تا امروز هیچ نهاد دولتی مانند آموزش و پرورش یا بهزیستی یا نهادهای غیردولتی پژوهشی و دانشگاهی هیچ نظر یا پژوهشی در باره انتشار و تاثیر شناختی و رشدی این آثار نه پژوهیده و نه منتشر کرده اند. روند رشد تولید و انتشار این آثار بسیار گسترده بوده است.

کیفیت تولید این آثار چه از جنبه مواد و چه از جنبه متن و تصویر بسیار نازل است. همه آن ها تا حد ممکن از کلیپ آرت های موجود در بازار برای تصویرهای خود استفاده می کنند. آن ها هم که اخیرا تصویرهایی را برای کارهای خود سفارش داده اند، همگی کم و بیش در سبک کارتون های کم ارزش ژاپنی بوده است. یعنی تصویرهای موجود در این بسته ها به پرباری یا بارش نگرش تصویری کودک کمک نمی کند.

پشت تولید این بسته ها هیچ نظریه و دیدگاه پژوهشی نیست. یعنی اگر کسی بخواهد درباره کارکرد و رویکرد این بسته ها چیزی فراتر از دفترچه راهنمای آن ها بداند، بعید است که از یکی دو صفحه، مطالب بیش تری پیدا کند. در یک مورد یکی از این تولیدکنندگان به طور سرراست خود را به گلن دومن چسبانده است و با ترجمه بخش هایی از کتاب او این کار را ترویج می دهد.

بیشتر بخوانید

کارگاه‌های فصل پاییز موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان

کارگاه‌های فصل پاییز موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان

موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان پس از برگزاری کارگاه های مختلف و استقبال آموزگاران، مربیان، کتابداران و خانواده ها از این کارگاه ها، تصمیم به برگزاری دوره جدیدی از کارگاه ها در فصل پاییز کرده است.
کارگاه ها در چهار ساعت برگزار می شوند و همراه با مباحث تئوری، کارهای عملی مربوط به کارگاه هم انجام می شود. پس از پایان هر کارگاه به شرکت کنندگان گواهی شرکت در کارگاه داده می شود.
شماره تلفن برای ثبت نام کارگاه ها: ۸۸۵۵۲۳۱۸
مسؤل ثبت نام: خانم سیف اشرفی - برنامه هفتگی کارگاه ها

با من بخوان

مربیان با من بخوان محله حسن آباد مشیر یزد با تئاتر شورایی آشنا شدند!

مربیان با من بخوان محله حسن آباد مشیر یزد با تئاتر شورایی آشنا شدند!

کارگاه پنجم مربیان با من بخوان محله حسن آباد مشیر یزد در محل هنرستان کار و دانش ذکایی برگزار شد.

در این کارگاه دو روزه مربیان با تئاتر شواریی آشنا شدند و اطلاعات بیشتری درباره عناصر داستان و شیوه بلندخوانی داستان های بلند و شعر خوانی برای کودکان را کسب کردند. در کارگاه تئاتر شورایی مربیان با پیشینه ی پیدایش این گونه از تئاتر، عناصر مهمّ آن و چگونگی درگیر کردن کودکان با یک موضوع با کمک تئاتر شورایی آشنا شدند.

بیشتر بخوانید

آموزش خلاق کودک محور

پنج کلید یادگیری درست خواندن

پنج کلید یادگیری درست خواندن

یادگیری خواندن، فرآیندی طولانی است که مستلزم کسب مهارتهایی است. برای تبدیل شدن به کتابخوانی ماهر، کودک باید بیاموزد:

  • به خوبی سخن بگوید و در گفت وگوها شرکت کند.
  • داستانهایی را که بلندخوانی میشوند، دریابد و بتواند بازگو کند.
  • حروف الفبا را بشناسد و نام آن ها را بگوید.
  • آواهای زبان گفتاری را بازشناسد.
  • میان آواها و حروف ارتباط برقرار کند.
  • زیاد بخواند تا بتواند واژگان را به آسانی و به طور خودکار بازشناسد.
  • بخواند و واژگان جدید را به کار بَرد.
  • آنچه را میخواند، دریابد.

برای رسیدن به این اهداف، باید روی پنج مهارت زیر به شیوهای روشمند تمرین شود:

    1. شناخت آوایی (بازشناسی آواهای زبان گفتاری)
    2. شناخت ارتباط بین نویسهها و آواها
    3. روان خوانی
    4. شناخت واژگان
    5. دریافت متن

    بیشتر بخوانید

    تاریخ ادبیات کودکان ایران

    تاریخ ادبیات كودكان ایران جلد ۱
    تاریخ ادبیات كودكان ایران جلد ۳
    تاریخ ادبیات كودكان ایران جلد ۱۰

    تازه های نشر ما

    عروسک های انگشتی راهی به سوی قصه گویی، بازی و خلاقیت
    آنچه یک کتابدار کودک باید بداند!

    کتاب هدهد

    چه و چه و چه یک بچه + فعالیت
    واژه نامه چیستانی تصویری
    عروسک نمایش بسازید (سگ)
    مجموعه کتاب های مقوایی نخستین کتابخانه من
    دهتولوک - عروسک مردم ساخت
    مشت بر پوست
    چه خوب که هشت پا نیستی!
    ماتیلدا
    نه گفتن آگاهانه

    کتاب های خوب برای کودکان و نوجوانان

    خبرنامه کتابک

    تهران، خیابان یوسف آباد، خیابان بیست و سوم، کوچه شایان، پلاک ٢۶

    MailerLite