Osäkerheten har ett järngrepp om marknaden

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons: 

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen sjönk med - 3,89 % under vecka 44. Veckan innan låg utvecklingen på - 0,96 %.


Totalt har OMXSPI sjunkit med - 1,68 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 1,94 % under vecka 44. Veckan innan sjönk det med - 0,69 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 2,02% under år 2016.

Börsen under vecka 44:

Den nu avslutade börsveckan blev på många sätt som vi från början hade förutspått, nämligen väldigt osäker. Men samtidigt tog osäkerheten över betydligt mer än vad många hade räknat med och det är lite det som har speglat den här börsveckan.  

 

Den politiska oron har tagit över:

Nu börjar vi på allvar närma oss valet i USA då det kommer äga rum den 8:e november nästa vecka. Att det nu på allvar börjar dra ihop sig har vi klart och tydligt sett på börsen under veckan och det är också där en stor del av osäkerheten och den avvaktande stämningen har kommit ifrån.

Nu cirkulerar det dagligen nya undersökningar och ny information om de två presidentkandidaterna och det gör att marknaden blir väldigt förivrad. Det är just att läget inför valet fortfarande är väldigt osäkert och oklart som gör att även marknaden blir det och det järngreppet som politiken har om marknaden just nu ser ut att hålla i sig.     

 

Oroligt på bolagsfronten:

Inte ens stämningen på bolagsfronten har varit mer stabil under veckan. Trots att rapportperioden till viss del har fortsatt har det även här varit väldigt osäkert. Även här är det till stor del den politiska oron som har smittat av sig men det är inte bara den faktorn som har oroat börsen.

Det har även hänt en hel del annat på bolagsfronten och den största grejen är att en av börsens favorit-chefer, Ola Rollén som bland annat är vd för Hexagon har hunnits häktas för misstankar om olaglig insiderhandel i företaget Next Biometrics. Ola är dock nu släppt och tillbaka på kontoret men misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter.  

Sådana här saker brukar göra marknaden osäker, speciellt när det handlar om en sådan här känd, omtalad och ofta omtyckt person och så har varit fallet även den här gången.  

 

Makrobeskeden visar ingen styrka:

Vi har den här veckan även inlett en ny månad och som vanligt innebär det att en rad olika makro-besked flödar in till marknaden. Resultaten gällande alltifrån industrin till arbetslösheten med mera runt om i världen har varit väldigt blandade och har även fortsatt att hamna i skymundan men nu bakom politiken istället för bolagsrapporterna.

Det vi kan konstatera är dock att Asien på många sätt fortfarande är ett problemområde i världen. Tillväxten och utvecklingen i de största och viktigaste länderna motsvarar inte förväntningarna och det kommer med stor sannolikhet bli ett problem och en ny orosfaktor framöver när det politiska fokus har lagt sig en aning.    

 

Osäkerheten är genomgående:

Marknadsläget under den här veckan kan alltså minst sagt beskrivas som väldigt osäkert, oklart och att ingen riktigt vågar agera. Eftersom att framförallt det politiska läget i USA är väldigt oklart vågar ingen positionera sig och det sätter bevisligen sina spår på börsens utveckling runt om i hela världen.

Ordet risk har på bara ett par veckor blivit mindre och mindre populärt och det kan vara en trend som kan komma att hänga kvar och som kommer bli svår att bli av med även framöver.

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 44.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 44.

Pepins ger alla möjligheten att upptäcka och bli delägare i spännande tillväxtföretag. Och omvänt, tack vare Pepins kan starka företagsidéer växa med hjälp av kraften från många och engagerade investerare. Enkelt, nytänkande, affärsmässigt – och kul.

Läs mer om Pepins här!

Börsvecka 45:

Imorgon kommer vi då inleda börsvecka 45 och det kommer på ett eller ett annat sätt bli en unik börsvecka, både i Sverige och i övriga världen. Mycket står på schemat men det är antagligen ett fåtal enstaka händelser som marknaden kommer fokusera på och så här på förhand ser det ut att bidra till att osäkerheten kommer att hänga kvar på börsen.  

 

Presidentval i USA:

Nästa veckas stora händelse är såklart det amerikanska presidentvalet som äger rumt på tisdag den 8:e november. Det här kommer med stor sannolikhet att ligga i fokus redan från och med klockan 09:00 när börsen öppnar imorgon och sedan hela veckan.

Så här på förhand ser det som sagt ut som att det osäkra läget som kommer ifrån just politiken i USA kommer hänga kvar och då har vi ytterligare en tuff börsvecka framför oss.

 

Bolagsrapporter:

Nästa vecka är det även så att tempot på rapportperioden återigen skruvas upp en aning. Det är fortfarande en hel del rapporter från både stora och små bolag som ska ut. Troligtvis kommer dessa rapporter inte att ligga i marknadens högsta intresse men eftersom att allt i slutändan handlar om utvecklingen för våra portföljer och innehaven där för oss investerare så är det att rekommendera att hålla ett vakande öga på bolagsrapporterna även nästa vecka.

 

Makro och centralbanker:

Det kommer heller inte bara vara amerikansk politik och bolagsrapporter som kommer att äga rum under nästa vecka. På makrofronten fortsätter olika typer av statistik att komma in och likasom gällande bolagsrapporterna kan det här vara bra att fortfarande fokusera på dessa siffror och utfall, även om marknaden inte kommer att göra det.

Räntebeskeden och uttalandena från världens centralbanker fortsätter också att komma in under nästa vecka och för oss svenskar på den svenska börsen kommer uttalandena från Riksbanken i Sverige samt ifrån FED i USA att vara mest intressanta.    

 

Fokus mot en sak:  

Som ni ser och märker kommer det hände otroligt mycket även under den kommande börsveckan. Vill man dock hänga med i de kortsiktiga rörelserna under veckan så är det med stor sannolikhet presidentvalet i USA som man ska rikta sitt fokus mot, även både innan och efter själva valet.

Men är man en mer långsiktig investerare så är det viktigt att hålla koll på helheten för det är i osäkra tider som denna när det händer väldigt mycket som glapp i värderingarna och också köplägen kan uppstå.

 

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se