Könyv Guru hírlevele

A könyves portál

A héten kiderült, hogy Könyv Guru ott lesz az Ünnepi Könyvhéten, és mindenkit egy kerekasztal-beszélgetésre hív. Megtudtuk, hogyan alkalmazzuk a humort mint a könyv olvastató erejét. A most megjelenő Fanyűvők című hungarohorror írójával beszélgettünk, heti történelemszemlélőnkben a nagybetűs szovjet Hatalom manipulációiról olvashatunk, Murányi Gábor pedig felhívja a figyelmet Kertész Imre - életében utolsó kiadott - művére. Folytattuk Tóth Attila memoárját, és ízelítőt adtunk Halász Margit új regényéből.

Jó böngészést kíván Könyv Guru és csapata!

Interjú / “A regény a középen állás dicsőségét hirdeti”

Könyv Guru interjút készített a – Könyvhétre megjelenő – Fanyűvők - Nemzeti jeti című regény szerzőjével, Villax Richárddal. Beszélgetnek a Fanyűvő figurájáról, a regény műfajáról, üzenetéről, az írás folyamatáról.

Krisz ötletei / A humor titka: lepjük meg az olvasót!

A könyvekben lévő humor érdekes dolog: oldja a feszültséget és előreviszi a cselekményt, továbbolvastatja a könyvet. Ha pedig humorosan szeretnénk írni, akkor igazán hasznos tudni, pontosan mitől is lesz vicces egy sor, egy párbeszéd, egy jelenet.

Lapmargó / Szabálytalan kritikák

A „történés”, Kertész Imre halála elfedte, mostoha sorsúvá kárhoztatta az alig néhány nappal korábban megjelent könyvét. A könyvújdonság, ahogy az az alcíméből első pillanatra kiderül, nem újszülött mű, Kertész „titkos” naplófolyamának többszörösen is kíváncsiságot ébresztő darabja. Murányi Gábor kritikája.

Történelemszemlélő / Sosztakovics esete Sztálinnal

Julian Barnes könyve, a magyarul még nem olvasható The Noise of Time (Az idő lármája) Sosztakovicsról virtuóz teljesítmény; mondhatnám, hogy a főhős belső monológja, magán- és közéleti vívódásai a Hatalom (Sztálin) valós problémájának függvényei: hogyan lehet manipulálni, fenyegetni, kényszeríteni, sakkban tartani egy felhasználandó emberanyagot, aki, noha ellenség és „normális” ügymenetben főbelövendő, de ugyanakkor a szovjet kultúra becsületének szimbóluma a burzsoá világban, tehát alkalomadtán szükség van rá. Handi Péter írása.

Regényújság / A vasfüggönytől Schengenig ÷ 2. rész

Könyv Guru folytatásokban közli Tóth Attila visszaemlékezéseit a 20. század második feléről. A mai részben az író a katonaévekről és angoltanári pályafutásáról beszél, abban az időben, amikor az orosz nyelv volt az elsődleges. Az első rész itt érhető el.

Ízelítő / A vörös nyelvű párduc

Halász Margit új, a Könyvhétre megjelenő regénye, A vörös nyelvű párduc eddig publikálatlan részletét, a ludak című történetet kapják kézhez ezúttal Könyv Guru olvasói. A kötet színtere a Hajdúság, történeti íve pedig több száz év. A címbéli állattal a „Bocskai-ivadék” pásztordinasztia titkai, átkai öröklődnek nemzedékről nemzedékre.

Könyv Guru a könyvhéten: Kerekasztal a memoárkiadásról

A 87. könyvhét egyik hivatalos eseménye lesz 2016. június 12-án vasárnap 13 és 14 óra között a Könyv Guru által szervezett beszélgetés Közkinccsé tett magántörténelem – Kerekasztal a memoárról címmel.

Böngésszen Ön is a Könyv Gurun!

www.konyv.guru | info@konyv.guru