Kefir voor je gezondheid

Beste lezer,

Het laatste jaar is kefir enorm in populariteit toegenomen. Het staat inmiddels niet alleen in de biologische supermarkten, maar ook in de reguliere. Veel mensen houden het liever op karnemelk. Toch zou ik de karnemelk vervangen door kefir. In deze nieuwsbrief lees je waarom!

Kefir is een gefermenteerde drank die oorspronkelijk uit Turkije komt. Het woord kefir is dan ook Turks voor ‘je goed voelen’. Het wordt gemaakt door het toevoegen van ‘kefirkorrels’ aan melk. De korrels bestaan uit aan elkaar gegroeide gistculturen en melkzuurbacteriën, die eruit zien als een soort bloemkoolroosjes. Gedurende ongeveer 24 uur vermenigvuldigen en fermenteren de suikers in de melk, waardoor het omgezet wordt in kefir. Daarna worden de korrels verwijderd uit de vloeistof. Ze kunnen dan weer opnieuw worden gebruikt.

Probiotische bron
Kefirkorrels bevatten ongeveer 30 bacterie- en giststammen, waardoor het een rijke en veelzijdige probiotische bron is (1). Een bacteriestam die veel in kefir voorkomt is Lactobacillus kefiri, dat een zeer krachtig probioticum is volgens onderzoekers (2). Kefir bevat veel melkzuurbacteriën, waardoor het resultaat een beetje zuur is zoals yoghurt. Hoewel yoghurt een bekende probiotische bron is, bevat het doorgaans slechts twee bacteriestammen: Lactobacillus Bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Ook karnemelk bevat slechts enkele stammen. Zelfs de dure Yakult probioticum in de supermarkt bevat bijzonder weinig verschillende bacteriën. Kefir is wat dat betreft de onbetwiste winnaar.

Antibacterieel
Interessant is dat kefir bescherming kan bieden tegen infecties (3). Zo blijkt uit studies dat deze drank de groei van verschillende schadelijke bacteriën – waaronder Salmonella, Helicobacter pylori en E. coli – kan tegengaan (4, 5). H. pylori staat bekend om het veroorzaken van maagzweren en E. coli veroorzaakt diarree.

Sterke botten
Osteoporose of botontkalking wordt gekarakteriseerd door de achteruitgang van botweefsel en dit is in Westerse landen een veel voorkomend probleem. Het komt vooral veel voor bij oudere vrouwen en het verhoogt het risico op botbreuken enorm. Kefir kan helpen de botten te versterken (6). Dit zou weleens grotendeels kunnen komen doordat kefir een zeer rijke bron is van vitamine K2. Deze vitamine kan krachtig inwerken op de gezondheid van de botten (7).

Darmklachten
Probiotica zoals kefir kunnen ook zorgen voor het herstel van de balans van goede darmbacteriën. Daardoor kunnen klachten als diarree, PDS (Prikkelbare darmsyndroom) en maagzweren verminderen (8, 9, 10, 11).

Astma en allergieën
Allergische reacties worden veroorzaakt door ontstekingsreacties tegen onschadelijke stoffen uit het milieu. Mensen met een overgevoelig immuunsysteem zijn gevoeliger voor allergieën, die aandoeningen zoals astma kunnen uitlokken. Bij enkele studies is gebleken dat kefir allergie- en astmagerelateerde ontstekingsreacties kan verminderen (12, 13).

Tegen kanker?
Verkennende onderzoeken lijken te suggereren dat kefir wellicht zou kunnen beschermen tegen kanker (14, 15, 16). Vermoedelijk komt dit doordat de vorming van carcinogene stoffen wordt verminderd en het immuunsysteem wordt gestimuleerd.

Lactose
In melk zit melksuiker, dat door veel mensen niet goed wordt verdragen. Bij gefermenteerde zuivelproducten zetten de bacteriën de melksuiker om naar melkzuur, waardoor de lactose voor een groot deel verdwijnt. Hierdoor kan gefermenteerde zuivel vaak klachtenvrij genuttigd worden (17).

Om alles te weten te komen over kefir heb ik met fermentatie-expert Christian Weij een uitgebreid interview opgenomen en op YouTube gezet:

Alcohol
Door de fermentatie ontstaat in de kefir een beetje koolzuur en wat alcohol. Het alcoholgehalte komt zelden boven de 0,5% uit, waardoor dit ook geschikt is voor kinderen om te drinken.

Welke kefir is het beste?
Kefir kan je tegenwoordig kant-en-klaar kopen in de winkel. Een goede vind ik zelf die van Rauw Power omdat deze helemaal biologisch is. Zelf maken kan natuurlijk ook. Je kunt korrels of verse roosjes kopen. Zelf maken is iets goedkoper, maar vergt wel dagelijks wat aandacht. Je kunt ook waterkefir maken als je helemaal geen zuivel wilt. Kefir kan zelfs gemaakt worden van vruchtensap of kokoswater. Zelf drink ik regelmatig kefir, maar wissel ik de soorten af. Zo geniet ik telkens weer van de verschillende smaken, terwijl ik verschillende soorten probiotische culturen binnenkrijg. Water- en melkkefir bevatten ieder andere bacteriestammen, waardoor het raadzaam is deze twee naast elkaar te drinken voor nog meer probiotische waarde.

Verhuizen
De afgelopen week zijn wij verhuisd naar Soesterberg. Ons oude huisje had geen tuin en met twee levenslustige hondjes is dit niet fijn, daarom hebben we nu wel een tuin. In het nieuwe huis heb ik ook een speciale ruimte om meer met video’s te gaan doen, want dat heeft echt de toekomst. Ook de keuken is geschikt om recepten te delen, dus dat belooft wat!

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Ter gelegenheid van het nieuwe boek De Gelukkige Eter geschreven door Carola van Bemmelen, organiseer ik samen met haar een éénmalige introductieworkshop over de basis van Eetgeluk. Dit gaat meer over de psychische kant van gezond eten. Deze workshop is op vrijdagavond 23 maart in Soest. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

P.P.S. Op dinsdagavond 13 maart zal ik weer in Dronten komen. Klik hier voor meer info.

P.P.P.S. Op zaterdag 17 en zondag 18 maart zal ik de grens overgaan en een lezing geven in Brugge (België). Aangezien ik niet zo heel veel in België kom is dat echt uniek. Op zaterdagavond zal het een lezing zijn over hoe je jezelf gezond kunt eten. Op zondag zal ik de basiscursus goede voeding geven. Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen aHealthylife
De 18 meest gebruikte verkooptrucs in de supermarkt
Welke voeding kan helpen tegen haaruitval? De 12 bewezen tips
Laetrile (vitamine B17): gezondheidseffecten, mythes en voedselbronnen
Recept: Zelf havermelk maken
De juiste voeding voor je ogen volgens de wetenschap
Hoeveel vezels moet je dagelijks eten?
Wat te eten tijdens en na een antibioticakuur

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Zerowater waterfilter
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Online basiscursus goede voeding

Natuurlijke deodorant voor mannen

Juglen Zwaan On tour
13 maart- Lezing ‘Eet Jezelf Gezond’ te Dronten
17 maart - Lezing ‘Eet Jezelf Gezond’ te Brugge (België)
18 maart - 'Basiscursus goede voeding' te Brugge (België)
25 maart - Lezing ‘Eet Jezelf Gezond’ te Sneek
11 april - Lezing 'De supermarktleugens' te Uden

aHealthylife Webwinkel Toppers (steun aHealthylife!)
Rauwe CBD olie
Blauw licht beschermbrillen
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Christian Weij over de werking van yoghurt. Hij laat weten hoe je het zelf kunt maken.
Jutta Koehler (therapeut Chinese geneeswijze) vertelt over haar favoriete kruiden
Arts Frits van der Blom: Hoe buig je diabetes type 2 om? Hoe voorkom je het?
Saskia van As (arts) over eenzijdig eten
Hayo Bol laat je weten hoeveel koffie je moet drinken voor de gezondheidseffecten
Gezondheidsnieuws, verzameld door Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl 

Boekentip van deze week:

Waterkefir / Melkkefir
Een informatief boek waar de mogelijkheden en voordelen van water- en melkkefir goed onder de loep worden genomen. Inclusief een aantal recepten voor beide soorten kefir, alsook de variaties hierop.

In dit boek vindt u een heleboel recepten met zowel melk- als waterkefir. Eerst leert u stap voor stap hoe u beide soorten bereidt. Daarna kunt u creatief aan de slag met de heerlijke en originele recepten. Wat denkt u bijvoorbeeld van kefir-ijs, kefirkwarktaart, kefircake of kefirvruchtensappen? Er zijn talloze mogelijkheden en u kunt eindeloos combineren met verse of gedroogde vruchten, kruiden en sappen. Zelfs met sojamelk of dranken op basis van granen of noten kunt u een frisse kefirdrank bereiden. Volg de seizoenen en uw fantasie en u kunt rekenen op een enorme variatie aan friszure melkkefir- en sprankelende waterkerfirbereidingen. Op die manier is kefir niet alleen enorm gezond, maar ook heerlijk om te drinken of te gebruiken als basis voor smakelijke gerechten. Nu verkrijgbaar in onze webwinkel.

 

Spreuk van de week
Zelfvertrouwen betekent niet dat je jezelf beter vindt dan ieder ander. Het betekent dat je je niet hoeft te vergelijken met een ander.

Mensen zullen altijd een mening over je hebben. Geloof in je eigen hart en luister naar je eigen positieve intentie. - M.J. Blige

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

SHARE TWEET FORWARD