Könyv Guru hírlevél

A könyves portál

A héten írtunk a nyílt hozzáférés (Open Access) mozgalom hőskoráról, a borítószerkesztés 5 alapszabályáról, az egyik legnagyobb kortárs francia író haláláról, Mándy Iván "feltámasztási" kísérletéről, a brit sztárszerzők elképesztő fizetéséről és a magyar irodalmi Nobel-díjra esélyes szerzőkről.

Jó böngészést kíván Könyv Guru és csapata!

Megjött Könyv Guru - személyesen is

A portál névadója, Könyv Guru lassan belakja az oldalt, mától a logóban is ő köszönti  már az olvasót, és a hírlevelet is ő kézbesíti vasárnaponként.

Guru figurájáról és alkotójáról, Maraburól a honlapon lehet bővebben olvasni.

Az Open Access mozgalom eredete - az arXiv.org

Negyed százada, az internetkorszak hajnalán kezdték egy nyilvánosan elérhető repozitóriumban archiválni tudományos cikkeiket a fizikusok. Hogyan lett egy szűk, szakmai adatbázisból a nyílt hozzáférés mozgalmának zászlóshajója?

5 tanács szerzőknek a könyvborító tervezéséhez

Milyen csapdákat kell(ene) elkerülnie a szerzőknek, amikor könyvük borítójáról döntenek? Egy tapasztalt szerkesztő tanácsai, példákkal illusztrálva.

Elhunyt a Rémkirály szerzője

Hogyan válhatott a 20. századi francia irodalom egyik meghatározó írójává a csak 42 évesen alkotni kezdő, és mindössze 9 regénnyel jelentkező Michel Tournier? 

Lapmargó / Mándy új olvasatai

Állandó rovatában Murányi Gábor ezen a héten a Mándy Iván újrafelfedezését célul kitűző interjúkötetről ír, amelyből az is megtudható, mi köze Cseh Tamásnak Mándyhoz.

Bestseller szerzők és a többiek

Miért viszi el a legkeresettebb 50 szerző a könyves piac bevételeinek jelentős részét, miközben a döntő többség szinte nyomorog? Kijózanító felmérés a brit írói honoráriumokról.

Magyarok a Nobel-díj előszobájában

Ismét szóba került a magyar irodalmi Nobel-díj, de ezúttal nem Kertész Imre kapcsán, hanem mert kiderült, hogy kit jelöltek Magyarországról a kitüntetésre 1965-ben és idén. Szemezgetés egy érdekes listáról.

Böngésszen Ön is a Könyv Gurun!

www.konyv.guru | info@konyv.guru