O rdeče modrem zelju, nič o goskah, pa o jesenskih pridelkih

Zabojčkove Sveže novičke

Seveda smo v naslovu uporabili x in bavarsko besedo samo zato, da bi to sporočilo še kakšen purist pogledal pa mogoče celo naročil zabojček - vsak šteje in cilj opravičuje sredstva in vse to.

Čisto zares pa o goseh ne vemo veliko, vemo pa, da imajo rade polže, zato jih nekateri gojijo in oddajajo kot prekerne delavke (plačilo v polžih). Pa da množično bežijo v Martinovem tednu, če le morejo (kaj so pa Martina izdale, tako da je moral postati škof, prav jim je).
Nimamo gosi, imamo pa rdeče zelje, ki nič ne beži, in ga radi jemo v tem času, ker je dobro. Lahko ga kombinirate na toliko različnih načinov, da še gosi ne boste pogrešali.

Ker pa človek ne živi samo od rdečega zelja, imamo še mnogo drugega. Najbolje, da si pogledate v trgovini, tule pa še več o, recimo o:

Martinovo z rdečim zeljem (aka apfelblaukraut)

Ni res, da Nemci ne ločijo barv, ker rdečemu zelju rečejo modrozelje, in ker rdečemu zelju z jabolki rečejo jabolčnomodrozelje - barva rdečega zelja je odvisna od kislosti tal, kjer je zraslo: lahko je modrozeleno ali pa res rdeče, kot se za rdeče zelje v Sloveniji spodobi.

V tem tednu bo rdeče zelje v vseh zabojčkih, zraven bodo tudi jabolka in čebula, skratka, vse osnovno za osnovno Martinovo rdeče zelje.

Lahko ga naredite še na mnogo načinov, recimo kot priporoča BBC (ker je ravno čas klementin) ali pa kot je Mateja Reš v Družini, saj tudi buč ne manjka.

Je tudi vam zmanjkalo zelenjave na vrtu?

Lepo pozdravljeni!
Jesen se prelevi v zimo in počasi na vrtu zmanjka zelenjave.😥 ...
... Suzana

---------------

Pozdravljeni Suzana,

vsak reč ima dobre in slabe lastnosti, tudi jesenska megla in dež odneseta lepo vreme, prineseta pa naročnice :)
Veseli smo vas! ....

Takole je pri Suzani, če je  tudi pri vas zmanjkalo vrtnih dobrot, jih imamo v zabojčku, tudi vas bomo res zelo veseli!

Namesto mandarin klementine

Čisto prve mandarine smo pojedli, zdaj bo nekaj časa premor in bomo jedli klementine.
Za bolj radovedne: mandarine so že stara sorta, menda pa je klementine dobrih 100 let nazaj skrižal Francoz na delu v Alžiriji Marie-Clement Rodie (in bi jim brez težav tako rekli tudi marinine). Eni pa pravijo, da so tudi klementine že stare in da so s Kitajske (kot dandanes večina reči).

Kaka drama

Kakiji so mehki, ko so za pojest, in ne tako zelo mehki (stopnja 1 do 2, glej zgoraj), ko jih dajemo v zabojčke, da zdržijo prevoz. Tako po dostavi počakajte še dva ali tri dni, da postanejo res mehki in sočni in čisto brez nadležnih vlaken (stopnja 4, glej zgoraj).

Ko kakiji potujejo v Ljubljani, zeeelo, ampak res zelo pazimo na zabojčke, da kakiji ne izgubijo oblike. Ko pa zabojčki s kakiji potujejo v Sloveniji, so včasih zabojčki bolj poskočni in vsi kakiji ne pridejo taki, kot smo jih dali v zabojček - včasih je kar dramatično (samo povemo, da veste).

Brstični ohrovt, črni koren

V tem tednu imamo tudi to dvoje, vsakega po malo (prej pride, prej zabojčka).

Preganjanje čebel

Klementine običajno nimajo semen in so slajše kot mandarine. Če pa so klementine navzkrižno oplojene, torej s pelodom z drugih dreves mandarinovcev (običajno s pomočjo čebel), se semena razvijejo - kar pa hudo onesreči jedce in zato tudi pridelovalce klementin.  Zato ti pridelovalci preganjajo čebelarje, da ne pasejo svojih čebel v bližini plantaž. (slika: wikipedia).

K sreči ne živite v Ameriki, da bi morali izbirati med dvema slabima možnostima, to vas čaka šele čez dve leti.
Ta teden je vse skupaj zelo preprosto, izberete svoj zabojček in ga naročite in je.

Tak preprosto lep teden vam želimo,

vaši zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

LIKE TWEET FORWARD