Rood vlees kankerverwekkend?

Beste lezer,

Deze week gonsde het wereldwijd in gezondheidsland. Van rood vlees zou je namelijk kanker krijgen. Volgens het NRC is worst even kankerverwekkend als asbest. Metro kopte dat bacon net zo kankerverwekkend is als roken. Hart van Nederland meldde dat een knakworst ongezonder is dan asbest. Wat is hiervan waar? Daarover gaat deze nieuwsbrief.

Het begon allemaal met een publicatie in The Lancet van De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). De IARC-commissie van 22 deskundigen, een onderdeel van de WHO, heeft gekeken welk bewijs er is gevonden in bestaande onderzoeken. Het bleek dat mensen die meer vlees eten vaker kanker krijgen. Het gaat hier om een epidemiologisch verband en is nog geen sluitend bewijs in de vorm van een aangetoond causaal verband. Mensen die veel TV kijken hebben ook een hoger risico op kanker. Komt dat door de TV? Nee, een TV veroorzaakt geen kanker. Wel de zakken chips, glazen bier en het gebrek aan lichaamsbeweging wat met TV kijken samengaat. Bij vleesconsumptie spelen ook vele variabelen een rol.

Gebrek aan groente
De typische vleeseter is gewoonlijk niet zo dol op groente. Het argument is vaak dat ze geen konijn zijn. Toch is voldoende groente eten effectief in de strijd tegen kanker. Rood vlees is rood vanwege de hemoglobine, de kleurstof in bloed. Hemoglobine bevat veel ijzer. Hoewel ijzer een gezonde stof is, is het ook zeer reactief. IJzer heeft antioxidanten nodig uit bijvoorbeeld groente en fruit, om mogelijke oxidatieschade in de darmen te beperken.

Vervuild
Het meeste vlees is afkomstig van mishandelde dieren, die preventief medicaties kregen en verkeerd voer. Veel dieren krijgen namelijk maïs te eten. In maïs zit bijna 35 keer meer omega 6 dan omega 3. Wie deze nieuwsbrief langer leest, weet dat teveel omega 6 vetzuren ontstekingsziekten kan aanjagen. Wist je dat de meeste diervoeding (soms ook bio) genetisch gemanipuleerd is? Dat is om de gewassen resistent te maken tegen landbouwgif. Diervoeding staat dus om deze reden stijf van de bestrijdingsmiddelen. Deze hopen zich op in het vlees van de dieren, wat wij weer eten.

Relatief risico of absoluut?
Relatieve cijfers klinken erg schokkend en worden vaak door journalisten misbruikt. Volgens de WHO stijgt de kans op dikke darmkanker met 18% als je dagelijks een stukje bewerkt vlees eet. Dat klinkt zorgwekkend. Als we dit vertalen naar het absolute risico, dan valt het wel mee. Volgens het CBS had op 1 januari 2010 3,7 op de 1000 Nederlandse mannen dikke darmkanker. In de praktijk betekent een stijging van 18% in absolute zin dat er 4,3 op de 1000 mannen dikke darmkanker hebben, wanneer zij massaal elke dag veel bewerkt vlees zouden eten.

Bereidingswijze
Tijdens het bakken van vlees ontstaat er een bruinige korst. Dat bruine korstje ruikt en smaak wellicht lekker, maar is ondertussen wel bewezen kankerverwekkend. Ook de korst van brood en friet bevat deze bruine aromatische laag, die kankerverwekkend is. Vlees vermijden en vervolgens friet en brood eten is dus niet het antwoord.

Bewerkt versus onbewerkt
Bewerkt vlees zit vol met geraffineerd zout, E-nummers en nitraten om het te conserveren. Ook deze nitraten worden in verband gebracht met kanker. Het beste is dus om vlees te eten van wilde of grasgevoerde dieren. Deze zijn niet bij Albert Heijn te krijgen, maar wel online bij Schotsehooglanders.nl en vleesvandewoestegrond.nl.

Hormonen
Vlees bevat vaak oestrogeenachtige hormonen die ook kanker kunnen aanjagen. Het probleem is dat niet enkel vlees de boosdoener is, er zijn nog veel meer bronnen van oestrogenen in ons dagelijks leven. Kraanwater, plastic drinkflesjes, soja en bier zijn voorbeelden van bronnen van oestrogeen. Vlees en bier gaan bij mannen trouwens vaak samen.

In het boek Hoe word je 100? van William Cortvriendt kwam naar voren dat je beter als vegetariër door het leven kunt gaan. De meeste mensen krijgen dan niet bovengenoemde schadelijke stoffen binnen. Als je toch vlees wilt eten, kun je beter voor wild, vis of gevogelte kiezen. Gevogelte is mager vlees. Dieren slaan hun gifstoffen vaak op in het vet, dus als je onzuiver en vet vlees eet, krijgt je lichaam met aardig wat gifstoffen te maken.

Wat doe ik zelf?
Ik schaar mezelf onder de groep flexitariërs. Ik eet dus voornamelijk vegetarisch, maar soms eet ik iets dierlijks zoals kaas, ei, kip of wilde vis. Rood vlees eet ik zelden. Ik heb jarenlang met zware dierlijke diëten geëxperimenteerd, maar mijn gezondheidsklachten bleven. Nu ik grotendeels plantaardig eet, is mijn gezondheid enorm vooruit gegaan. In dierlijke producten zitten voedingsstoffen die niet in planten te vinden zijn, zoals tweewaardig ijzer, creatine, carnosine, vitamine D en B12. Deze stoffen kan je lichaam stuk voor stuk voor langere tijd opslaan, dus is het niet nodig om 3 keer per dag iets dierlijks te eten. De wateroplosbare vitamines B en C plassen we elke dag uit, dus hebben we wel dagelijks in flinke porties nodig.

Ik ben altijd hongerig naar nieuwe kennis. Recent heb ik de Universiteit van Nederland ontdekt. Dit is een podium waar de beste professoren hun kennis delen. Interessant was een recent college van professor Hamelink, waarin hij vertelde waarom we de media niet moeten geloven. Volgens hem zijn de media een middel om de bevolking te sturen. Wat zou de WHO voor verborgen motieven kunnen hebben?

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl


P.S. Deze week hebben we weer supertoffe nieuwe producten in de shop! We hebben nu heilzame biologische etherische oliën en aromaverdampers toegevoegd. Ook hebben we natuurlijke massageolie en een tongschraper nieuw in het assortiment. Bovendien hebben we glutenvrije paleowraps op basis van kokosvezels om lekkere gerechten mee te maken. De Yoni-tampons en -maandverband hebben we nu uitgebreid met zwaardere varianten. In de categorie brillen hebben we nu contrastbrillen voor in de auto en rasterbrillen om beter te zien zonder bril. Als laatste hebben we nu ook Ayurvedische koffie zonder cafeïne en gluten in de webshop!

Gezondheidstip
Veel mensen zijn dol op kaas. Wat maar weinigen weten is dat de plastic laag rondom kaas een schimmeldodende stof bevat genaamd natamycine. Natamycine (of pimaricine) heeft het E-nummer E235. Het is eigenlijk gewoon een ordinair antibioticum. Snijd de kaas dus altijd ruim van het randje af, anders word je voorzien van een gratis antibioticakuur. Gelukkig zijn er ook kazen die een natuurlijke bescherming hebben, zoals de Remeker-kazen. De korst van deze kaas wordt gemaakt van ghee en puur melkvet uit wei.

Laatste artikelen aHealthylife
Top 8 ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen
Bananen: Gezond of ongezond?
Koud douchen: gezond of ongezond?
Rode wijn: goed of slecht?
Insuline en Insulineresistentie – de ultieme gids
Hormoonbalans voor vrouwen: 8 tips van Ralph Moorman en Barbara Havenith
Werken multivitamines echt? De verbazingwekkende waarheid

Lezingen & trainingen
22 november - Kanker & voeding - Arts Henk Fransen
29 november - Workshop Kiemen
24 januari - Basiscursus goede voeding

Agenda Juglen Zwaan
6 - 11 Lezing over Supplementen te Holten
13 - 11 - Lezing ‘Gezond Leven’ Te Boven-leeuwen
15 - 11 Basiscursus goede voeding. Te Beilen (Drenthe)

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Bianco hogesnelheidsblenders
Luchtreinigers NIEUW!
Aardingsset NIEUW!
Ohm natuurlijke Deodorant
Droogovens
Lunchbox RVS
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
C.F. van der Horst vertelt over zijn boek Dodelijke Leugens
Franca van Dalen met het laatste gezondheidsnieuws
Hayo Bol over de invloed van elektronen en negatieve ionen op je gezondheid
Inge de Munnik van Beautyspot vertelt hoe retinol de huid kan verbeteren
Juglen Zwaan beantwoordt Bart, die vragen heeft over de soms tegenstrijdige adviezen
Trudy Vlot legt uit hoe je de doorbloeding kunt stimuleren

Boekentip
VoedZo – voedzaam, traditioneel en superlekker!
Door Sharon Numan

In mijn zoektocht naar gezond en bewust eten voor mijzelf en mijn gezin kwam ik uit bij voedzaam, onbewerkt en puur eten. Voorbij de voedselhypes wil ik mijn gezin voedzaam eten geven. Geen focus op dingen die ik weg wil laten, maar juist de focus op wat je wél kunt eten. Met een goede, voedzame basis hoeven je touwtjes echt niet strak.

Voor iedereen die een gezonde leefstijl voor heel het gezin wil. Geen voedselhypes, maar bewuste keuzes voor heerlijk eten. Voor relaxte papa’s en mama’s en blije kids!

Van ontbijt tot avondeten, van zelfgebakken brood tot kefir en zelfgemaakte bottenbouillon. Leer om simpel je eigen verantwoorde frisdrank te maken en je vindt ook onze favoriete zoete recepten terug.

Spreuk van de week
Om een verschil te maken in iemands leven hoef je niet briljant, rijk, mooi of perfect te zijn. Wees liefdevol en zorgzaam.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden