Het vullingscentrum

Beste lezer,

De afgelopen week was mijn collega Ralph Moorman het mikpunt van kritiek bij het Voedingscentrum. In de ogen van het Voedingscentrum is zijn visie op voeding pure misleiding. Om deze aantijging te kunnen doen heeft de organisatie lang moeten zoeken en aardig wat zaken verdraaid. We zetten er een paar recht.

Het Voedingscentrum haalt zoals gewoonlijk de superfoods er weer bij. Deze zijn erg duur in hun ogen. Je kunt beter kiezen voor goedkopere supplementen, want die vitaminen worden beter opgenomen dan natuurlijke voeding zoals superfoods. Het Voedingscentrum durft dit er echt bij te halen als argument om de boeken van Ralph Moorman onderuit te halen.

Het Voedingscentrum gaat nog verder! De richtlijnen van Ralph zijn namelijk een gevaar voor de gezondheid wegens een tekort aan glutenhoudende tarwe. Volgens het Voedingscentrum moeten we echt meerdere malen per dag aan de tarwe, anders lopen we kans op tekorten. Dat vind ik een gevaarlijk advies, want Ralph adviseert tarwe weg te laten en te vervangen door groente, fruit, noten, knollen, bollen, vlees en vis. Laten we de voedingswaarde van tarwe eens vergelijken met broccoli en boerenkool:

Dan zegt het Voedingscentrum dat het een groot nadeel is dat Ralph veel zout adviseert. Ik heb dat niet in zijn boeken kunnen terugvinden. Wel zie ik in de tabel hierboven staan dat brood erg veel zout in de vorm van natrium bevat. De tegenhanger kalium tref ik karig in brood aan, maar ruim in de groente die Ralph adviseert. Het Voedingscentrum is duidelijk met zichzelf in tegenspraak.

Het Voedingscentrum vat het heel zwaar op dat Ralph van alles beweert zonder dat er bewijs voorhanden is. Het grappige hiervan is, dat er tal van recent bewijs is dat de adviezen van het Voedingscentrum tegenspreekt. Zo blijkt cholesterol geen killer en verzadigd vet geen moordenaar. Deze week ging er nog een filmpje viraal waarin een Zweeds gezin gedurende 2 weken van een niet-biologische leefstijl geheel biologisch ging eten. Vooraf en achteraf werd de urine gemeten. Wat bleek? Vooraf stond de urine stijf van de gifstoffen en na die 2 weken was er geen spoortje bestrijdingsmiddel meer te bekennen. En dan durft het Voedingscentrum met droge ogen te beweren dat biologische voeding zonde van je geld is. Ik kan er met mijn pet niet bij.

De hoeveelheid vitaminen en mineralen in bio en niet-bio zijn niet schrikbarend verschillend van elkaar. De hoeveelheid bioactieve stoffen daarentegen maken wel een wereld van verschil uit. Zo wordt de krachtige kankerremmer salvestrol bijna alleen maar aangetroffen in biologische groenten en fruit en ontbreekt deze in de platgespoten varianten. Ik vind het sowieso van de gekke dat ons eten vol zit met gif, zonder dat we hierop gewezen worden. Net zoals kiloknallers eigenlijk vlees is van zwaar mishandelde dieren. Waarom doet het Voedingscentrum daar niets aan??

In mijn ogen heeft het Voedingscentrum het erg druk met het ‘afmaken’ van mensen die zich werkelijk met hart en ziel verdiepen in voeding en gezondheid. Tegelijkertijd hebben ze daardoor geen tijd meer om de industrie aan te pakken. Foodwatch plaatste deze week nog het bericht dat er in babyvoeding 35% meer suiker zit dan in cola. Misschien dat daarom veel kinderen verslaafd blijven aan de extreem zoete smaak en hun heil zoeken in frisdrank. Er zijn heel wat kinderen met een energydrankverslaving, sommigen belanden er zelfs door in het ziekenhuis.

Het is interessant dat energydrankjes zoals Red Bull niet zijn opgericht door levensmiddelentechnologen, maar door een marketing bedrijf. Ik heb zelden zo’n slecht product gezien dat zó succesvol is geworden door goede marketing. Het bedrijf is opgericht door een ex-Unileverwerknemer die kennelijk voor zichzelf wilde beginnen. Er worden nu jaarlijks bijna 6 miljard blikjes verkocht. Een groot deel hiervan belandt in kindermagen. Volgens Red Bull is het drankje de moeite waard omdat er veel taurine in zit. Als je bedenkt dat de taurine in Red Bull gesynthetiseerd wordt uit etheen, ammoniak en natriumsulfiet, dan snap je dat het niet bepaald geschikt is voor kinderen.

Ook zijn energydranken zeer rijk aan suiker en cafeïne, redenen te meer om de consumptie hiervan door kinderen aan banden te leggen.

Het lijkt me beter dat het Voedingscentrum zogende vrouwen bijvoorbeeld adviseert om lang door te gaan met borstvoeding te geven in plaats van snel over te schakelen op eiwitpoeder uit de magnetron. Maar ja, aan borstvoeding en groenten verdient de industrie onvoldoende. Er staan bij het Voedingscentrum immers al meerdere malen directrices aan het roer die bij Unilever vandaan komen. De industrie produceert wat mij betreft geen voeding maar vulling. Misschien is het Vullingscentrum daarom een betere naam voor ons adviescentrum?

Ik denk dat het voor Ralph een groot compliment is om afgezeikt te worden door het Voedingscentrum. Het betekent voor mij dat hij nu een serieuze bedreiging aan het vormen is voor hun adviezen en zo zie ik het graag.

Volgende week hebben we de planteneter Boele Ytsma die een lezing komt geven over de kracht van een plantaardig voedingspatroon. Er zijn nog kaarten, aanmelden kan hier.

Zelf geef ik aanstaande dinsdag een lezing over supplementen in De Lier. Op donderdag 28 mei zal ik in Eindhoven komen spreken over hoe je gezonder kunt leven. Aanmelden kan hier. Overigens kom ik volgende maand op dinsdag 16 juni ook weer in Eindhoven spreken over supplementen.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Deze week hebben we nieuw in de webshop Aloë Vera gel en natuurlijke zonnebrand met een hoge beschermingsfactor voor kinderen en volwassenen. Daarnaast hebben we een biologische lippenbalsem in de shop opgenomen!

Gezondheidstip van de week
Vorige week postte ik de tip om de bio groentespread van Zonnatura eens te proberen. Een lezer zij dat het nog gezonder kan als je het zelf maakt. Hierbij haar recept voor groentespread:
2 tomaten, halve avocado, 1 wortel, 1 lepel kokosmeel (als verdikkingsmiddel), peper en provencaalse kruiden. Volgende keer ga ik het eens proberen met paprika en zonnebloempitten. - Mvg, I. Jager

Laatste artikelen aHealthylife
Basiskennis over probiotica: echt alles wat je moet weten
27 op echt bewijs gebaseerde gezondheids- en voedingstips
Zijn biologische producten van Albert Heijn wel te vertrouwen?
4 natuurlijke supplementen die net zo goed werken als medicijnen
Begint elke ziekte echt in de darmen? De opmerkelijke waarheid
20 Voedingsmiddelen die slecht zijn voor je gezondheid (Vermijd ze echt!)
Wat is de gezondste olie om in te frituren? De krokante waarheid
22 heerlijke, vezelrijke voedingsmiddelen10 redenen om meer groenten te gaan eten

Lezingen in Soest
5 juni - Boele Ytsma over een 100% plantaardige lifestyle
21 juni - Workshop kiemen kweken
26 juni - Amber Albarda – Mooi, slank & gelukkig
28 juni - Juglen Zwaan - Basiscursus goede voeding
1 juli - Brian Clement - Supplementen, de verborgen waarheid

Agenda van Juglen Zwaan
26 mei - Supplementen en je gezondheid te Naaldwijk
28 mei - Lezing over gezonder leven te Eindhoven
16 juni - Lezing over supplementen te Eindhoven

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Bianco hogesnelheidsblenders
Luchtreinigers NIEUW!
Aardingsset NIEUW!
Ohm natuurlijke Deodorant
Lunchbox RVS
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")
E-book Gezond Afvallen

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Albert Sonnevelt vertelt over anti-stress supplementen die je zou kunnen nemen
Anna Kruyswijk (natuurarts) geeft haar visie op de ziekte van Lyme
'Miss Natural' Eva van Zeeland over teflon pannen
Harmen Rijpkema legt uit hoe je essentiële oliën in bad kunt gebruiken
Juglen Zwaan vertelt wat salvestrolen zijn
Birgit de Heij over het ontstaan van eczeem- en allergieklachten en de rol van de darm

Boekentip
De snelle superfood chef
80 heerlijke, gezonde recepten voor elk moment van de dag
Jesse van der velde & Annemieke de Kroon

Na het succes van hun bestseller Superfoodrecepten (2013) hebben Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon opnieuw de handen ineen geslagen. Want er is veel meer bewezen over de positieve werking van superfoods dan over het algemeen bekend is. In het eerste deel van dit boek doet Jesse van der Velde dit helder uit de doeken.

Die kennis kun je vervolgens in de praktijk brengen met overheerlijke, gemakkelijke recepten van Annemieke. Ditmaal niet alleen met de exotische superfoods, maar ook met gewonere ingrediënten die veel mineralen en vitaminen bevatten. De blender speelt daarbij een hoofdrol. Aan je gezondheid werken was nog nooit zo gemakkelijk en lekker! De ultieme gids voor wie op zoek is naar snelle, smakelijke en gezonde recepten voor elke dag.

Spreuk van de week
We zijn hier allemaal om een bijzondere reden. Wees geen gevangene van je verleden, maar de architect van je toekomst. - Robin Sharma

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden