Razmnoževanje aloj s poganjki

Eno najpogostejših vprašanj je, kako in kdaj se lotiti razmnoževanja aloje arborescens. Torej kako lahko iz poganjkov ustvarimo nove rastline. Naj spomnim, da je trenutno čas, ko imamo največ možnosti, da se bodo presajeni poganjki prijeli. Ta čas bo trajal vse nekje do konca aprila, tako da če razmišljate o razmnoževanju vaše aloje, je to priporočljivo storiti v naslednjih dneh. 

Na kakšen način pa lahko to storite, sem v osmih korakih opisal TUKAJ.


Pazljivo pri premiku rastlin na prosto

Verjetno tudi vas ob sončnih dnevih že srbijo prsti, da bi aloje prestavili na prosto. Pri tem bi opozoril na morebitne težave, ki so možne. In sicer je prestavljanje aloje na prosto lahko šok, zato so topli sončni dnevi kot nalašč za to, da aloje postopoma privadimo na zunanje okolje.

Torej začnite s postopnim prestavljanjem aloje. Le v najtoplejšem delu dneva za kakšno uro ali dve jo postavite na prosto. To ponavljajte postopoma do prijaznejših temepratur, ko boste lahko alojo pustili zunaj ves čas. 

Več o tem sem že pisal TUKAJ in priporočam prebrati vsem začetnikom vzgoje aloje in tistim, ki še niste povsem sigurni v svoje znanje.


Rjave lise na listih aloje

V lanskem letu smo aloje bili primorani postaviti v prostor že v septembru. Nekateri ste sicer izkoristili toplejše temperature kasneje in jih ponovno postavili na prosto v oktobru. Ampak v obeh primerih imamo aloje v prostoru že vsaj pol leta. Pogoji v prostoru vemo, da niso najboljši za uspevanje aloje arborescens, saj je zaželjeno, da je rastlina zunaj čim več časa v letu. 

Zato ni nič nenavadnega, da se na rastlinah že pozna to daljše obdobje v prostoru. Žal tega ne moremo odpraviti, lahko pa težave zmanjšamo. Vsekakor je dobrodošlo dognojevanje. Če rastline tekom zime niste nič dognojili, je sedaj to praktično že kar nujno. V poštev pridejo ekološka gnojila, ali kar doma izdelano gnojilo iz kopriv

Prav tako lahko težave zmanjšamo s postopnim uvajanjem na prosto, kot sem ga omenil prej. Ali pa z odpiranjem prostora, da se prostor napolni s svežim zrakom.

Govorim o težavah kot so rjave lise na listih aloje, ki se pojavijo zaradi slabega zraka v prostoru. Ter tudi o samem izgledu aloje, saj se lahko že od daleč vidi, da aloji nekaj manjka. Pa naj spomnim, da ponavadi to ni voda, na kar najpogosteje pomislimo. Običajno je dovolj že to, da se prostor zrači in da se alojam zagotovi dovolj sončne svetlobe. Tako bodo spet pridobile nazaj svoj sijaj in uspevale v vsej svoji lepoti.


Želim vam kar se da čudovite aloje, ki jih boste s pridom uporabljali zase in svoje bližnje.

Osti Jarej (staroslovenski pozdrav)

Matija Šega 


Fruktus Matija Šega s.p. | Drejčetova pot 4, 8000 Novo mesto
Sporočilo je bilo poslano na . Sporočilo ste skladno s 45a. členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh www.aloearborescens.si in www.fruktus.si na osnovi telefonske prijave, na podlagi priporočila, sodelovanja v nagradni igri, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji podjetja Fruktus Matija Šega s.p. Kliknite tukaj če se želite odjaviti iz seznama.