Olja, centralbanker, valutaoro och bolagsrapporter

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons: 

Nu är Nordens största tradingtävling, Investerar SM i full gång. Där kan man bland annat vinna allt ifrån 100 gram rent guld och 500 gram silver samt ta del av unika utbildningsmöjligheter och lärdomar.

Det går utmärkt att anmäla sig även nu i efterhand och det gör ni via att klicka på bannern här ovanför!

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen steg med + 0,07 % under vecka 40. Veckan innan låg utvecklingen på + 0,14 %.


Totalt har OMXSPI stigit med + 2,59 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 0,67 % under vecka 40. Veckan innan steg det med + 0,17 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med +5,37 % under år 2016.

Börsen under vecka 40:

Starten på den nya börsmånaden blev på ett sätt som väntat, nämligen väldigt intensiv och händelserik. Men samtidigt så dök det upp flera oförutsedda händelser som fick marknadens fokus att skifta och därför kan man samtidigt även säga att den här börsveckan inte alls blev som förväntat.  

 

Ränteoro:

Om vi ska börja någonstans så har nu en ny ränteoro från USA smugit sig in på marknaden. Efter flera uttalanden från FED börjar marknaden nu ana att en räntehöjning kan komma tidigare än förväntat och det har både pressat och lyft vissa sektorer under veckan.

Den sektor som har tagit mest styrk av den här oron är fastighetssektorn och det kommer ganska så naturligt då högre räntor inte direkt är önskvärt där.

Däremot har banksektorn istället dragit iväg uppåt då hela sektorn sakta men säkert skulle gynnas av räntehöjningar så marknaden har helt klart varit splittrad på det här planet.  

 

Oljan över 50 dollar:

På oljefronten fortsätter OPEC att styra och ställa och ett daglig produktionstak har fått oljepriserna att leta sig uppåt och till och med över 50 dollar per fatet under veckan. Den stora frågan nu är om det här är ett trick som skapar en upplåst och fejkad oljemarknad och oljepriser eller om det här faktiskt är rätt tillvägagångssätt för att återigen få upp prisnivåerna?

 

En ny valutaoro:

Under den senaste tiden har inte valutor varit något het ämne på marknaden men nu under veckan ändrades det en aning. Brexit-aktuella Storbritannien fick nämligen se sitt pund falla rejält och bli väldigt volatilt. Här spekulerades det om alltifrån urspårad robothandel till felutryckningar från vissa handlare men oavsett vad så fick det ner pundet på de lägsta nivåerna på över 30 år.

Om det här är en viktig händelse eller situation är svårt att säga men en sak som antagligen är säker är att om trender som Brexit och mer och mer uppståndelser kring räntor m.m. fortsätter så är svängningar på valutafronten något som vi bör räkna mer och mer med.   

 

Oklart läge inför rapportperioden:

Starten på oktober månad blev alltså ganska så oviss. Ett oklart läge inför rapportperioden som officiellt drar igång nu under veckan brukar kunna göra marknaden lite skakig, i alla fall innan trenden för rapportperioden verkligen har satts.

De här oförutsedda händelserna fick även mycket annat som t.ex. en hel del makrosiffror m.m. att hamna i skymundan och det brukar heller aldrig vara bra och det blir då ännu en osäkerhetsfaktor inför den resterande delen av månaden.  

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 40.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 40.

Annons: 

Investerar SM som anordnas av Nordic Growth Market är nu i full gång. Där har alla chansen att bland annat vinna 100 gram rent guld (värt cirka 40 000 kronor) så missa inte detta unika tillfälle. Ni anmäler er helt gratis och enkelt via knappen här nedanför.

 

Lycka till!

Anmäl er till Investerar SM här!

Börsvecka 41:

Den här börsveckan som vi nu har lämnat bakom oss kommer med stor sannolikhet att sätta en intressant touch även på den kommande veckan. Även då kommer det hända mycket samt att vi med stor sannolikhet kommer ta med oss en hel del detaljer från den här veckan in till den nya.  

 

Officiell rapportstart:

Till att börja med så kommer rapportperioden dra igång på riktigt under nästa vecka, även om vi i Sverige tjuvstartade lite under den här veckan. Allt drar igång på tisdag när amerikanska Alcoa släpper sin rapport men samtidigt så kommer vi inte få någon ordentlig fart på flödet förens om ett par veckor framöver.   

 

Oljan i fokus:

Oljan vände som sagt upp rejält under den här veckan och eftersom att oljerapporterna fortsätter att komma in till marknaden även under nästa vecka så kan vi räkna med ett fortsatt stort fokus mot oljan.

Frågan är om nivåerna runt 50 dollar per fat och till och med över 50 dollar i vissa fall är mer starka och hållbara den här gången? Det ska i alla fall bli väldigt intressant att se framöver.  

 

Ett fortsatt makroflöde:

Alltifrån industri- och jobbsiffror till statistik gällande bostadspriser och inflationen m.m. kommer att fortsätta flöda in till marknaden nästa vecka. Vi är fortfarande i ett tidigt skede i en ny månad och det betyder att många färska siffror ska processas.

Det som kommer vara mest viktigt på den här punkten är att väga in utfallen oavsett om marknaden väljer att fokusera på dem just för dagen eller inte för här kan ganska så unika investeringstillfällen uppstå.   

 

Nyfikenhet på centralbankerna:

Avslutningsvis inför nästa vecka kan vi likasom gällande oljan förvänta oss ett fortsatt stort fokus mot världens centralbanker och kanske framförallt mot FED i USA och de kommande uttalanden därifrån.

Centralbankerna har hållit ett visst grepp om marknaden under flera veckors tid och om nu ränteoron i USA är tillbaka på allvar finns det en risk för att vi kan börja förvänta oss ett nästintill dagligt fokus mot centralbankerna.   

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se

Du får det här mejlet eftersom du registrerat dig till vårt veckobrev.

Avsluta prenumerationen