Könyv Guru hírlevél

A könyves portál

A héten a Könyv Gurun folytattuk a könyves blogok toplistáját, valamint írtunk egy új open access kiadóról, Magyarország szovjet megszállásának levéltári feltárásáról, békebeli úrinők magánéletéről, a Mein Kampf elkapkodott kritikai kiadásáról és az Izraelben betiltott szerelmes regényről.

A legjobb magyar könyves oldalak – 2. rész

Megjelent a hazai könyves oldalakat áttekintő összeállításunk második része is, ezúttal az általunk legjobbnak talált öt portált mutatjuk be és értékeljük röviden. A mezőny igen vegyes, de magányos bloggerek weblapján és nagy cégekhez kötődő honlapokon is érik kellemes meglepetések a könyvek szerelmeseit. Olvassa el Könyv Guru értékelését a legjobbakról, illetve a 6-10. helyezettekről!

"Betiltott" szerelmes könyv lett bestseller Izraelben

Miért lett botránykönyv Izraelben a zsidó lány és arab fiú szerelmét feldolgozó regény? Milyen tabukat sértett meg Dorit Rabinián írónő, hogy az oktatási minisztérium kivette kötetét az érettségi tételek közül?

Kísérlet a szabadon hozzáférhető tudományos könyvekre épülő kiadói modellre

Egy új kiadó, a StormingBrain Magyarországon eddig szokatlan módon kezd könyvkiadásba. A kizárólag tudományos és felsőoktatási munkákat mindenki számára szabadon hozzáférhető módon (open acces) publikálja, és elektronikus formában teszi közzé. Cikkünkben a modell lényegéről is olvashat.

Lapmargó / Törvényes megszállás

Lapmargó állandó rovatában Murányi Gábor ezen a héten a Magyarország szovjet megszállásának levéltári forrásait közlő, Törvényes megszállás című kötetet ajánlja figyelmébe. Az összeállítás nemcsak a Vörös Hadsereg rémtetteinek bemutatásával keltheti fel az érdeklődést, hanem az általa kavart történészi vitával is.

Úrinők leleplezett magánélete

Könyv Guru annak is utánajárt, hogy milyen aktuálpolitikai felhangok miatt (is) keltett a szokásosnál nagyobb visszhangot a fővárosi úrinők magánéletét bemutató nőtörténeti kiadvány. 

Mein Kampf - újratöltve

Pillanatok alatt elkapkodták Adolf Hitler Mein Kampfjának új, német kritikai kiadását. A hírhedt kötet mostani változata vérbeli tudományos munka, amelynek célja, hogy vitába szálljon a Führer minden szavával, és megcáfolja azokat.

Lapmargó / Íróflörtök

Lapmargó rovatában Murányi Gábor egy rendhagyó irodalomtörténeti kötetet ajánl az érdeklődőknek, amelyből a magyar irodalom nagyságainak szerelmes vetélkedéseit, a klasszikus művek hátterében megbúvó magánügyeket ismerheti meg az olvasó.

Böngésszen Ön is a Könyv Gurun!

www.konyv.guru | info@konyv.guru