Marknaden förändrades snabbt

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons: 

Investera i ett uppiggande bolag!

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen sjönk med - 0,96 % under vecka 43. Veckan innan låg utvecklingen på + 1,10 %.


Totalt har OMXSPI stigit med + 2,31 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 0,69 % under vecka 43. Veckan innan steg det med + 0,38 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 4,03% under år 2016.

Börsen under vecka 43:

 

Även om det innan varje rapportperiod är ganska så väntat att bolagen på börsen tar över en ganska så stor del av marknadens fokus så har vi helt klart fått se en förändring den här veckan. För även om det är bolagsrapporterna som helt klart spelar den största rollen på marknaden just nu så har det sett lite annorlunda ut den här veckan.

 

Vinden har vänt på rapportfronten:

När rapportperioden inleddes för ett par veckor sedan så gjordes den det med bravur och vi fick löpande ta del av väldigt bra rapporter. Även om det visserligen har fortsatt att komma in en hel del bra rapporter även under den här veckan så har trenden helt klart vänt på den här fronten en aning.

Negativa bolagshändelser har den här veckan nämligen börjat ta över marknadens fokus mer och mer. Det har vi sett både i och utanför Sverige och den förändringen har fått mycket att hamna i skymundan.

Två tydliga exempel på att den här förändringen har skett både i och utanför Sverige är i Sverige när Eniro visade upp en försämrad försäljning samt gav besked om att de kommer få svårt att betala sina lån framöver. Utanför Sverige skedde samma sak i Danmark där läkemedelsbolaget, Novo Nordisk också redovisade en sämre försäljning inom vissa områden samt en kommande sämre vinsttillväxt framöver och det är just händelser som dessa som tyvärr har tagit över marknaden under den här veckan.

Det här har hänt trots att många bra rapporter, kanske till och med fler bättre än dåliga har kommit in men som vanligt så har marknaden en underlig förmåga att föredra att dra åt sig negativa aspekter för de positiva.     

 

Räntebeskeden som glömdes bort:

Det har under veckan även kommit in en rad räntebesked och det bland annat från Sveriges Riksbank. Här valde Stefan Ingves att lämna räntan oförändrad och även om det inte var oväntat så fick det fart på valutamarknaden och då framförallt på den svenska kronan.

Just valutarörelser är någonting som vi fått se en hel del av den senaste tiden och det verkar vara en fenomen som är här för att stanna då det som sagt även har skett under den här börsveckan.  

 

Bolagen styr just nu börsen:

Om vi tar oss en titt på marknadsläget just nu så kan vi helt klart konstatera att det är bolagen som styr börsen. Det kanske låter självklart att det ska vara så men oftast är det faktiskt lite större makrohändelser m.m. som brukar ha ett järngrepp om marknaden.

Händelser som alltifrån räntebesked och olika makrosiffror till oljepriserna m.m. hamnar just nu ganska så ordentligt i skymundan. Även om det för en gångs skull är intressant och roligt att det faktiskt är just bolagen som styr börsen så innebär det också en ganska så stor risk då vi vet att det här bara är någonting tillfälligt då fokus-skiftet börjar återgå igen när rapportperioden börjat lida mot sitt slut. Om marknaden då har skapat ett glapp i värderingarna så kommer det medföra en väldigt hög volatilitet och om slutresultatet blir uppgångar eller nedgångar är i dagens läge väldigt oklart.

Marknadsläget kan just nu alltså förklaras som väldigt osäkert även om marknaden själv inte vill ge oss den bilden så av den anledningen gäller det just nu att vara väldigt försiktig och uppmärksam.   

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 43.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 43.

Sverige förtjänar en kaffekedja med stort hjärta. Fairtrade, ekologiskt, hållbart – och riktigt, riktigt gott kaffe av högsta kvalitet. Redan nu fikar 1,4 miljoner människor på Barista varje år (som omsätter cirka 50 MSEK). Tillsammans kan vi nu skapa Sveriges första kundägda kaffekedja!

Läs mer om investeringserbjudandet här

Börsvecka 44:

 

Nästa vecka innebär inte bara att en ny börsvecka tar form utan även att en ny månad gör det. Som vanligt kommer det innebära ett utökat flöde av makrostatistik m.m. och så här på förhand ser det ut att kunna förvirra marknaden ännu mer.

 

Ny månad ny statistik:

På tisdag nästa vecka inleds en ny börsmånad och det innebär att framförallt industrisiffror från världens alla håll och kanter kommer börja flöda in till marknaden igen. Utöver fokus mot världens industri på makrofronten har vi även siffror gällande arbetslösheten i bland annat Sverige och USA att se fram emot så kort och gott kommer vi få en fullspäckad makrovecka nästa vecka, i alla fall på pappret.  

Det som ska bli mest intressant att se på makrofronten är om det är dessa händelser som återigen börjar ta över marknadens fokus. Om så sker kan vi ha ganska så kraftiga rörelser på börsen framför oss, precis som jag pratade om tidigare.  

 

Ska centralbankerna återta greppet?

Även på centralbanksfronten kommer tempot skruvas upp en aning nästa vecka. Vi har där fortsatta räntebesked och den här gången framförallt ifrån Asien att se fram emot. Dessutom har kommer det ske en rad olika uttalanden och släppas rapporter från de flesta stora centralbanker runt om i världen så även på den här fronten svävar frågan om det återigen är centralbankerna som ska få ett fast grepp om marknaden nästa vecka.   

 

Fortsatta bolagsrapporter:

Vi får heller inte glömma bort att bolagsrapporterna även nästa vecka kommer fortsätta att flöda in till marknaden, även om tempot kommer vara lägre än tidigare. Men vi har fortfarande bolagsrapporter från ett gäng storbolag att se fram emot men det som kan komma att ske är att det nästa vecka istället blir bolagsrapporterna som hamnar i skymundan bakom bland annat makrobeskeden men det återstår än att se.  

 

En avvaktande inställning:

Som ni säkert har räknat ut vid det här laget så är det väldigt troligt att vi har en ganska så osäker vecka framför oss. Av den anledningen kommer det antagligen vara bra att ha en ganska så avvaktande inställning till börsen, i alla fall inledningsvis nästa vecka.

Vi vet inte om vi redan nu kommer få ett fokus-skifte bort från bolagsrapporterna men mycket tyder på det så att vara beredd på det är en bra inställning inför nästa vecka.

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se