Marknaden är i förändringens tecken

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons: 

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen steg med + 2,01 % under vecka 46. Veckan innan låg utvecklingen på + 2,02 %.


Totalt har OMXSPI stigit med + 2,32 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på + 0,81 % under vecka 46. Veckan innan steg det med + 3,80 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 6,75% under år 2016.

Börsen under vecka 46:

Den här börsveckan har visserligen styrkan både hängt kvar och kommit tillbaka ännu mer till börsen. Men i samma veva har även en hel del nya orosmoln tagit sig in på börsen och det medför att läget egentligen inte alls är så stabilt som många aktörer och handlare vill tro.  

 

Presidentvalet ändrar marknaden:

Förra veckans presidentval i USA har helt klart klamrat sig fast på börsen och marknaden har fortsatt att rikta sitt fokus mot efterspelet i USA. Nu börjar det på allvar börja spekuleras om vad som komma skall och det har både stärkt och gjort börsen mer volatil.

Det mest uppenbara som vi har fått se redan nu är att det spekuleras om stigande räntor framöver och därav har fastigheter ganska så snabbt blivit mindre populärt. Sedan på det positiva planet förväntas Donald Trump vilja få USA att växa rent fysiskt och därför har branscher som t.ex. bygg gått bra under veckan.

 

Valutorna tar över mer och mer:

En annan del av efterspelet från Donald Trumps seger i presidentvalet är att det har blivit en rejäl fart på världens valutamarknad. Om dessa rörelser är bra eller dåliga är omöjligt att avgöra på kort sikt men att t.ex. en dollar nu kostar en bra bit över 9 kronor och den svenska kronan är nere på nivåer som rådde under finanskrisen kan helt klart komma att röra om på marknaden framöver.  

 

Bolagen drar fortfarande åt sig uppmärksamhet:

Men det är inte bara på den större makrofronten som det har hänt grejer. Bolagen på börsen har fortsatt att dra åt sig marknadens fokus och det trots att rapportperioden i princip är över för den här gången.

En av de största händelserna i Sverige var att Intrum Justitia kommer gå samman med den norska konkurrenten, Lindorff och där med växa markant på global nivå.

Utanför Sverige och närmare bestämt i USA meddelade det hajpade bolaget, Snapchat att de har ansökt om att börsnoteras. Värderingen kommer att landa på någonstans mellan 20 – 25 miljarder dollar.

 

Ett snabbt förändrat marknadsläge:

Kollar vi på marknaden överlag den här veckan så kan vi konstatera att vi har fått se ganska så snabba förändringar. Styrkan har som sagt visserligen hängt kvar men samtidigt så har det dykt upp nya orosmoln och även om dessa inte stör utvecklingen just nu så kan de växa till sig och bli obehagligt stora.

Efter den här veckan bör man därför vara ganska så försiktigt och verkligen processa marknadens rörelser och den nya information som kommer komma in. Det man ska hålla ett extra öga på just nu efter den här veckan är helt klart valutarörelserna och räntorna för där kan det komma att hända en hel del framöver.     

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 46.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 46.

Pepins ger alla möjligheten att upptäcka och bli delägare i spännande tillväxtföretag. Och omvänt, tack vare Pepins kan starka företagsidéer växa med hjälp av kraften från många och engagerade investerare. Enkelt, nytänkande, affärsmässigt – och kul.

Läs mer om Pepins här!

Börsvecka 47:

Den här börsveckan som ny har gått rörde som sagt om i grytan ordentligt och det kommer vi med stor sannolikhet få se spår av nästa vecka. Man kan även säga att det är nästa vecka som vi kommer få svar på om dessa förändringar och nya faktorer verkligen är så starka och genomgående och om de är här för att stanna.

 

Lugnare på makrofronten:

Om vi kikar på makrofronten i sin helhet så kommer flödet av statistik och nya siffror att avta en hel del. Så blir det i mitten av månaden varje månad och det kommer öppna upp för nya saker att fokusera på.

Men det kommer fortfarande komma in en del ny statistik och dessa kommer till stor del rikta sig mot BNP-utvecklingen och industrin i olika länder samt till viss del även mot oljan.

 

Fokus mot valutor och räntor:

Det marknaden med stor sannolikhet dock kommer rikta en större del av sitt fokus mot är världens valutor och räntor. Dessa var det som sagt ordentlig fart på under den här veckan och det kommer antagligen att fortsätta sätta sina spår under den kommande veckan.  

Om dessa rörelser och spekulationer fortsätter kan vi också till viss del börja läsa av en trend på den här fronten och det kommer i så fall kunna säga mycket om framtiden.

 

Centralbankerna blir allt viktigare:

I och med den ovanstående ränte- och valutafaktorn så kommer även centralbankernas roll bli mer viktig och tydlig. På den fronten kan vi förvänta oss uttalanden från alltifrån den svenska Riksbanken till den Europeiska Centralbanken och FED i USA.

Eftersom att flera uttalanden står på schemat så kan vi med stor sannolikhet vänta oss ännu mer på ränte- och valutafronten då dessa såklart kopplas samman med centralbankerna så att hålla ett extra vakande öga på dessa faktorer är varmt att rekommendera nästa vecka.

 

Ta inget för givet framöver:

Avslutningsvis så kommer ett bra motto inför nästa vecka antagligen vara att inte ta någonting för givet. Även om det finns en bra positivitet på börsen just nu så har och kommer mycket att förändras och förändringens vindar kan blåsa åt vilket håll som helst, det har vi lärt oss från tidigare.

En viktig sak kommer också vara att bara för att makro-flödet avtar lite så får man inte glömma bort att det fortfarande kommer vara makro som kommer styra marknaden, men som sagt antagligen med valuta och räntor i spetsen framöver. Har man koll på det så kommer man vara bra förberedd  och kunna hänga med bra under nästa vecka.     

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se