Voedingspatroon Europeanen moet anders

Beste lezer,

De afgelopen week hebben Europese academici de noodklok geluid. Het roer voor wat betreft voeding moet nu echt om. De helft van Europa is te dik en heeft last van chronische ziektes. Het advies aan de beleidsmakers is om gezonde voeding betaalbaar te maken voor haar burgers. Nederland lijkt het tegenovergestelde te doen.

Nederland gaat het lage BTW-tarief op onder meer groente en fruit per 2019 met 50% verhogen (1). We betalen dan geen 6% btw, maar 9%. Helaas is Mark Rutte als ex-Unilever medewerker niet van plan om de BTW op bewerkte producten te verhogen en op gezonde producten te verlagen (2).

Een roze koek kost 16 cent en een Mars 36 cent, terwijl een appel 59 cent kost (3). Bij Burger King kost een flesje water € 2,25, terwijl een grote cola maar € 2,- kost (4). Uit een rapport van de verzekeringssector bleek deze week dat de zorgkosten de komende jaren fors zullen stijgen (5). Het is dan ook onbegrijpelijk dat de overheid niet ingrijpt. Het zou de gezondheid van Nederland sterk ten goede komen als de belasting op sportscholen en gezonde voeding wordt verlaagd. De kosten kunnen dan gemakkelijk weer worden teruggehaald bij een hoger BTW-tarief op ongezonde voeding zoals junkfood.

De experts gaven in hun waarschuwing aan dat Europa kampt met overgewicht en ondervoeding. Het blijkt namelijk dat veel mensen met overgewicht in werkelijkheid te maken hebben met ondervoeding (6). Bewerkte junkfood levert namelijk wel veel macronutriënten zoals vetten, eiwitten en koolhydraten, maar onvoldoende micronutriënten zoals vitamines, mineralen en polyfenolen. Het zijn deze bewerkte voedingsmiddelen die kunnen leiden tot laaggradige ontstekingen en chronische ziektes (7, 8, 9).

Een reden waarom de politiek zo tam is tegenover het bedrijfsleven, is misschien wel omdat bedrijven in Den Haag de dienst uit lijken te maken (10). In de Eerste Kamer zijn er politici met een dubbele pet op, waardoor de belangen behoorlijk zijn verstrengeld (11). Veel politici kunnen na hun periode als beleidsmaker rekenen op een baan in het bedrijfsleven, waarbij de lonen vaak 3 keer hoger liggen dan in de politiek (12). Een politicus zou wel gek zijn als deze in de wielen van het bedrijfsleven zou rijden.

Vaak groeien kleine idealistische bedrijfjes uit tot grote bedrijven omdat ze worden opgekocht door de grote jongens. Deze week maakte Nestlé bekend Atrium Innovations over te nemen (13). Dit bedrijf bestaat weer uit vele orthomoleculaire merken als Garden of Life, Orthica en AOV. Dat belooft niet veel goeds, want Nestlé is het bedrijf dat water wilde privatiseren omdat ze vinden dat het geen mensenrecht is, maar een commercieel product (14, 15). Nestlé is zo rijk en machtig, dat ze met hun lobbybudget regelmatig voor elkaar krijgen wat ze willen (16, 17). Sommige lobbyisten krijgen een kans om een bestuursfunctie te gaan vervullen bij de Europese voedselwaakhond EFSA (18, 19, 20). Wij van WC-eend, adviseren…. WC-eend!

In deze tijd kunnen we de beleidsmakers en het bedrijfsleven eigenlijk niet vertrouwen. In een supermarkt waar 70% van de producten sterk is bewerkt (21) en meer dan 50% van de producten toegevoegde suiker bevat, is de kans groter dat er vulling in je mandje komt dan dat er sprake is van echte voeding (22). Omdat de overheid onze gezondheid benadert met een calculator, zullen we zelf wijzer moeten worden. Als lezer van deze nieuwsbrief zal je gelukkig bovengemiddeld op de hoogte zijn. Ik nodig iedereen van harte uit om zelf op onderzoek uit te gaan en eigen conclusies te trekken. De rode draad wordt meestal vrij snel zichtbaar…

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. In januari zal ik weer enkele lezingen geven. Op woensdag 10 januari in Lisse en 25 januari in Rossum over hoe je jezelf gezond kunt eten. In deze lezing gaan we kijken naar de gezondheidseffecten van groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, granen, zuivel en kruiden. Welke zijn het gezondst? Waar moet je op letten? Hoe zit het precies met koffie en thee? Welke voeding werkt ondersteunend bij veelvoorkomende klachten? Tijdens deze lezing 'Eet je gezond' kom je het allemaal te weten. Zie de agenda voor meer info.

P.P.S. Op vrijdagavond 15 december 2017 zal Mike Donkers bij ons in Soest de lezing Feiten en fictie over voeding geven. Wil je deze lezing bijwonen? Klik dan hier voor meer informatie! Ook hebben we weer nieuwe data geprikt voor de fermentatie cursus.

P.P.P.S. Wegens succes zullen Ralph Moorman en ik eind januari weer samen de Supermarkt Safari 2.0 lezing geven. Tijdens deze lezing zullen we de nieuwste kennis en inzichten met je delen over voeding die in de supermarkt is te vinden. Dit keer gaan we het niet over basiszaken zoals E-621 of suiker hebben, maar gaan we echt de diepte in. Klik hier om je aan te melden of voor meer info.

Laatste artikelen aHealthylife
10 nieuwe & gezonde boeken voor onder de kerstboom
9 signalen en symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS)
Zeewierpasta met paddenstoelen (Oosters recept)
3 x gezond en lekker: zelfgemaakte groentespreads!
Recept voor glutenvrije pepernoten (kruidnoten)
12 fouten die je als vegetariër of veganist moet zien te vermijden
Recept: glutenvrij brood van haver en boekweit
Chiazaad vs lijnzaad- welke is het gezondst? 
11 gezonde voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan ijzer

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Online basiscursus goede voeding
Starter voor het maken van water- of melkkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

Agenda lezingen Soest
Mike Donkers: Feiten en fictie over voeding - vrijdag 15 december 2017
Workshop Fermenteren - woensdagavond 24 januari 2018
Ralph Moorman & Juglen Zwaan Supermarkt Safari 2.0 - zondagmiddag 28 januari 2018
Workshop Fermenteren - woensdagavond 7 maart 2018

aHealthylife Webwinkel Toppers (steun aHealthylife!)
Rauwe CBD olie
Blauw licht beschermbrillen
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Natuurlijke verzorging

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Hoe ga je volumeverlies in de huid tegen? Pim Christiaans vertelt het
C.F. van der Horst geeft zijn visie op voedingssupplementen
Christian Weij vergelijkt gistbrood en zuurdesembrood
Juglen Zwaan vertelt welke supplementen echt werken bij slaapproblemen
Darmfloratherapeut Nienke Tode-Gottenbos over peulvruchten
Gezondheidsnieuws, verzameld door Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl

Spreuk van de week
Het gras bij de buren lijkt groener. Maar als je de moeite neemt om je eigen gras water te geven, dan wordt het net zo groen.

Boekentip: ¡kook!

Het kookboek vult je receptenvoorraad aan met fantastische gerechten, vijzelt je medische voedingskennis op en laat je kennismaken met boeren en telers die je inspireren met hun hartstocht voor (h)eerlijk eten. ¡kook! presenteert 72 recepten die werken – voor je hoofd, spieren en hart. Voor liefde en lust. Voor weerstand en kracht. Kennis smaakte nog nooit zo lekker. Nu bij ons in de Webshop!

P.S. Speciaal voor de feestdagen hebben we nu splinternieuwe leuke boeken in onze webwinkel gezet zoals Op weg naar meer energie van Rineke Dijkinga, Steeds leuker van Jelle Hermus, Persoonlijk leefstijlplan van Richard de Leth, Gezonder met Viv van Vivan Reijs, Het ultieme low carb kookboek van Jane Faerber en De FODMAP-vriendelijke keuken van Emma Hatcher. Zo wordt het makkelijker om een gezond cadeau te geven. Uiteraard is mijn boek De voedingswijzer ook zeker een waardevol gezond cadeau!

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel: