Könyv Guru hírlevele

A könyves portál

A héten feltettük magunknak a kérdést: hol hibázunk szülőként, pedig kamaszként még tudni véljük a helyes szülői hozzáállást. Az írás iránt érdeklődőknek Halász Margit 10 pontban összefoglalta, mire kell figyelnie a kezdő írónak, Krisz pedig elemezte, hogyan válasszunk egymáshoz illő betűtípusokat. Fellapoztuk Az év fotói 2015 címet viselő albumot, s közben az jutott eszünkbe, a szokatlantól való félelem mennyire a hatalmába tud keríteni bennünket. Olvastunk egy szellemes vadásztörténetet Wanderer János tollából, egy részletet Csáky István Elhitelezett Magyarország című könyvéből, továbbá egy újabb könyv közlésébe kezdtünk, amelynek első részében Tóth Attila az 50-es évekről mesél.

Jó böngészést kíván Könyv Guru és csapata!

Decens Recenzens / Hol hibázunk szülőként?

Biztosan mindenki emlékszik arra a kamaszkori időszakra, amikor épp egy buliba készült vagy egy új, számára vágyott dolgot szeretett volna megkapni, ám a szülei mégsem tettek eleget a kívánságának. Hiába érveltünk azzal, hogy bezzeg az XY szülei elengedik a barátunkat, hogy ők nem ilyen merevek vagy szigorúak, ezek az érvelések indulatoktól túlfűtve többnyire azzal értek véget, hogy majd mi másként csináljuk.

Krisz ötletei / A betű 9 házassága

Múlt heti cikkünkben már foglalkoztunk azzal, mennyire fontos, hogy a leírt szavak betűtípusa tükrözze a szöveg hangulatát, témáját. Egy-egy betűtípust még ki is tudunk választani, de mi a helyzet akkor, amikor kettőt, esetleg hármat kombinálnánk? Hogyan döntsük el, illik-e egymáshoz a fejezetcímnek választott font és az általános szöveg betűtípusa? Mi kell ahhoz, hogy a könyvborítón, illetve a könyv reklámképén harmonikus hatást érjünk el?

Íróképző műhelyek / Halász Margit 10 jó tanácsa

Írás közben mindig törekedjünk az egyszerűségre, és ne csináljunk érzelmi kérdést a szövegünkből – foglalhatók össze Halász Margit író tanácsai. A közösségi alkotókör alapító-vezetője kérésünkre 10 pontban foglalta össze, szerinte mire kell különösen is figyelnie a kezdő íróknak.

Lapmargó / Képes krónikások

"Az év sajtófotói sorozat újabbkori misszióként betölti az ismeretlen (vagy „csak” kevésbé ismert) képek tárháza funkcióját." Murányi Gábor írása a 2015-ös év fotóiról.

Ízelítő / Elhitelezett Magyarország

Csáky István megkérdőjelezi a reformkor szakrálissá avatott helyét a magyar történelemben. Érvelése szerint a haladás és hagyomány egyenlőtlen versengéséből a haladás került ki győztesen, amelynek azonban óriási, a magyar történeti hagyományban nem tudatosult társadalmi költségei voltak. A hivatalos történetírás - érvel a szerző - "óriási előnyökről beszél, de hallgat a reform(kor)ok társadalmi költségeiről és legfőképp mélyen hallgat a kortársak által felvázolt lehetséges alternatívákról, azt a benyomást keltve, mintha a reformkoroknak nem lett volna alternatívája."

Regényújság / A vasfüggönytől Schengenig - 1. rész

Könyv Guru Tóth Attila A vasfüggönytől Schengenig – Hatvan év emlékezete című memoárját közli folytatásokban.

"A nagy világégést követő talpráállásból, a háború romjainak eltakarításából csupán egyetlen közvetlen emlékem maradt, bár csak három évvel a szörnyűségek elmúlása után láttam meg a napvilágot. A megyeszékhely központjában lévő házunk melletti téren volt egy lebombázott ház, amelynek romjai között sokat játszottunk a környékbeli gyerekekkel. Ezt az épületet az 50-es évek végén építették ujjá."

Heti novella / Baklövés

"Aki álmatlanságban szenved, annak ajánlom a méhek társaságát, keresse fel a fullánkos rovarok lakását, de óva intek attól, hogy bekopogjon hozzájuk. Ehelyett üljön ki a kertbe a kaptárak közelébe egy fáradt nyári délutánon, s az andalító zsongás hamarosan, szinte észrevétlen puhán megnyugtatja idegeit, majd elbágyasztja, megállítja gondolatait, hiszen ez az egyik legjobb, leghatásosabb természetes altató."

Böngésszen Ön is a Könyv Gurun!

www.konyv.guru | info@konyv.guru