Senaste nytt från Bona folkhögskola

Visst kommer det nya ord som man inte förstår vid första anblick. Men normkreativitet är inte ett av dem, tycker jag.

Normkritik synliggör normer som blivit så självklara att vi ofta inte ens tänker på dem. Magnus Dahlstedt pratade här nyligen om hur normer i staden påverkar livet i förorten. Men vad gör en med sådana insikter? Hur förändrar vi samhället, och vårt eget agerande? 

Det är här som normkreativiteten kan hjälpa till. Här finns metoder för att reflektera över en själv och våga vara nyfiken. Och det har Liv Elf Karlén lärt oss mycket om med sina workshops under hela maj månad.

Till sist - en riktigt glad sommar till er alla! Här på Bona har vi verksamhet under hela sommaren men vecka 28-30 nås vi enbart på mail och telefonsvarare, med lite längre svarstid.

Anneli Dahlqvist, rektor
anneli@bona.nu

Ska vi tvingas till utbildning?

Idén om utanförskapet i förorten har slagit rot i Sverige. Allt fler pratar om mer kontroll och fler poliser, men det är bara insatser på ytan. Vi måste gå djupet, och se till strukturerna.

Det menar Magnus Dahlstedt som var på Bona för att presentera sin nya bok där han intervjuat ungdomar från förorten. Hos dem ser han en vilja till att samverka, förebygga, aktivera och en vilja till att ordna och höra hemma. Bland mycket annat.

Psst, boken finns även som gratis pdf.

Läs vidare
Gudrun på besök

Allt fler har koll på normkritikens teori, men betydligt färre känner till normkreativitetens metoder för att omsätta det till praktik. För visst kan det kännas ganska svårt ibland att göra "rätt" utifrån normkritisk teori?

Liv Elf Karlén hade en upplyftande positiv approach i sina workshops hos oss. Det handlar inte om att skuldbelägga de priviligerade. Vi är nästan alla priviligerade i något sammanhang, ändå. Nej, det handlar om att våga testa, våga göra fel, och ta hand om varandra när självreflektionen leder till stundtals obehagliga insikter.

Läs mer

Studieresa i Köpenhamn om "affordable housing" och ett nästan färdigbyggt hus av husbyggarkursen. Mer på Instagram.

Känner du någon som skulle vilja läsa våra utskick? Skicka dem till bona.nu/signalen eller använd delningsknapparna längre ner.

Bonasignalen ges ut av Bona folkhögskola, en ekonomisk förening i Motala utan vinstintresse. Bona arbetar för en bättre värld varje dag, utifrån radikala idéer från vänster.

Facebook Twitter Instagram

Bona folkhögskola

Svarta gatan 1, Motala
0141 – 20 95 80
info@bona.nu
www.bona.nu

SHARE TWEET FORWARD