Suikerindustrie betaalde onderzoekers

Beste lezer,

De afgelopen week is aan het licht gekomen dat de suikerindustrie in de jaren 60 onderzoekers heeft betaald om vet in een kwaad daglicht te stellen, en niet suiker. Via deze tactiek is de relatie tussen suiker en hart- en vaatziekten op de achtergrond geraakt, omdat de discussie toen vooral ging over verzadigd vet en cholesterol. Hierdoor is ten koste van onze gezondheid veel geld verdiend. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De financierende rol van de suikerlobby in de betreffende onderzoeken is geheel verzwegen. Het is bizar hoe zoiets pas 50 jaar later naar buiten kan komen. De betreffende hoogleraren, onder wie Mark Hegsted, zijn inmiddels niet meer in leven. We kunnen dus niet meer om opheldering vragen. Kennelijk heeft men enorm veel vertrouwen in hoogleraren, waardoor niemand kritisch durft te zijn. Ook in Nederland worden hoogleraren blindelings op hun woord geloofd. Katan zegt het, dus dan zal het wel zo zijn. Hij zal het toch wel weten.

Vandaag de dag kunnen deze praktijken realiteit zijn. Het meeste onderzoek wordt niet meer door de overheid betaald, maar door de industrie. Bewust of onbewust zijn wij mensen erg gevoelig voor geld. Wie betaalt bepaalt. Wiens brood men eet diens woord men spreekt. Ook hoogleraren zijn niet ongevoelig voor geld.

Omdat de mensen in de westerse samenleving steeds dikker werden, is mede op basis van de gemanipuleerde onderzoeken besloten om vet uit de voeding te schrappen en te vervangen door suiker. Koren op de molen van de suikerindustrie. Ondertussen verzadigde het eten niet langer, waardoor er veel meer geconsumeerd werd. Het resultaat weten we: nog meer obesitas en nog meer hart- en vaatziekten. Tot op de dag van vandaag stijgt de jaarlijkse hoeveelheid geconsumeerde suiker in de westerse landen. Er zijn nog steeds mensen die denken dat vet ongezond is. Allemaal aangestuurd door de industrie.

Hoe raken we aan suiker verslaafd?
Het begint al bij de baby’s. Tegenwoordig kiezen veel moeders ervoor om geen borstvoeding te geven. Een bezorgde moeder kwam erachter dat in bijna alle babyvoeding suiker zit, zelfs in de biologische. Vanaf dat punt is het via de kant-en-klare fruithapjes (met 6 klontjes suiker) een kleine stap naar snoep en frisdrank. Zoet went snel, je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde resultaat.

Hoe werkt een suikerverslaving?
Het begint zoals elke verslaving erg onschuldig, maar naderhand wordt het van kwaad tot erger:

  1. Je eet suiker, je vindt het lekker.
  2. Je bloedsuikerspiegel stijgt, dopamine stijgt (goed gevoel), insuline piekt.
  3. Door insuline daalt de bloedsuikerspiegel erg snel, het lichaam schreeuwt om dopamine en nieuwe suiker.
  4. Je krijgt enorme honger, de dopamine is extreem laag (depri-gevoel) en je wilt weer suiker eten. Weerstand bieden is praktisch onmogelijk.

Wat is het probleem van witte suiker?
Suiker is een type koolhydraat. In de natuur gaan koolhydraten altijd vergezeld van voedingsstoffen die we nodig hebben om de koolhydraten te verwerken. In de praktijk zijn dat vele B-vitamines, vitamine C en daarnaast mineralen zoals magnesium, calcium, kalium, natrium, ijzer en zink. In geraffineerde witte kristalsuiker zitten deze stoffen niet, waardoor het lichaam de reserves aan moet spreken, met uitputting op de lange termijn als gevolg. Ook kan het regelmatig eten van veel suiker het lichaam hormonaal uit balans brengen, waarbij het ongevoelig wordt voor insuline. We hebben niet voor niets enorm veel diabeten in Nederland. Omdat suiker aanzet tot vaker en meer eten, kan het uiteindelijk voor overgewicht zorgen.

Wat te doen?
Het beste is om te ontwennen van suiker. Voor sommigen werkt langzaam afbouwen en voor anderen is een abrupte overstap naar een suikerloos leven beter. Sommige mensen stappen over op honing. Honing is misschien iets beter dan suiker, maar het is nog altijd 99% suiker. Daarom raad ik dat niet aan voor dagelijks gebruik. Palmsuiker en kokosbloesemsuiker zijn weer iets beter vanwege de mineralen en vitamines, maar hebben ook nog een redelijk sterk effect op de bloedsuikerspiegel. Groene stevia en yaconsiroop zijn, denk ik, op dit moment de beste keuzes. Vaak zijn mensen enthousiast voor agavesiroop, maar deze bestaat voor 80% uit fructose en dat belast de lever enorm. Ook geen winst dus. Het beste is om het accent te leggen op goede vetten, eiwitten en groenten, omdat deze voor lange tijd verzadigen. 

Het allerbeste is om de zoete smaak te ontwennen. Dat duurt enkele weken, maar dan zijn de smaakpapillen vernieuwd en word je gevoeliger voor zoet. Als ik buiten de deur eet, vind ik het meestal veel te zoet. Gewoon omdat ik het niet meer gewend ben.

Ik denk dat de Ayurvedische keuken ons veel kan leren. Volgers van deze manier van voedsel bereiden zijn ervan overtuigd dat we zoet, zuur, zout en bitter allemaal binnen horen te krijgen. De moderne voedingsindustrie leunt sterk op zoet. Dat is jammer, want afwisselen zorgt dat we niet doorschieten naar één kant.

De voedingsindustrie heeft ons psychologisch in kaart gebracht en weet precies dat mensen geneigd zijn om vast te houden aan patronen. Ook voor mij is het een uitdaging om te variëren. Als ik niet oppas begin ik elke dag met hetzelfde ontbijt. Dat moest anders vond ik! Daarom heb ik een E-book gemaakt met 24 recepten, onderverdeeld in ontbijt, lunch, diner, desserts, tussendoortjes en dranken. Al deze recepten zijn vrij van suiker, gluten, zuivel en vlees. Het doel van het E-book is om het makkelijker te maken om meer groenten te eten en meer te variëren. Het E-book is prachtig geworden, ik ben er erg trots op. Nu komt het: ik geef dit weg, dus het is gratis te downloaden:

Ik krijg vaak de vraag wat te eten of te drinken. Hopelijk draagt dit E-book bij aan de invulling van een gezondere keuken zonder E-nummers, suiker, zuivel en gluten. Je kunt het E-book hier downloaden. Deze link mag je altijd op Facebook delen, hoe meer mensen we bereiken hoe beter. Ik ben de laatste tijd ook begonnen met mijn maaltijden op Instagram te zetten. Volg me hier dus gerust!

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Vorige week ging de nieuwsbrief over palmolie. Belangrijk is om te weten dat bij het raffineren van vetten, en met name palmolie, de giftige stof 3-MCPD kan ontstaan. Mocht je dus willen kiezen voor duurzame palmolie, zorg dan dat deze ongeraffineerd is.

P.P.S. Op vrijdagavond 28 oktober zal Wouter de Jong bij ons een lezing geven over Vitamine B12. Welke mensen hebben een B12 tekort? Welke bepalingen kan ik laten doen? Hoe zit het met de opname? En wat nu als iemand niet goed in staat is te methyleren? Veel mensen zijn op zoek naar écht goede informatie. Wouter zal op deze avond alles over Vitamine B12 vertellen. Meer info en aanmelden kan hier.

Nieuw in de webhop: kokosolie deodorant!

Deze week hebben we een nieuwe deodorant in de shop op basis van kokosolie en natriumbicarbonaat. Ik gebruik het zelf en ben er erg tevreden over. Het product is van We Love The Planet. Hun producten zijn helemaal natuurlijk en dat is ook te ruiken. Er zijn 5 heerlijke geuren. Deze deo's zijn nu verkrijgbaar  in onze shop

Naast deo’s maakt het bedrijf ook natuurlijke geurdiffusers. Ik stoor me er vaak in toiletten aan dat het er zo chemisch ruikt. Dat hoeft helemaal niet, want We Love The Planet bewijst dat dit ook op een natuurlijk manier kan. Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen aHealthylife
Suikerindustrie betaalde wetenschappers om vet zwart te maken
Ceylon versus Cassia – niet alle kaneel is hetzelfde
Waarom het eten van zeewier zo gezond is
Een kritisch interview met Unilever over margarine en meer…
11 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van pompoenpitten
9 redenen waarom haver en havermout gezond zijn

Lezingen Soest
18 september - Juglen Zwaan & Suzanne Poot - Cursus kiemen kweken
25 september - Juglen Zwaan - Basiscursus goede voeding
30 september - Dr. Erwin Kompanje - Chronische inflammatie
9 oktober 2016 - CBD: wondermiddel of hype?
23 oktober 2016 - CBD: wondermiddel of hype?
28 oktober - Wouter de Jong - Vitamine B12 ontrafeld

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Notenmolen
Emaille pannen
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Ankie den Hertog licht de behandeling van het Pitta- en Kapha-type toe
Barbara Havenith legt uit welke kruiden ingezet kunnen worden in stresssituaties
Gezondheidsnieuws met Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl
Hoe kies je je vitamine C-supplement? Juglen Zwaan weet het!
Rudi Westendorp legt uit waar op internet je goede gezondheidsinformatie kunt vinden
Hayo Bol geeft tips om problemen met doorslapen tegen te gaan

Boekentip
Super soep

Door Alison Velazquez
Voor een slanke lijn, meer energie, gezonde darmen en een goed humeur.

Soep is de nieuwe smoothie! Na de powerjuices, smoothies en gezonde sappen is soep dé ideale manier om je lichaam te reinigen en je supergoed te voelen. In ‘Super Soep’ vind je meer dan 80 heerlijke en gezonde recepten voor dé nieuwe gezondheidstrend van dit jaar. Stap voor stap leer je hoe je een hartige, zoete, voedzame, stimulerende of juist kalmerende soep kunt klaarmaken en bewaren. Tien reinigingsprogramma’s van één tot zeven dagen helpen je om gewicht te verliezen, je lichaam te zuiveren of een enorme energieboost te krijgen. De soepen zijn ingedeeld volgens de seizoenen en bij elk recept vind je een overzicht van de voedingswaarde per portie of tips om te variëren. Dankzij de nuttige voorbereidings- en bewaartips hebben ook drukbezette koks geen excuus meer voor een gezonde ‘soup-the-go’. Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
Wordt verliefd op degene die geniet van je gekke streken. Niet op degene die je ze wil afleren.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden