Kokosolie, gezond of ongezond?

Beste lezer,

De afgelopen week heeft de Consumentenbond het gebruik van kokosolie sterk afgeraden. Er zouden gevaarlijke verzadigde vetten in zitten, die de aderen verstoppen doordat het ‘t cholesterolgehalte zou verhogen. Bij deze aantijgingen worden geen bronnen genoemd en ook geen auteur. In deze nieuwsbrief gaan we op zoek naar welke bewijzen er op dit moment op tafel liggen.

De eerste claim is, dat verzadigd vet het ‘slechte’ LDL-cholesterol zou verhogen. Dat klopt, maar laurinezuur in kokosolie verhoogt ook het ‘goede’ HDL-cholesterol (1). De vraag is alleen of verzadigd vet onze gezondheid schaadt. Er zijn in het verleden studies geweest die een schadelijke werking van verzadigd vet hebben vastgesteld, alleen waren de bronnen van het verzadigde vet telkens bewerkt vlees. Bij andere bronnen van verzadigd vet, zoals melk, kaas en boter, is er geen verband met cardiovasculaire aandoeningen aangetroffen (2). Kokosolie is de rijkste bron van verzadigd vet die we in de natuur kunnen vinden. Vele recente meta-analyses (verzamelingen van de meest recente en beste studies) hebben geen verband kunnen vinden tussen verzadigd vet en het ontstaan van hart- en vaatziekten (3, 4, 5, 6, 28). Het blijkt dat niet verzadigd vet de boosdoener is, maar dat vooral suiker het LDL-cholesterolgehalte laat stijgen (7).

Er is wel een verband gevonden tussen industriële transvetten en cardiovasculaire ziekten (8, 9). Waar zaten al die jaren ook alweer transvetten in? Precies, in bewerkte plantaardige vetten en dus ook in de margarines die door Professor Katan, het Voedingscentrum en de Consumentenbond nog altijd worden aanbevolen. Daarnaast zitten transvetten veelal in plantaardig frituurvet, snacks, gebak en koek. Het is bijzonder dat vooral transvetten van bewerkte vetten schadelijk zijn en de natuurlijke, in bijvoorbeeld melk, niet (10, 11). Verzadigd vet heeft dus jarenlang de zwartepiet toegespeeld gekregen, terwijl er eigenlijk andere factoren waren die de onderzoeksresultaten vervuilden. 

Dat kokosolie vele voordelen voor de gezondheid heeft, kan ik niet in deze nieuwsbrief bespreken, want dan kom ik ruimte tekort. In het verleden heb ik meerdere artikelen over de wetenschappelijk bewezen voordelen van kokosolie geschreven, zoals deze en deze. Er is zelfs een wetenschappelijk artikel dat 50 recentelijk bewezen voordelen van kokosolie opsomt.

Kokosolie wordt in de tropen al duizenden jaren gebruikt, terwijl de mensen die er wonen altijd erg gezond zijn. Laurinezuur zit ook in grote hoeveelheden in moedermelk. Kinderen worden kerngezond van moedermelk.

Ik ben een voorstander van het gebruik van kokosolie, maar we kunnen ook overdrijven. Net als koffie en rode wijn bepaalt de dosis of het vergif is. Vitaminen en mineralen zijn gezond voor ons lichaam, maar een teveel hieraan kan schadelijk zijn. Dit geldt ook voor vetten. Er bestaan geen slechte natuurlijke vetten, maar wel slechte verhoudingen. Overdrijven met één soort vet leidt tot een disbalans in het lichaam.

Ons lichaam heeft cholesterol hard nodig om belangrijke hormonen, vitamine D, celwanden en gal te produceren. We kunnen niet zonder cholesterol. De lever produceert ruim 80% van het totale cholesterol in ons lichaam, slechts een kleine 20% halen we uit onze voeding. Onze lever produceert cholesterol op aanvraag van het lichaam. Als de verhoudingen in cholesterol ongunstig zijn geworden, dan is dat een signaal dat er iets mis is. Dat kan liggen aan bijvoorbeeld een rookverslaving, te weinig bewegen, te veel suiker nuttigen of het eten van geraffineerd plantaardig vet. 

Hoewel een hoog LDL- en hoog totaalcholesterol in studies als risicofactoren worden aangemerkt (12), hoeft het niets te zeggen. We weten over cholesterol nog lang niet alles. LDL en HDL zeggen lang niet alles. De grote LDL-deeltjes blijken volgens studie geen verhoogde kans te geven op bloedvatproblemen, maar de extreem kleine LDL-deeltjes weer wel (13). LDL bestaat dus uit meerdere soorten. We hebben ook nog VLDL, oxycholesterol en triglyceriden. LDL slecht noemen en HDL goed is daarom eigenlijk kortzichtig. Een te laag cholesterol is gevaarlijker dan een licht te hoog cholesterol (14). Enkel naar het totale cholesterol kijken, geeft ook onvoldoende informatie, want er zijn studies die aantonen dat een lager cholesterol een verhoogde kans op sterfte geeft (15). Ouderen hebben een hoger cholesterol dan jongeren, daar zal het lichaam vast en zeker z’n redenen voor hebben.

Ontstekingen
Het blijkt dat cholesterol een slechte voorspeller is van cardiovasculaire problemen en dat we de oorzaken beter bij ontstekingsmarkers in het bloed kunnen zoeken (16, 17). Deze ontstekingen ontstaan meestal door teveel ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren, bewerkte voeding, overmatige alcoholconsumptie, te veel suiker en te weinig lichaamsbeweging.

Statines
Als je bij de huisarts komt, vraagt hij niet naar je inname van suiker of slechte vetten. Hij geeft meestal ook geen recept voor meer groente, fruit en lichaamsbeweging, maar wel een recept voor statines, de cholesterolverlagende middelen. Bijwerkingen van deze middelen komen steeds meer aan het licht. Zo kunnen statines zorgen voor een versnelde veroudering (18), geheugenverlies (19) en spierpijn (20). Deze medicijnen kunnen er zelfs voor zorgen dat je in een rolstoel terecht komt (21). 

De natuurlijke weg
Een gezonde cholesterolspiegel is in veel gevallen gemakkelijk te behalen door een onbewerkt dieet toe te passen, dat rijk is aan gezonde vetten, groenten en fruit. Ideaal is het mediterrane dieet (22). Een beetje pure chocolade (23), groene thee, olijfolie (24), knoflook (25), dagelijks wandelen (26) en vezelrijk eten (27) dragen allemaal hun steentje bij. De farmaceutische industrie verdient niets aan deze natuurlijke interventies, dus blijven artsen maar statines voorschrijven. Het punt is dat statines bijwerkingen hebben en natuurlijke voedingsmiddelen niet. Voor mij is het duidelijk welke weg ik zou inslaan bij cholesterolproblematiek. Ik hoop jij ook…

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Als je meer over vetten wilt leren dan is de lezing van Frits van der Blom over vetten en je gezondheid zeker een aanrader. Deze arts heeft heel veel kennis in huis over vet en cholesterol. De lezing is bij ons in Soest op vrijdagavond 20 mei. Voor meer info en aanmelden klik dan hier.

P.P.S. In het (pinkster)weekend van 14 en 15 mei organiseert Amber Albarda weer een Gezondheidsbeurs in de RAI van Amsterdam. Ik zal er spreken over supplementen. Het is uitgebreid, maar niet zo massaal als de Gezondheidsbeurs in de jaarbeurs in Utrecht. Er staan hier alleen écht gezonde standjes ;). Mocht je willen komen, dan kun je hier de kaarten met € 10,- korting aanschaffen.

Nieuw in de webwinkel
Deze week hebben we weer wat nieuwe producten in onze webwinkel. We hebben nu hippe glazen drinkflessen van Retap die betaalbaar zijn. Daarnaast hebben we nu ook ergonomische verticale muizen en toetsenborden ter voorkoming van RSI. Bij een verticale muis blokkeer je de bloedsomloop van de arm niet. We hebben nu ook een mobiele laptop en tablet houder om de houding van je rug en nek te verbeteren. Van Rineke Dijkinga hebben we nu biologische instant Supersoep. Heerlijke soep voor tussendoor zonder suiker, gistextract en gluten. We hebben sinds vorige week niet alleen CBD+ druppels, maar ook CBD+ crème, huidolie en zeep. In de aanbieding deze week hebben we Himalaya tandpasta!

Gezondheidstip
Vezels verlagen de LDL-waarden in het bloed. Maar welke kun je dan het beste eten? De beste leveranciers zijn haver en zeewier. Andere goede bronnen zijn bonen, avocado, noten, bataat, okra en kolen. Vezels versnellen de darmpassage, zodat cholesterol uit de gal niet opnieuw via de darmen in het bloed wordt opgenomen.

Laatste artikelen aHealthylife
17 redenen waarom we wetenschappelijk bewijs niet te serieus moeten nemen
De 10 ongezondste dingen om mee te ontbijten
12 tips om sneller moe, depressief en ziek te worden
Boek Voedingsmythes van Professor Martijn Katan zelf vol mythes
Synthetische vs natuurlijke supplementen: maakt het uit?
10 bewezen gezondheidsvoordelen van magnesium
20 handige tips om gezond uiteten te gaan
Tip: zet Night Shift aan op je iPhone
Verse of diepvriesgroenten en fruit, wat is gezonder?

Lezingen Soest
7 mei - Frits van der Blom over de ziekte van Lyme
20 mei - Frits van der Blom  - Vetten en je gezondheid
29 mei - Suzanne Poot & Juglen Zwaan - Cursus kiemen kweken
5 juni - Barbara Havenith - Vrouwenklachten
17 juni - Wouter de Jong - Zuur-base balans

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Glazen waterkoker
Luchtreinigers NIEUW!
Ohm natuurlijke Deodorant
Waterfilters & vitalisers
Lunchbox RVS
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Ankie den Hertog vertelt over de balans terugbrengen bij een 'vata'-type
Ay Lin Kho vergelijkt de waarde van voorgesneden groenten met de versie variant
Barbara Havenith (vrouwenarts) over jodium(tekort) en de schildklier
Erik-Alexander Richter belicht de laatste onderzoeken over de functie van cholesterol
Juglen Zwaan van Ahealthylife.nl over de Goji-bes

Boekentip
100% Suikervrij voor Kinderen

Het boek waar alle ouders op wachten

Over de gevaren van suiker, in het bijzonder voor opgroeiende kinderen, is al veel gezegd. Tandbederf en overgewicht zijn een bekend gevolg van te veel zoet eten, maar men ontdekt steeds meer verbanden tussen suikerrijke voeding en obesitas, allergieën, gedragsproblemen en diabetes. Maar hoe ga je om met opa’s en oma’s die alleen maar zoet willen geven? Wat geef je mee naar school en hoe vier je suikervrij een verjaardagsfeestje? Carola en Ester geven daarnaast ook tips en spelletjes die kinderen bewuster maken van hoeveel suiker ze eten en welke problemen kunnen ontstaan. En uiteraard geeft dit boek veel praktische basisrecepten voor kindergerechten waar het hele gezin van smult. Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
Zorg er voor dat je bij mensen bent die goed zijn voor je mentale gezondheid. Mensen die jou motiveren, stimuleren en inspireren.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel: