SQUASH

SSqL Newsletter 2/2018

Edessäsi on taas Suomen Squashliiton Newsletter

Juttua on taas oikealta ja vasemmalta, ylhäältä ja vielä ylempäätä, joten ei muuta kuin skrollaamaan uutiskirjettä alaspäin ja nauttimaan helpotusta tiedonjanoon mm. seuraavista aiheista: Espoossa kruunattiin Squashmestarit, Myyrmäessä seurakulttuuri voimissaan, Priit Lumin laukku levällään... eikä tässä vielä kaikki. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Pääkirjoitus

Squashkausi vetelee kohta viimeisiään, mikä tarkoittaa sitä, että squashliiton toimistossa eletään vuoden kiireisintä aikaa. Asiaan vaikuttaa eniten se, että ensi kausi hyökkää päälle kuin kevään ensimmäinen hyttynen talven kalventamaan eteläsuomalaisepidermikseen. Koska tätäkin kautta on vielä jäljellä lyhyt mutta tärkeä retkaus, niin pään sisäiset stressilevelit ovat nousussa kuin kuusamolaisessa tuolihississä pääsiäisenä – hitaasti mutta varmasti ilman yhtään jäsenneltyä ajatusta.

Kansainvälisesti ja hallinnollisesti kevätkauden tärkein yksittäinen asia on Wroclawissa järjestettävä ESF:n vuosikokous ja siihen liitettävä jäsenten foorumi. Olemme pohjoismaisella yhteistyöllä saaneet foorumin keskustelulistalle esityksen, joka toteutuessaan uudistaisi arvokisasysteemiä radikaalisti.

Joukkueiden EM-kisat kaipaisivat suurinta muutosta, monessakin suhteessa. Niissä on tällä hetkellä kaksi perustavanlaatuista ongelmaa. Nykyisessä divisioonasysteemissä vain 8 parasta maata voi tavoitella mitalia. Kakkosdivisioonassa, jossa sekä Suomen miehet että naiset tänä vuonna pelaavat, joukkueiden maksimisijoitus on yhdeksäs. Jos sijoituksemme on 9. tai 10. nousemme seuraavaksi vuodeksi tavoittelemaan mitalia. Ongelma on siinä, että tällä hetkellä Euroopan 4. ja 12. parhaan maan ero ei ole järisyttävän suuri. Esimerkiksi Suomi voisi miehissä parhaalla mahdollisella joukkueella olla tänä vuonna taistelemassa mitaleista. Toinen ongelma on kustannukset, jotka ovat nousseet hälyttävän suuriksi.

Ehdotuksemme tulee olemaan seuraava: EM-kisat pitäisi pelata joka toinen vuosi – joka toinen vuosi pelattaisi sekä miesten että naisten joukkueMM-kisat. Tämä vaikuttaisi jokaisen maan vuotuisiin kustannuksiin. EM-kisoihin otettaisiin sekä miehiin että naisiin mukaan 16 maata PSA-rankingin perusteella. Jokaisen maan kolmen parhaan pelaajan ranking laskettaisiin yhteen vuoden alussa ja sijoitukset tehtäisi tämän perusteella. Näin PSA toimisi ikään kuin karsintana EM-kisoihin. Näin PSA-turnausten rooli kasvaisi ja niitä tulisi todennäköisesti lisää pelattavaksi, etenkin niihin maihin, jotka ovat sijoilla 12-20 Euroopassa. Alustava ehdotus on lähetetty myös PSA:n toimitusjohtajalle Alex Goughille, joka puolsi ajatuksia lähes varauksetta.

Katsotaan, mitä tapahtuu. Selvää on se, että nykyisellä systeemillä EM-kisat eivät kustannussyistä voi toimia enää kovinkaan pitkään. Uskon myös, että moni muu maa jakaa ajatuksen siitä, että kaikilla 16 maalla olisi joka vuosi mahdollisuus voittaa – tai ainakin mitaliin. Nykyisellään on vaikea saada motivoitua etenkin parhaita pelaajia EM-kisoihin, kun mitalitavoite voi konkretisoitua vasta vuoden päästä. Ehkä EM-kisojen arvostuskin nousisi, kun niitä ei pelattaisi joka vuosi. Vähän niin kuin lätkässä, vai mitä olette mieltä?

Junnupelaajasta valmentajaksi

Squashpolku myyrmäkeläiseen tapaan

Viime aikoina on ollut paljon puhetta siitä, että mistä löytyisi lisää valmentajia alati kasvavan juniorimäärän opastamiseen ja uuden squash-sukupolven kasvattamiseen. Valmentajia yritetään houkutella 80-luvulla aloittaneiden jäärien joukosta, mutta joskus valmentajia saattaa löytyä nuoremmastakin polvesta. Harrastamisen ohella valmentaminen nimittäin tuo uutta perspektiiviä omaan pelaamiseen.

Tässä avaan vähän miten itse olen luotsautunut valmentamaan oman pelaamisen ohella ja miksi mielestäni se kannattaa lähestulkoon jokaiselle pelaajalle. Olen siis Luukas Raatikainen, 24-vuotias harrastepelaaja MyyrSquashista, ja vedän tällä hetkellä yhtä junnuseuruetta Myyrmäessä säännöllisesti.

 

Harrastepelaajasta valmentajaksi

 

Aloitin MyyrSquashissa noin 13 vuotta sitten kössin pelaamisen, ja ensimmäiset pari vuotta meni valmentajien ohjeita kuunnellessa. Sitä ei ehkä silloin osannut arvostaa yhtä paljon kuin nyt, mutta jälkikäteen voin todeta valmennuksen tuoneen intoa ja hieman erilaista ymmärrystä peliin. Jos olisi lähtenyt junnuna vain pelaamaan kavereiden kanssa, niin ei olisi ensinnäkään ikinä saanut sitä "treenirutiinia" harjoitteluun, ja veikkaan että homma olisi ollut lähinnä riehumista kentällä.

Haastavat drillit ja valmentajien asettamat tavoitteet motivoivat treenaamaan ja yrittämään kovempaa. Ja jos valmentajat eivät saaneet kipinää syttymään, niin ainakin muut junnut saivat aina vain yrittämään kovemmin. Näistä ihan junnuna läpikäydyistä drilleistä käyn vieläkin muutamaa viikoittain lävitse ja seuraan miten oma lyönti kulkee. Totally worth it.

 

Mitä hyötyä keskivertopelaajalle?

 

Monta kertaa olen kuullut sanottavan, että opettaminen on paras tapa oppia. Se on vähintäänkin osittain totta, sillä muille jotain tiettyä asiaa opettaessa sitä pitää oikein miettiä mikä on optimaalisin tapa tehdä juuri se asia, ja miten sen itse tekee. Ihan peruspelissäkin huutelen junnuille viikosta toiseen mantroja: "t-pisteeseen" tai "maila ylhäällä". Kun näitä yrittää painaa jonkun toisen mieleen, niin jäävät ne itsellekin kummittelemaan takaraivoon aivan varmasti. Eli opettaminen kehittää sinua itseäsi myös.

 

Mitä seura hyötyy tästä valmentaja-valmennettava -symbioosista?

 

Nykyään kun valmennan junnuja, niin tavoitteita on muutamia. Ensinnäkin saada junnut innostumaan lajista, sillä se, että näkee toisen oikeasti nauttivan niistä onnistumista saa itselle jo hyvän mielen aikaan.

Toista tavoitetta pitää pohjustaa sen verran, että nykyään pelaan aktiivisesti omien vanhojen valkkujeni kanssa. Sen oman "sensein" kanssa pelaaminen, ja jopa voittaminen, on yksi parhaista fiiliksistä, sillä siinä näkee konkreettisesti oman kehityksen. Tulevaisuuden pelikaverin opettaminen ja sen ajatteleminen, että joskus nämäkin kaverit tulevat ennemmin tai myöhemmin menemään itsestä ohi motivoi parantamaan myös omaa peliä.

Seuroille se on valtava voimavara, kun pelillisiä taitoja ja innostusta siirretään sukupolvelta toiselle. Mitä enemmän ja tarmokkaammin taitoja opetetaan aina uusille ja uusille pelaajille, kasvaa todennäköisyys timanttien löytämiseen myöskin. Seuralle on aina kunniakasta kun yksi oman kylän pelaajista etenee squashuralla ja ehkä jopa kehittyy ammattilaisuuteen. Tälläkin hetkellä Suomen squashkentillä rehkii se tulevaisuuden mestari!

Squashmestarit kruunattiin Espoossa

Squashmestari 2018 keräsi Esport Centeriin 285 innokasta 4.-6. -luokkalaista kisaajaa!

Squashmestari 2018 -koulujenvälisen squashkilpailun finaali pelattiin perjantaina 20.4. Tapiolan Esport Centerissä. Kilpailutapahtuma itsessään on ollut meneillään koko lukuvuoden, käsittäen mukana olleille luokille kaksi maksutonta tutustumiskertaa sekä itse finaalitapahtuman. Kilpailu oli tänä vuonna espoolaisille ja kauniaislaisille 4.-6. -luokille.

Syksyllä pidettyjen ensimmästen tutustumiskertojen ohjelmassa oli lähinnä harjoittelua ja peliin tutustumista. Toisilla tutustumiskerroilla puolestaan valittiin jokaiselta luokalta 5-henkinen joukkue edustamaan luokkaa finaaliin. Viiteen henkeen piti aina valita kaksi tyttöä sekä kaksi poikaa ja viides sai olla kumpi tahansa. Valinta suoritettiin luokan sisäisen karsintakilpailun perusteella.

Finaalitapahtuma itsessään oli viime vuoden tapaan valtaisa menestys. Viime vuonna kilpailussa oli mukana 52 joukkuetta eli 260 pelaajaa. Tästä laitettiin tänä vuonna paremmaksi, ja finaalissa oli tänä vuonna mukana peräti 57 joukkuetta, eli 285 pelaajaa! Näillä luvuilla Squashmestari lienee yksi Suomen squashhistorian suurimmista kilpailuista.

Koulupäivän aikana käydyn kilpailun, ja himoitun Squashmestaruuden, voitti tänä vuonna Taavinkylän 6B! Toiseksi tuli Saunalahden 6A ja kolmanneksi Iivisniemen kutoset. Platen voittajaksi selviytyi Päivänkehrän 6M. Päivän aikana miteltiin myös oheiskilpailussa, jonka voittajaksi kruunattiin Jupperin 6A, joukkueellaan Squashers. Oheiskilpailussa kisattiin temppuradalla, maton käännössä, mobiilipeli Riderissa sekä tietovisassa. Lisäksi palkintoseremoniassa palkittiin paras joukkueen nimi sekä paras joukkuehenki. Nimikisan voitti Niittykummun 5B joukkueellaan Täsmäpallo ja parhaasta joukkuehengestä palkittiin Sepon koulun 4B Separi-Team.

Viime kaudella, kun Squashmestari järjestettiin ensimmäistä kertaa, toi kilpailu arviolta n. 15% enemmän osallistujia ESRC:n starttikursseille. Tällä kaudella mukaan ESRC:n toimintaan liittyneistä  n. 20 juniorista 10 kpl on tullut Squashmestarin tutustumiskäyntien kautta. Yhteensä tällä kaudella 4.-6. –luokkalaisia kävi kokeilemassa squashia n. 1200 oppilasta.

Squashmestarikilpailu on Espoo Squash Rackets Clubin järjestämä kilpailu. Toivomme ESRC:ssä kovasti, että ensi vuonna mitellään taas koulujen välisistä mestaruuksista Espoossa ja Kauniaisissa. Mikä on tilanne sinun seurassasi ja paikkakunnallasi? Voisitteko te käynnistää oman Squashmestarin? Jos haluat kuulla miten Squashmestari on Espoossa toteutettu, niin ota yhteys: tommi@esrc.fi.

Uusi tutkimus:

Squash voi olla fyysisesti vaativin mailapeli

 

Squashin ammattilaisjärjestö PSA on julkaissut uuden tutkimuksen, jonka ovat tehneet yhteistyössä Sports Data Labs ja interactiveSquash. Uusi teknologia on pystynyt mittaamaan pelaajien liikkumaa matkaa squashottelun aikana, normaalin sykkeiden, aktiivisen peliajan lisäksi, ym. lisäksi.

Useimmissa squashin ammattilaisotteluissa pelaajien syke ylittää 190 lyönnin rajan useita kertoja ottelun aikana. Lisäksi pallo on keskimäärin pelissä lähes 2/3 otteluajasta. Nyt on pystytty mittaamaan, että pelaaja voi liikkua 62,5 m2:n kentällä ottelun aikana yli viisi kilometriä.

Tutkimusta tehtiin mm. tämän kevään Swedish Openissa Linköpingissä. Egyptin maailmanlistan 5. Tarek Momen viihtyi ensimmäisen kierroksen ottelussaan Ranskan Mathieu Castagnetia vastaan kentällä 97 minuuttia. Tästä ajasta pallo oli pelissä tasan 60 minuuttia. Momen löi ottelun aikana palloa yhteensä lähes 1000 kertaa ja liikkui keskimäärin 48 metriä jokaisen pallorallin aikana.

Jotta nämä luvut saadaan perspektiiviin, otetaan vertailuksi 2017 Tenniksen Wimbledonin pisin ottelu, jossa Gilles Müller yllätti Rafael Nadalin ottelussa, joka kesti 288 minuuttia, eli lähes viisi tuntia. Nadal liikkui ottelussa 3645 metriä 389 pallorallin aikana. Keskimäärin liikettä tuli 9,4 metriä/palloralli.

Momen siis liikkui 1,3 kilometriä enemmän kuin Nadal, kolmasosassa kentällä vietetystä yhteisajasta. Nadalin ja Müllerin ottelussa pallo oli pelissä vain 15% ottelun kokonaisajasta. Momen siis liikkui pidemmän matkan (keskimäärin viisi kertaa pidemmän matkan per palloralli), pienemmässä ajassa ja vähemmällä palautusajalla pallojen välissä. 24 tuntia kyseisen ottelun jälkeen Momen oli jälleen kentällä, voittaen Australian Cameron Pilleyn.

Squashottelussa pallojen välillä palautus on yleensä 4-10 sekunnin välillä. Sulkapallossa pallorallien välinen palautusaika on keskimäärin 12 sekuntia. Tenniksessä pelaajat voivat käyttää jopa 25 sekuntia pallojen välillä.

”Squashilla on jo pitkään ollut maine yhtenä, ellei jopa vaativimpana mailapelinä, joka vaatii monimutkaisia liikkeitä, toistuvia lyhyitä ja intensiivisiä sprinttejä pienellä palautumisajalla. Tämä maine meidän on ollut vaikea näyttää toteen aikaisemmin tutkimuksen keinoin ja kuvata se faneille ja suurelle yleisölle. Nyt pystymme siihen ensimmäistä kertaa, mikä auttaa meitä markkinoinnissamme näyttää toteen se, minkä olemme tietäneet jo pitkään itse.” Sanoo Ammattilaisjärjestö PSA:n operatiivinen johtaja Lee Beachill.

Squashin tärkein tavoite lajina on päästä mukaan 2024 Pariisin Olympialaisiin. Squash on ainoa mailapeli, jolla ei Olympia-statusta ole.

Käänteiskulma

KUULUUKO OPISKELU URHEILIJAN POLKUUN?

On trendikästä puhua urheilijan polusta. Jotta olet jollakin tavoin urheiluasioissa uskottava, sinun tulee tuntea ja ymmärtää urheilijan polku; miten nuoresta urheilijasta tulee menestyvä ammattilainen. Minulla on ollut nuorten urheilijoiden kohdalla tilaisuus noin 10 vuoden ajan seurata tätä kaikkea läheltä – kenties lähempää kuin monella muulla. Se on ollut hyvin opettavainen ja ymmärrystä avartava kokemus.

Minun näkökulmani urheilijan polkuun kumpuaa vahvasti toisaalta seuratoiminnan ja toisaalta koulu- ja opiskelumaailman kautta. Onko urheilu ja opiskelu menestyksellisesti yhdistettävissä? Tukevatko ne toisiaan vai häiritseekö koulunkäynti ja opiskelu urheilemista? Tai toisin päin.

Riippuu kenelle kysymyksen esittää.

Kun keskustelee urheilun ja opintomaailman ammattilaisten kanssa, vastaus on kristallinkirkas: koulu ja opiskelu ovat menestyksellisesti yhdistettävissä toisiinsa tavalla, jossa kumpikin tukee toistaan erinomaisesti. Tästä meillä on myös kiistatonta todistusaineistoa. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö urheilija voi myös rakentaa itselleen hyvän aktiiviuran jälkeisen elämän ilman peruskoulun jälkeisiä opintojakin. Tai aloittaa opinnot urheilu-uran jälkeen. Näistäkin meillä on lukuisia esimerkkejä. 

Kun keskustelen näistä asioista omien 16-18-vuotiaiden oppilaideni kanssa, saan hyvinkin erilaisia vastauksia.

Osan mielestä opiskelu tapahtuu puhtaasti urheilun ehdoilla eikä siitä tingitä. Jos illalla on kotipeli, keskittyminen alkaa aamulla eikä kouluun voi tulla (!).
On myös oppilaita, jotka osaavat antaa ”näin kuuluu sanoa” –vastauksen: ”Totta kai koulu on tärkeä ja pystyn yhdistämään ne hienosti.” Valitettavasti opiskelijan päivittäinen työ ja toiminta eivät tue tätä juuri millään tavalla.
Ja sitten ovat ne opiskelijat, jotka hoitavat kummatkin erinomaisesti; koulu ja opiskelu sujuvat mainiosti ja urheilu-ura kehittyy tavoitteiden mukaisesti.

Minun silmissäni näyttää vahvasti siltä, että nuorten kohdalla hyvä koulumenestys ja hyvä urheilumenestys korreloivat positiivisesti keskenään. Lantin toinen puoli on valitettavasti se, että menestymättömyys koulussa ja urheilussa korreloivat samalla tavalla. Toki poikkeuksia on kumpaankin suuntaan, mutta silti.

Onko kukaan tullut ajatelleeksi, kuinka suuri rooli televisiolla on nuorten urheiluharrastamiseen ja erityisesti heidän suhtautumiseensa ammattimaista urheilua kohtaan? Televisio ja erityisesti sen maksukanavat suoltavat maailman huippuliigoja ja muita kansainvälisen huipun urheilutapahtumia ympäri vuoden. Käykö kukaan enää paikan päällä katsomassa ’normaalia urheilua’; urheilua ja urheilijoita, joihon pystyy realistisesti samaistumaan ja hakemaan innostusta omaan sporttiinsa?

Urheilua paikan päällä seuraavien keski-ikä on korkea, nuoret eivät enää mene katsomaan futis- tai lätkämatsia paikan päälle. Kaikki katsotaan TV:stä, mobiilista, sporttipubin valkokankaalta tai seurataan onlinena Twitteristä jne.
Nuoret eivät enää seuraa normaalia urheilua, ainoastaan maailman huippujen suorituksia, jolloin oma käsitys hyvästä ja palkitsevasta urheilusta vääristyy ja odotukset nostetaan epärealistiselle tasolle. Tasolle, jossa urheiluun pitää panostaa kaikki koulunkäynnin ja opiskelunkin kustannuksella.

Kaikkien ei tarvitse olla maailmanmestareita tai olympiavoittajia. On etuoikeus saada valmentautua kansallisen tason hyväksi urheilijaksi ja rytmittää omaa arkea ja valmentautumistaan mielekkäillä opinnoilla, jotka tuovat sisältöä päivää ja turvaa tulevaisuuteen.

Tällaisia nuorten urheilijoiden polkuja haluaisin nähdä vielä paljon enemmän.


Jari Mether

What's In My Bag?

Viron maajoukkuepelaaja Priit Lumi avaa laukkunsa ja kertoo mitkä asiat ovat tärkeitä hänen pelilaukussaan.

 

Accessories:

*  3x Technifibre 130g rackets. I like to remove the plastic bumper and replace it with crash tape, because it makes the racket head lighter, so I can move the racket around faster.

* Technifibre 305,  1.1 mm strings. I keep a roll in my home club, but for competitions I take some with me just in case I break a lot of strings.

* Jump rope - lots of CrossFit workouts need a jump rope, and it´s sometimes good to use it for warmup. 

 

Nutrients: 

* FAST Workout Fuel is a mix of carbohydrates and proteins for during / post workout.

* I always keep a mix of nuts and berries, some bananas and protein bars for quick snacks.

* Olimp Fire Start is a fast high-energy gel for reaching the maximum during very hard trainings or matches.  

* SELF Micro Whey Active is a post-workout protein drink. 

 

Maintenance:

* Grid foam roller is essential for body maintenance and muscle recovery. 

* I use a golf ball every other day for working the soles of the feet and fascia, as prehab to keep my feet free of injuries and tension.

Tutkimus:

Pelaa squashia – elät pidempään

Australialaiset ja eurooppalaiset tutkijat, päätutkijana suomalainen Pekka Oja, julkaisivat muutama kuukausi sitten artikkelin eri urheilu- ja harjoittelumuotojen vaikutuksesta sekä yleiseen että erityisesti sydän- ja verisuonitautien aiheuttamaan kuolemanriskiin. Tutkimuksessa seurattiin 14 vuoden ajan yli 80 000, 38-66 vuotiasta englantilaista aikuista ja heidän liikuntatottumuksiensa vaikutusta kuolemaan johtaviin sairauksiin.

Aikaisemmat tutkimukset osoittavat kiistattomasti, että liikunnalla on aivojen terveyttä edistävä vaikutus. Tässä kyseisessä tutkimuksessa päädyttiin tutkimaan kuutta eri liikuntamuotoa: uintia, pyöräilyä, aerobicia, juoksemista, jalkapalloa ja mailapelejä (squash, tennis, sulkapallo). Näistä tutkituista liikuntamuodoista mailapeleillä ja uinnilla oli merkittävät vaikutukset kuolemanriskin alentajana. Ihmisillä, jotka harrastivat säännöllisesti uintia, oli 28% alempi kuolemanriski kuin ihmisillä, jotka eivät harrastaneet uintia. Mailapeleillä tämä sama luku oli 47%. Jos ihminen harrasti mailapelejä, riski kuolla sydän- ja verisuonitaudin seurauksena oli pienentynyt jopa 59%.

Yhdeksi syyksi löydöksiinsä tutkijat epäilivät mailapelien intensiteettiä. Hölkkäämisellä, pyöräilyllä tai harrastusjalkapallolla ei todettu merkittävää vaikutusta sydän- ja verisuonitautien ehkäisijänä, mutta pyöräilyllä löydettiin kuitenkin vaikutuksia ehkäistä kuolemaa yleensä.

Erityisesti squashista löytyy tutkimuksia, jotka todistavat lajin edistävän yleistä terveyttä ja squash on valittu esim. Forbesin tutkimuksessa maailman terveellisimmäksi urheilumuodoksi. Syyksi tarjotaan yleisesti lajin monipuolisuutta ja intensiteettiä. Squashissa tarvitaan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, ketteryyttä, koordinaatiota, kehonhallintaa, taktista ajattelukykyä sekä henkistä peräänantamattomuutta. Squashissa pelaaja voi polttaa yli 1000 kilokaloria tunnissa.

Lähde: http://bjsm.bmj.com/content/51/10/812

http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-playing-squash/

https://www.forbes.com/2003/09/30/cx_ns_1001featslide.html#1d811a105ba6

Suomen Squashliitto ry

Valimotie 10

00380 Helsinki

www.squash.fi

MailerLite