Hoe overgewicht aan te pakken?

Beste lezer,

De afgelopen week is er een grote studie naar de relatie tussen overgewicht en levensverwachting in The Lancet gepubliceerd. De uitkomst is dat overgewicht je levensverwachting met vele jaren kan verkorten. Een beetje overgewicht kan je leven met 1 jaar verkorten, maar ernstig overgewicht kan je wel 10 jaar van je leven kosten. Tijdens deze studie zijn miljoenen mensen van over de gehele wereld gevolgd. In deze nieuwsbrief geef ik je graag wat tips voor een gezond gewicht op de langere termijn.

De energiebalans
De meeste artsen en diëtisten zien dikworden als een gevolg van teveel calorieën erin en te weinig eruit. Je moet minder eten en meer sporten zeggen ze dan. Hoewel de energiebalans zeker van invloed is, spelen er nog vele andere factoren een rol. Een calorie uit suiker verzadigt namelijk minder dan een calorie uit vet of eiwit. Na een portie van 200 Kcal uit snelle suikers kun je na 30 minuten alweer trek hebben, terwijl een portie van 200 Kcal uit vetten of eiwitten de honger vele uren kan stillen.

De nutritionele waarde
Je lichaam telt geen calorieën. Je lichaam verlangt naar voedingsstoffen. Ons eten zit vol met bewerkte macronutriënten zoals suikers, eiwitten en vetten. Doordat ze bewerkt zijn zitten er nauwelijks micronutriënten in. Zo kan het gebeuren dat heel veel mensen met overgewicht in Nederland toch ondervoed zijn. Je lichaam echt voeden doe je met onbewerkte voeding die naast de macronutriënten ook rijk is aan micronutriënten zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. Wanneer je lichaam verzadigd is met micronutriënten kan dat ook de hang naar voedsel verminderen. Een goede bron van mineralen is groenten. Een bron van sporenelementen kan Keltisch zeezout zijn. Er zitten kleine hoeveelheden van sporenelementen in, maar dat is precies goed: we hebben er maar weinig van nodig. Daarom heten het ook sporenelementen. We hebben er sporen van nodig.

Te weinig beweging
De meeste mensen in Nederland bewegen te weinig. Dit kan komen doordat het brein niet voldoende gevoed is en alle voedingsstoffen voor zichzelf wil hebben in plaats van het te delen met de spieren. Het brein remt dan de behoefte om te bewegen. Er zijn onderzoeken gedaan bij ratten en daaruit blijkt dat gezond eten leidt tot meer behoefte aan beweging. Anderzijds is een gebrek aan beweging ook vaak het gevolg van drukte en ingesleten verkeerde gewoonten. Je zou ook een afspraak met jezelf kunnen inplannen voor beweging. Als je 2 keer per week zou trainen kan dat al heel veel effect hebben. Het volume van de spieren en mitochondriën neemt toe, waardoor je in rust meer energie verbrandt doordat je basale metabolisme toeneemt. Als stok achter de deur kun je ook een personal trainer nemen die schema’s maakt en je progressie volgt. Dat werkt zeker motiverend. Het beste blijft het om elke dag minstens 30 minuten flink te bewegen tot je licht zweet.

Vloeibare calorieën
De grootste bron van nutteloze calorieën is vloeibare dranken. Via vocht klok je zo honderden nutteloze Kcal naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchtensap en bier gaat het hard. Het beste is toch om water te drinken. Voor de smaak zou je dan een citroentje erin uit kunnen persen. Als je wat anders wilt is water met prik een optie. Koffie en thee zijn ook prima dranken om met mate van te genieten. Zowel koffie als groene thee kunnen helpen bij het afvallen.

Overeten
Veel mensen eten maar door en negeren het verzadigingsgevoel. De maag rekt zo uit. Als je steeds kleinere porties eet, krimpt de maag en ben je eerder verzadigd. Verzadigen kan pas als je lichaam verzadigingshormonen zoals leptine aanmaakt en dat gebeurt alleen als je rustig eet en goed kauwt. Dus geen tablet of TV erbij, maar rustig alle aandacht bij het eten.

Zorg dat je weet waar koolhydraten in zitten
In Nederland hebben we nog altijd de gewoonte om bizar veel koolhydraten op te scheppen. Vroeger was deze energie nodig om te werken op het land en ons warm te houden, maar dat is nu grotendeels overbodig. Het is daarom verstandig om minder tarwe, aardappels en rijst op te scheppen, maar meer groenten. Scheelt heel veel koolhydraten op termijn. In plaats van brood kun je tussen de middag een soepje nemen met groenten of tomaat. 

Goed slapen
Door kunstlicht, internet en tv slapen we steeds minder. De meeste mensen weten wel dat slaap zorgt voor een goed herstel van het lichaam, maar dat slaaptekort kan leiden tot overgewicht is minder bekend. Zowel kinderen als volwassenen die het minst slapen, hebben volgens onderzoekers de grootste kans op overgewicht. Op zich logisch, want wanneer je in de nacht onvoldoende energie opdoet, moet deze overdag ergens anders vandaag gehaald worden. Vaak is dat dan suikerrijke junkfood, omdat deze snel energie levert.

Stress
Vaak ervaren we veel stress, dat ervoor kan zorgen dat het hormoon cortisol tot grote hoogten stijgt. Meestal volgt na een plotselinge cortisolpiek een hongeraanval. Mensen kunnen door stress dus meer gaan eten. Als je ontspannen bent, is het gemakkelijker om alle verleidingen te kunnen weerstaan. Te lang sporten is voor het lichaam ook een vorm van stress. Daarom is het beter om maximaal 1 uur te sporten, want als je langer traint kan het cortisol stijgen. Cortisol is een afbrekend hormoon. Train je korter dan een uur, dan stijgen het testosteron en het groeihormoon. Dit zijn juist weer opbouwende hormonen.

In het onderzoek kwam ook naar voren dat ondergewicht ook niet bevorderlijk is voor de gezondheid. In het verleden heb ik een artikel hierover geschreven, zodat je op een gezonde manier kunt aankomen. Als je meer tips wilt om af te vallen, dan is deze blog met 54 tips op onze site zeker een aanrader. We hebben ook nog steeds een gratis E-book Afvallen, met honderden tips om gewicht te verliezen.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Nieuw in de webshop

Deze week hebben we gefermenteerde shampoo, conditioner en bodywash aan ons assortiment toegevoegd. Ze zijn van het merk Mas Newen, bevatten niets dan natuurlijke en wild geplukte ingrediënten. Volledig plantaardig dus. Zonder kunstmatige toevoegingen, alleen gunstige probiotische microben en natuurlijke gisting worden gebruikt om deze heerlijke zeepjes maken!

Ook hebben we nu lekkere hennepthee. Deze thee is van Nederlandse bodem en bevat heilzame ingrediënten die van nature in hennep aanwezig zijn. Het is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel gezond.

Als laatste hebben we crackers gevonden op basis van Chufa. Zo kun je meer van deze vezelrijke tijgernootjes eten. Je kunt er prima een groentespread op doen. Heel lekker en ook makkelijk. Ook nog eens helemaal glutenvrij! Klik hier voor meer info.

Laatste artikelen aHealthylife
8 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van kokoswater
DHA is volgens onderzoek een betere ontstekingsremmer dan EPA
Een kritisch interview met het Voedingscentrum
18 wetenschappelijk bewezen manieren om honger tegen te gaan
De 10 gezondheidsvoordelen van de zoete aardappel
11 voedingsmiddelen die helpen om er jonger uit te zien
Is spelt gezonder dan tarwe?
Onderzoek bewijst: probiotica kunnen depressie helpen bestrijden

Lezingen Soest
18 september - Juglen Zwaan & Suzanne Poot - Cursus kiemen kweken
25 september - Juglen Zwaan - Basiscursus goede voeding
30 september - Dr. Erwin Kompanje - Chronische inflammatie

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
RVS Waterkoker
RVS Koffiezetapparaat
Notenmolen
Emaille pannen
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Geiske de Ruig (natuurarts) over migraine
Antoinet de Jong van To Flow over schildklierproblemen
Yassir van Unen over de behandeling van pijnklachten
C.F. van der Horst geeft aan hoe je volgens hem kunt voorkomen dat je ziek wordt
Richard de Leth (auteur Oersterk) vertelt hoe je je energie kunt bewaren
Inge de Munnik van beautyspot.nl over bescherming van je huid tegen de zon

Boekentip
Weet wat je eet

Door Daan de Wit
Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.

Wat is verstandig om te eten en wat juist niet? ‘Weet wat je eet’ laat op prikkelende en toegankelijke wijze zien dat de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Gezond eten is eten zoals je lichaam zou willen dat je eet. Journalist Daan de Wit prikt mythes door en laat zien dat de huidige voedingsadviezen zijn ingehaald door nieuwe en heel oude feiten. Dankzij de concrete tips in het boek en de gedegen research die eraan ten grondslag ligt, ben je in staat om met gemak een gezond en natuurlijk voedingspatroon te ontwikkelen. Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
Afvallen? Motivatie is wat je op gang brengt, gewenning is wat je op gang houdt.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden