Volvette kaas gezond

Beste lezer,

Recent is er een studie uitgekomen naar het effect van volvette kaas op ons lichaam. Het Voedingscentrum raadt ons magere melkproducten aan, omdat de volvette varianten onze aderen zou doen dichtslibben. Een goed opgezette studie van Europese bodem toont echter het tegendeel aan. Zijn volvette melkproducten dan toch de sleutel naar een goede gezondheid?

De studie is van het type gerandomiseerd onderzoek met controlegroep (RCT), dat over het algemeen als redelijk betrouwbaar wordt aangemerkt. Tijdens het onderzoek werden 140 mensen 12 weken lang gevolgd. De uitkomst is, dat volvette kaas gunstiger is voor hart en bloedvaten dan de magere varianten. Er was geen verschil waar te nemen in LDL-cholesterol, bloeddruk, suikerspiegel en tailleomvang, maar wel in HDL-cholesterol. De groep die volvette kaas at, had een aanzienlijk hogere HDL-cholesterolspiegel. Een hoog cholesterol hoeft geen probleem te zijn, mits de verhoudingen maar kloppen. Hierbij wordt aangenomen dat een hoger HDL-cholesterol gunstig is.

Recent zijn er ook andere studies geweest die volvette kaas in een positief daglicht plaatsten. Japanse onderzoekers ontdekten dat kaas kan voorkómen, dat vetten zich in de lever ophopen, waardoor de lipidenparameters in het bloed gunstig beïnvloed worden (1). Vorig jaar bracht een studie volvette kaas in verband met een langer leven en een verminderde kans op overgewicht (2).

De Fransen eten over het algemeen bijzonder veel vette kazen en tegelijkertijd zijn hun bloedvaten in een gezonde conditie. De wetenschap heeft zich hier altijd over verbaasd. Het staat onder wetenschappers bekend als ‘De Franse paradox’. Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat de gunstige effecten van zuivel enkel geldt voor de gefermenteerde varianten (34). Gepasteuriseerde melk blijkt dus niet bepaald gezond. Voorbeelden van gefermenteerde melkproducten zijn yoghurt en kaas.

Door het fermenteren komen er vele gunstige stoffen vrij. Eén van die stoffen is vitamine K­­2. Deze K2 is in de vorm MK-7 en daarvan weten we sinds kort dat deze bijzonder goed is voor onze aderen, botten en hersenen. Het fermenteren rekent ook af met melksuiker, oftewel lactose. Het enzym dat deze soort suiker kan afbreken, lactase, hebben alleen zuigelingen. Hoe ouder we worden, hoe minder lactase we hebben en hoe slechter we niet-gefermenteerde melkproducten kunnen verdragen.

‘Geen kaas meer, maar wel statines’
Artsen raden op grote schaal kaas af en zetten mensen op statines. Dit om het cholesterol onder de duim te houden. Het probleem is, dat statines tal van bijwerkingen hebben, zoals myopathie (spierpijn) en een grotere kans op diabetes. Bovendien blijken statines vooral het LDL-C cholesterol te laten dalen en niet het LDL-P. Een hoog LDL-P en een laag LDL-C worden in verband gebracht met verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Terwijl het omgekeerde, een laag LDL-P en een hoog LDL-C, juist een laag risico met zich meebrengt (5). We zien LDL vaak als LDL, maar LDL bestaat uit vele subfracties. Onderzoek toont aan dat het vermijden van verzadigd vet zo goed als geen effect heeft op het cholesterol (6).

Liegen zonder te liegen
Stel dat 2 op de 100 mensen af en toe wiet rookt, dan is de kans dat we op straat een wietroker treffen 2%. Als we dan een afkickkliniek openen waardoor maar 1 op de 100 mensen wiet rookt, is het wietgebruik met 50% gedaald. Dat klinkt heel indrukwekkend, maar in feite zegt het nauwelijks iets. Want de kans om op straat een wietroker te treffen is nu niet 2%, maar 1%. In beide gevallen is de kans zeer klein. Indrukwekkende procentuele cijfers uit onderzoeken kunnen we soms maar beter met een korreltje Keltisch zeezout nemen...

Cholesterol op een natuurlijke manier verlagen:

  • Het mediterrane dieet blijkt beter in staat te zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen dan statines (7).
  • Kurkuma blijkt het LDL-cholesterol te laten dalen, ook bij mensen die statines slikken (8). Deze mensen kunnen dan wellicht hun medicatie verlagen.
  • Het eten van peulvruchten kan het LDL-cholesterol in het bloed met 11,8 mg/dl verlagen (910).
  • Avocado’s blijken alle LDL-soorten te verlagen (11).
  • Noten (met name amandelen en walnoten) hebben een zeer gunstig effect op het cholesterol (12).
  • Het eten van vette vis verlaagt het LDL-cholesterol sterk (13).
  • Het eten van haver kan het totale cholesterol met 7% laten dalen en het LDL met 5% (14).
  • Vrijwel alle typen groenten met oplosbare vezels verlagen het LDL-cholesterol (1516).
  • Bittere, pure chocolade van 70% of meer kan het LDL-cholesterol sterk verlagen (17).
  • Knoflook heeft een gunstige werking op het cholesterol (18).
  • Soja kan het LDL-cholesterol ook flink doen verlagen (19). Kies altijd voor niet-GMO soja van biologische afkomst in gefermenteerde vorm.
  • Groene thee gaat het oxideren van LDL-cholesterol tegen (20).
  • Onbewerkte olijfolie, rijk aan polyfenolen, draagt licht bij aan het voorkómen van het oxideren van cholesterol (21).
  • Stoppen met roken verbetert de cholesterolwaarden (2223).
  • Eén glas alcohol verhoogt het HDL (24), maar meer drinken verhoogt het LDL (25).
  • Kruiden zoals fenegriek, guggul en artisjokblad werken LDL-cholesterolverlagend (2627).
  • Dagelijks lichaamsbeweging verbetert de cholesterolratio enorm (28).
  • Het kwijtraken van overgewicht zorgt voor een gunstiger cholesterolverhouding in het bloed (29).
  • Phytosterolen kunnen het LDL-cholesterol laten dalen (30). Hiervoor hebben we geen margarine nodig, want deze zitten ook rijkelijk in erwten, bloemkool, broccoli en bindsla (31).
  • Op het gebied van supplementen kunnen helpen de cholesterol te verlagen: vitamine C, psyllium, vitamine B5, berberine en astaxanthine (3233343536).

Merk op: ik ben geen voorstander van rode gistrijst. Dit is een natuurlijke statine (de synthetische zijn hiervan afgeleid) en heeft dus ook de nadelen van een statine.

Een hoog cholesterol gezond?
Soms mailen mensen mij dat cholesterol gezond is en dat het niet uitmaakt hoe hoog het is. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Cholesterol is inderdaad een onmisbare stof: het is de basis van vitamine D, de geslachtshormonen, de celwanden en nog veel meer. Er zijn veel soorten cholesterol, maar de meest schadelijke is de geoxideerde LDL-variant (37). OxLDL lijkt de echte boosdoener (38). Bij ouderen wordt een hoog LDL- en HDL-cholesterol in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten (39). Het lijkt er dus op dat de ideale cholesterolwaarden afhankelijk zijn van factoren zoals leeftijd en geslacht. In wezen is cholesterol niet goed of slecht. Net zoals water. Alleen te veel, te weinig of vervuild water is niet goed.

Het is belangrijker om te kijken naar de cholesterolratio, die je kunt berekenen door het totale cholesterol te delen door het HDL-cholesterol. Aangenomen wordt dat een waarde lager dan 5 gunstig is. Dan nog valt het te bezien of dat waar is, want in dat geval hebben we nog altijd niet de hoeveelheid geoxideerd LDL-cholesterol gemeten, alsmede de LDL-P en VLDL-waarde.

Wat ik storend vind, is dat artsen in een 6 minuten consult meteen naar medicatie grijpen, zonder de natuurlijke interventies mee te nemen. Voeding en beweging kunnen meer effect hebben dan medicijnen, waarom wordt dat dan niet naar voren geschoven? Zijn de mensen zo lui, of heeft de medicijnindustrie liever dat artsen zwijgen? Het blijft vreemd dat artsen slechts 5 uur les krijgen over voeding, maar wel honderden uren over medicijnen…

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Ik krijg vaak de vraag welke vitamine C je het best kunt slikken. Vitamine C in geïsoleerde vorm noemen we ook wel ascorbinezuur. Deze vorm mist echter de natuurlijke cofactoren, zoals vitamine P. Vitamine P zijn de bioflavonoïden. Ik slik zelf alleen natuurlijke vitamine C zoals acerola, amla, camu camu en rozenbottel. Deze bevatten veel natuurlijke vitamine C, vergezeld van honderden hulpstoffen, zoals quercetine en hespiridine. Volgens sommigen kan de synthetische vitamine C juist de opname van de natuurlijke in de weg staan. Natuurlijke vitamine C is onder andere bij Ron Fonteine verkrijgbaar, van leefbewust.com.

P.P.S. A.s. donderdagavond 29 september zal ik in Amsterdam spreken in de Roos over gezond leven. In 2 uur tijd zal ik vele tips geven. Meer info en aanmelden kan hier.

P.P.P.S. Ralph Moorman komt weer bij ons spreken over hormonen en je gezondheid! Dit seminar zal op zondagmiddag 13 november plaatsvinden. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Nieuw in de webhop:

Gezonde snacks

Deze week hebben we bietenchips en zuurkoolcrackers nieuw in de shop. Deze laatste is rauw en heeft dus nog probiotische eigenschappen. Ook hebben we een vega worstje op basis van paranoten in de shop. Paranoten zijn extreem rijk aan selenium. Daarnaast hebben we ook gezondere energierepen in het assortiment. Andere nieuwe snacks zijn popcorn met kokosolie. Popcorn is rijk aan vezels en stilt de honger. Nieuw is ook rauwe yacon siroop als suikervervanger. Yacon smaakt wel zoet, maar heeft weinig suikers. Daarvoor in de plaats biedt het vele prebiotische vezels. Deze snacks zijn nu verkrijgbaar in onze shop

Ghee van Ghee Easy

Als laatste hebben nu Ghee van Ghee Easy in de webwinkel. Ik vind ghee altijd stinken, maar deze helemaal niet. Na uitgebreid testen kwam deze met vlag en wimpel door de keuring. De ghee is rijk aan verzadigde vetten en dus uitstekend te gebruiken om in te bakken. Het is geklaarde roomboter, dus het rookt en verbrandt niet in de pan. Deze ghee is geheel van Nederlandse bodem. Uiteraard geheel biologisch... We hebben deze week een introductiekorting van 10%! Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen aHealthylife
15 manieren om de koolhydraatinname te verlagen
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt: roomboter mag weer
Basis receptenboek nu gratis te downloaden
Rooibosthee – 5 gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en meer
Suikerindustrie betaalde wetenschappers om vet zwart te maken
Ceylon versus Cassia – niet alle kaneel is hetzelfde
Waarom het eten van zeewier zo gezond is

Lezingen Soest
30 september - Dr. Erwin Kompanje - Chronische inflammatie
9 oktober 2016 - CBD: wondermiddel of hype?
23 oktober 2016 - CBD: wondermiddel of hype?
28 oktober - Wouter de Jong - Vitamine B12 ontrafeld
13 november - Ralph Moorman - Hormonen en gezondheid

Agenda JuglenZwaan.nl (Juglen on Tour ;)
29-9 Lezing Gezond leven in deze moderne tijd @ Centrum De Roos te Amsterdam
1-10 Lezing over gezond leven @ Gezondeheid&Co MartiniPlaza te Groningen
11-10 Lezing over supplementen @ Centrum Djoj te Rotterdam
26-10 Gezond leven in deze moderne tijd @ Qoffee & More / Asmara Centrum te Lisse

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Lijnzaadmolens
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Gefermenteerde shampoo
Chufa proefpakket
Natuurlijke verzorging

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Franca van Dalen (gezondheidsnet.nl) met het laatste gezondheidsnieuws
Erik-Alexander Richter legt uit dat cholesterol belangrijk is voor je weerstand
Juglen Zwaan vertelt of Ginkgo Biloba echt werkt om de bloedsomloop te verbeteren
Saskia van As over de bacteriën in de darm die je stemming kunnen beïnvloeden
Wouter de Jong zegt wat je kunt om migraine te bestrijden
Yvonne van Stigt over de lekkende darm: wat kun je er tegen doen?

Boekentip
Kanker en cannabis

mijn zoektocht naar heling
Door Monique Posthumus

Kanker en cannabis, mijn zoektocht naar heling van Monique Posthumus is een dapper, onthullend en inspirerend persoonlijk verslag van Posthumus' zoektocht naar een andere manier van genezen. Kanker en Cannabis is geen pleidooi voor cannabis of tegen chemo. Posthumus kreeg de diagnose ongeneeslijke darmkanker en kwam snel daarna in aanraking met cannabis als mogelijk alternatief voor chemotherapie. Kanker en cannabis is voor kankerpatiënten, voor naasten van kankerpatiënten, voor workaholics en voor artsen; het bevat naast Posthumus' persoonlijke ervaringen ook belangrijke informatie over o.a. cannabis(olie), chemo, kanker en de werking van de farmaceutische industrie. Posthumus: 'Dankzij de cannabisolie en dankzij mijn gemoedstoestand heeft mijn ziekteverloop een wonderlijke wending gekregen. De rode lijn in dit boek is de cannabisplant, die mij zoveel goeds heeft gebracht. Ik heb diep respect voor deze plant gekregen. Cannabis hoort niet thuis in een verdoemhoekje.'  Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
De eenvoudigste dingen zijn ook de mooiste dingen. Hoe ouder je wordt hoe vaker je dat gaat zien. - Paulo Coelho

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden