Nederland aan top met kankersterfte

Beste lezer,

De afgelopen week heeft Eurostat bekend gemaakt dat Nederland tot de landen behoort met de meeste kankersterfte in Europa. Alleen in Slovenië is het percentage hoger. In ons land sterft ruim één op de drie mensen aan deze vreselijke ziekte. Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kunnen we doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen?

Veel mensen zeggen dat de stijging gemakkelijk is te verklaren doordat we steeds ouder worden. Ik zou willen dat het waar was, maar het onderzoek laat duidelijk zien dat kanker ook steeds vaker bij relatief jonge mensen voorkomt. Volgens cijfersoverkanker.nl neemt het aantal kankergevallen steeds meer toe in Nederland, soms zien we zelfs een verdubbeling ten opzichte van de metingen in 1990.

Wat is de oorzaak?
Er is niet eenvoudig één oorzaak aan te wijzen, want er zijn tal van mogelijke factoren. Ouderdom en genetische aanleg zijn er slechts twee. Helaas geloven veel artsen dat het hierbij stopt. Botte pech zeggen ze dan. Gelukkig leren we steeds meer dat er met preventieve maatregelen op het gebied van leefstijl en voeding veel gedaan kan worden. Waarin verschilt Nederland zo ten opzichte van de buurlanden, dat mogelijk de absurd hoge kankersterfte in ons land kan verklaren?

Stress
We weten dat stress ons immuunsysteem sterk kan beïnvloeden. Ons lichaam leunt in de strijd tegen kanker sterk op het immuunsysteem. Volgens de Europese Commissie staat Nederland aan de top als het om arbeidsproductiviteit gaat. De andere landen in Europa hebben waarschijnlijk minder werkstress, waardoor hun immuunsysteem minder heeft te verduren.

Luchtkwaliteit
Velen weten dit denk ik niet, maar de luchtkwaliteit is nergens in de EU zo slecht als in Nederland. Recent kreeg ik een kaart onder ogen waaruit blijkt dat de lucht bij ons net zo slecht is als in China. We hebben niet alleen veel industrie, maar ook de autodichtheid is in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Zelf maak ik thuis gebruik van zuiverende planten en een luchtreiniger.

Bestrijdingsmiddelen
Het PAN heeft recent becijferd dat in Europa ons land aan de top staat als het gaat om het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Aangezien deze stoffen als zwaar kankerverwekkend worden aangemerkt, is dit een zorgwekkende situatie. Groenten zelf verbouwen, biologisch kopen of je groenten en fruit goed wassen kan dit probleem tackelen.

Selenium
In vergelijking met andere landen zit er in Nederland nog amper selenium in de bodem. Dit mineraal staat bekend als een krachtige remmer van kanker. Het kan ook de schildklier een boost geven. Een goede bron van selenium kan zijn paranoten. Elke dag een klein handje paranoten voorziet ruim in de ADH van selenium.

Straling
Nergens op de wereld is de straling zo geconcentreerd als in Nederland. We wonen met veel mensen op een klein stukje land, waardoor er relatief veel zendmasten staan voor onze mobiele telefoons. De doorvoersnelheid voor data gaat steeds verder omhoog. Ook TV en radio zijn overal digitaal uit de lucht te plukken. Wat dacht je van slimme meters voor ons gas- en elektraverbruik? Wellicht is het grootste probleem nog de WiFi. We hebben allemaal een privénetwerk, net als onze buren. Als je in de flat woont, krijg je de straling van tientallen buren binnen. Het lijkt soms net een openbare magnetron. Zelf bel ik daarom met een oortje of gebruik ik de speakerfunctie. Al mijn computers zijn thuis bedraad. Mocht ik soms even WiFi willen, dan heb ik daar een speciale stralingsarme router voor met een WiFi aan- en uitknop.

Vlees
Het vlees van Nederlandse afkomst is vaak van zeer slechte kwaliteit. De reden is, dat de beesten niet naar buiten kunnen. Ze worden in megastallen op graan vetgemest. Granen maken dik en bevatten ontstekingsbevorderende vetzuren zoals omega 6. Dieren eten in de natuur helemaal geen graan, maar planten zoals gras. Deze zijn rijk aan het ontstekingsverlagende omega 3. In het buitenland is er meestal voldoende ruimte voor de dieren om in de buitenlucht te grazen, met gezonder vlees als gevolg. Daarom zou ik de kiloknallers altijd links laten liggen, maar kiezen voor wild en grasgevoerd. Dit kun je onder andere krijgen bij Schotsehooglanders.nl en Vleesvandewoestegrond.nl.

Vitamine D
Nederland ligt relatief hoog op het noordelijk halfrond. Om deze reden maken de mensen in dit land minder vitamine D aan dan mensen in het zuiden van Europa. Vitamine D maken we in de zomer aan door zonlicht op de huid. Deze vitamine staat bekend als een bekrachtiger van het immuunsysteem en is daarmee een remmer van kanker. Tot overmaat van ramp wordt in Nederland geadviseerd om je van top tot teen met zonnebrandcrème in te smeren. Dat staat de aanmaak van vitamine D in de weg. Voor mij reden om een half uurtje per dag onbeschermd in de zon te komen en wanneer de zon te zwak is toch 2000 – 4000 IE vitamine D per dag bij te slikken.

Slechte gewoonten
Nederlanders kiezen vaak voor brood en koffie. Misschien dat we door de koffie zo’n productief volkje zijn. We laten massaal groenten en fruit links liggen, wat zonde is omdat deze bewezen beschermen tegen ziekten zoals kanker. Ik heb brood al lange tijd afgezworen en maak nu dagelijks een sapje van groenten met mijn slowjuicer. Doordat bij een slowjuicer de vezels worden verwijderd, worden de nutriënten pijlsnel opgenomen. Dit omdat ze niet worden gehinderd door vezels die werken als een fysieke barrière. Aan de andere kant hebben we de gezonde vezels ook hard nodig, maar die zitten weer voldoende in groenten en fruit.

Water
Er wordt altijd gezegd dat het water in Nederland tot de beste van de wereld behoort. Dat klopt, maar dat betekent niet dat het ook echt zuiver is. We krijgen steeds minder water uit bronnen en steeds meer water van het oppervlaktewater. Het oppervlaktewater is vaak vervuild met medicijnenresten, microplastic en bestrijdingsmiddelen. Maar het waterleidingbedrijf filtert het water toch? Dat klopt, de meest urgente stoffen, maar goed filteren is tijdrovend. Met alle miljoenen liters die er dagelijks gefilterd moeten worden zou dit te lang duren. Vitens heeft daarom ook gewaarschuwd dat ze de kwaliteit van het drinkwater niet langer kunnen garanderen. Zelf filter ik mijn water met een waterfilter, maar goed bronwater uit een glazen fles is ook een optie. Water uit plastic of een kartonnen pak (met plastic laag) raad ik zeker niet aan.

Het moge duidelijk zijn: de omstandigheden in Nederland zijn niet ideaal voor onze gezondheid. We kunnen nu bij de pakken neer gaan zitten, maar we kunnen er ook gezonde gewoonten tegenover stellen: elke dag even flink bewegen, een uurtje eerder naar bed, anticiperen op stressvolle situaties, veel groente en fruit eten en minderen met suiker. Vaak is het een kwestie van gezonde gewoonten ontwikkelen. Iets ouds afleren is lastig, maar gaat een stuk makkelijker als je iets nieuws omarmt dat leuk en spannend is. Wat zou jij jezelf willen aanleren?

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Deze week hebben we nieuwe duurzame artikelen van Made Sustained in de shop, zoals een heel mooie glazen drinkfles en RVS drinkbeker. Ook hebben we nu van biologisch katoen een groente & fruit tas, zodat je in de supermarkt geen plastic zakjes meer nodig hebt. Om de boodschappen in te doen hebben we nu ook biologische tassen voor een beter milieu. Daarnaast hebben we nu een nieuwe categorie OUTLET/SALE aangemaakt. Deze week zijn in de aanbieding: wokpannenHimalaya tandpasta, een boekje over stevia kweken met recepten en diverse kruiden van Jacob Hooy.

P.P.S. Volgende week staan we op de Gezondheidsbeurs in Utrecht met een kraampje! Als je ook wil komen dan kun je via ons 50% korting krijgen op de entreeprijs. Bestel hier je kaarten met de actiecode HEALTHY en betaal geen €20,-- maar slechts €10,-- per ticket (zonder bestelkosten). Overigens, de eerste 50 kaarten zijn gratis (je betaalt dan alleen bestelkosten). Misschien tot volgende week!

Valentijn aanbieding

Handgemaakt en volledig natuurlijk. Dag- en nachtcrème voor op het gezicht. Dit nieuwe product is ontwikkeld door de makers van de Ohm deodorant. We hebben nu een leuke Valentijn-aanbieding: een set dag- en nachtcrème van The Ohm Collection met € 20,-- korting en een gratis edelstenen ketting erbij! Klik hier voor meer informatie.

Nieuw in de webwinkel
Naast ongeraffineerde olijfolie hebben we nu ook biologische kokosolie van duurzame teelt. Deze olie wordt verkregen door middel van centrifugale koude persing. Daarnaast hebben we nu ook de nieuwe zeewiercategorie aangemaakt. Hierin kun je dulsepoeder en 5-zeewierenpoeder vinden, maar ook vlokken van wakamedulse en een visserssalade. Om af te sluiten hebben we van Jacob Hooy nu ook kerriepoeder in klein- en grootverpakking in het assortiment opgenomen. 

Gezondheidstip
Wist je dat de luchtkwaliteit buitenshuis vaak beter is dan binnenshuis? De lucht in huis verzamelt in de loop van de tijd steeds meer (fijn)stof. De lucht in het bos of aan het strand is vaak van zeer goede kwaliteit. Zoek daarom regelmatig de natuur even op. Dit heeft veel voordelen. Je beweegt, je komt tot jezelf en je ademt goede zuurstof in. 

Laatste artikelen aHealthylife
5 studies – kan het fabeltje over verzadigd vet in de prullenbak?
30 makkelijke manieren om op natuurlijke wijze af te vallen (gebaseerd op wetenschap)
11 Bewezen manieren om af te vallen zonder dieet of sporten
Wat krijg je te eten als je in het ziekenhuis terecht komt?
17 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van omega 3-vetzuren
17 slimme manieren om gezond te eten met weinig geld

Lezingen & trainingen
26 februari - Leen Steyaert - Stralend door de menopauze
28 februari - Ralph Moorman over Hormonen en gezondheid

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Glazen waterkoker
Luchtreinigers NIEUW!
Ohm natuurlijke Deodorant
Waterfilters & vitalisers
Lunchbox RVS
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Juglen Zwaan belicht de bijzondere werking van Chaga (paddenstoelsoort)
Gert Schuitemaker geeft aan of teveel zout in je eten al dan niet slecht voor je is
Harmen Rijpkema vertelt of inwendig innemen van essentiële oliën verantwoord is
Albert Sonnevelt vertelt hoe je je kunt wapenen tegen negatieve invloeden
Bing Thio (dermatoloog) over oorzaak en behandeling van eczeem
Gezondheidsnieuws van gezondheidsnet.nl, door Franca van Dalen (hoofdredacteur)

Boekentip
Superstarters
Meer dan 150 gezonde en snelle ontbijtvariaties
Door David Bez

Start de dag met een superontbijt! Het belang van een goed ontbijt wordt steeds meer onderstreept: na de nachtrust heeft het lichaam nieuwe energie nodig om er weer volop tegenaan te kunnen gaan.

Superstarters laat je zien hoe je eindeloos kunt variëren en bovenal weinig tijd hoeft te spenderen aan het maken van je ontbijt. Start de dag met abrikozen, nectarines, walnoten en yoghurt. Of eet roggebrood met geitenkaas, blauwe bessen en vijgen. Varieer met maan-, hennep- of chiazaad en vervang de yoghurt eens door cottage cheese of crème fraîche.

David Bez bewijst na zijn zeer succesvolle Supersalades dat je net zo makkelijk in een handomdraai de meest fantastische ontbijtjes kunt maken; ook met alternatieven voor vegetariërs, veganisten en mensen die glutenvrij eten. Voor elk wat wils en uiteraard zijn alle superstarters ook prima geschikt als tussendoortje. Vanaf nu verkrijgbaar in onze Webwinkel.

Spreuk van de week
Om een verschil te maken in iemands leven hoef je niet briljant, rijk, mooi of perfect te zijn. Wees liefdevol en zorgzaam.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel: