Melk is goed voor elk?

Beste lezer,

De afgelopen week verscheen er in de krant een bericht dat baby’s ernstige tekorten oplopen als ouders niet langer doorgaan met het geven van peutermelk. Uit onderzoek zou blijken dat er dan schade kan optreden aan botten en hersenen. Normale koemelk zou onvoldoende voedingsstoffen bevatten. Hoe zit dit precies? 

Een team van wetenschappers is samen met enkele artsen tot de conclusie gekomen dat peutermelk onmisbaar is voor jonge kinderen. Dit omdat de kinderen anders risico lopen op een tekort aan vitamine D en ijzer. De studie blijkt gesponsord door Nutricia…

Op de site van Nutricia staat bij de peutermelk dat het Voedingscentrum melk adviseert en dat je daarom het beste hun product kan kopen. Uit navraag blijkt dat het Voedingscentrum de peutermelk een schijnoplossing vindt. Het Voedingscentrum adviseert om over te stappen op echte voeding.

Ik heb de ingrediëntenlijst bekeken van deze peutermelk en het is op z’n zachtst gezegd niet best. De basis is magere melkpoeder, dat ontdaan is van verzadigde vetten. Daarvoor in de plaats hebben ze geraffineerde meervoudig onverzadigde vetten toegevoegd, die zeer gevoelig zijn voor oxidatie. Via deze melk – helemaal als je het zoals ze adviseren in de magnetron klaarmaakt – stel je je kindje bloot aan vetten die snel oxideren onder invloed van warmte. De vetten in deze melk worden niet beschermd, zoals bij natuurlijke voeding wel gebeurt, omdat het de omringende cellen mist.

De peutermelk staat bol van synthetische stoffen. Zo ook synthetische vitamine E, in de vorm van DL-alfa-tocoferol. Deze onnatuurlijke vorm van vitamine E wordt onder andere in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker en DNA-schade. De reden dat dit in het product zit is waarschijnlijk omdat er dan meer winst overblijft. Het beste is natuurlijke vitamine E in de vorm van D-alfa-tocoferol.

Ook zit er in het product cyanocobalamine, oftewel een goedkope en gesynthetiseerde vitamine B12. Deze vorm is verre van natuurlijk. De vitamine B12 is in dit molecuul gekoppeld aan cyanide. Cyanide is de werkzame stof in rattengif. Lijkt me niet zo lekker voor een babylichaampje. Het idee is dat de dosis zo laag is dat het geen kwaad kan. Het lijkt me beter om te kiezen voor de natuurlijke vorm van vitamine B12 zoals methylcobalamine.

Het product bevat gedemineraliseerde wei. Dat betekent dat de natuurlijke mineralen uit deze grondstof gehaald zijn, waarna er vele kunstmatig bereide mineralen aan het product worden toegevoegd. Bijvoorbeeld ijzersulfaat, waarvan bekend is dat het ook klachten kan geven als obstipatie, diarree en buikpijn. 

Moedermelk
Het beste voor het kindje is moedermelk. De aminozuren komen volledig overeen met wat het kindje nodig heeft. Deze is vers en de nutriënten zijn niet geoxideerd. De samenstelling van moedermelk verandert al naar gelang de leeftijd van de baby, omdat de behoeftes van het kind veranderen per groeifase. Moeder natuur is zeer intelligent. Regelmatig kiezen moeders uit gemak voor flessenvoeding, dat vind ik altijd lastig om te zien. Soms is het echter ook noodzaak. Vaak zijn moeders gestrest en komt de borstvoeding niet op gang. Dan kan er ook gekozen worden voor biologische melkpoeder op basis van geit. Deze eiwitten zijn milder voor de darmpjes van het kindje.

Koemelk goed of slecht?

Niets is zwart-wit. Aan koemelk zitten meerdere kanten. Aan de ene kant is het een bron van vele voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, vitamine D en B12. Aan de andere kant levert het ook:

  • Lactose – veel mensen zijn hier intolerant voor
  • Caseïne – moeilijk verteerbaar eiwit
  • A1 casomorfine bcm 7 – kan een exorfinewerking hebben
  • Methionine – dit eiwit draagt bij aan vroegtijdige veroudering
  • Androgenen - hormonen die ontstekingen kunnen aanjagen d.m.v. IGF-1
  • Aflatoxine – zeer schadelijk voor het immuunsysteem
  • Bestrijdingsmiddelen – met name glyfosaat scoort hoog
  • Fosfor – bij een teveel leidt dit tot botontkalking
  • Antibiotica – melk met deze stof komt heel soms in de voedselketen terecht
  • Omega 6 – teveel hiervan kan ontstekingen aanjagen

Bedenk bij de bovenstaande lijst wel dat alle voedingsmiddelen zowel voor- als nadelen hebben en dat het daarom gaat om de afwisseling. Je kunt je wel afvragen hoe natuurlijk het is om als volwassene aan de tepel te hangen van een dier. Vele studies maken dan ook melding van de schadelijke werking van melk, al zijn er ook veel vele die melk de hemel in prijzen.

Of je tegen melkproducten kunt is persoonlijk. Zelf kies ik ervoor om af en toe gefermenteerde melkproducten te eten, maar dan wel van de geit. Ik eet niet zo heel veel vlees, dus ik vind het wel fijn om toch iets dierlijks binnen te krijgen.

Kies altijd voor producten op basis van biologische melk, dan weet je zeker dat er minder antibiotica in zit en meer omega 3. Als je kiest voor zuivel, dan kun je het best alleen de gefermenteerde vorm nemen. De lactose is er dan uit, waardoor het milder is voor de darmen. Het enzym lactase, dat we nodig hebben om melksuiker af te breken, wordt bij het ouder worden steeds minder in het lichaam aangemaakt. Zeker 75% van de wereldbevolking is lactose-intolerant. Kaas en yoghurt zijn beiden gefermenteerd. Boerenkaas is gemaakt van rauwe melk. Kefir is ook een gefermenteerde drank. Kefir levert vele darmbacteriën. Een optie is dan ook om voor rauwe melk te kiezen als kuur, maar nog beter is de gefermenteerde versie in kefirvorm. Rauwmelkse kefir is in vele biologische supermarkten te krijgen van het bedrijf Rauw Power.

En de calcium dan?
Volgens het voedingscentrum moeten we dagelijks heel veel melk drinken vanwege de calcium. Dat veel mensen melkproducten niet goed verdragen wordt dan wel genegeerd. Calcium kunnen we ook prima halen uit peulvruchten, noten en groente.

Belangen?
Het Voedingscentrum wordt o.a. gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken. Dit ministerie behartigt ook de belangen van de melkveehouderijen. Veel studies over de positieve effecten van melk zijn afkomstig van de Universiteit van Wageningen. Deze universiteit zit op hetzelfde adres als Campina. Wij van WC-eend adviseren WC-eend?

Recent bleek uit een grote Zweedse studie met meer dan 100.000 personen dat 3 glazen melk per dag het risico op vroegtijdig overlijden sterk vergroot. Volgens het Voedingscentrum is er niks aan de hand, want zij adviseren 2,5 glas melk per dag te drinken… Proost!

Gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Arts William Cortvriendt komt bij ons een lezing geven op vrijdagavond 17 februari. In het TV programma Hoe word ik 100? heeft hij vele zieke mensen weer gezond gemaakt. Zo konden de diabeten al binnen 1 week zonder de insuline. Wil je weten hoe je de moderne ziektes weer kunt omkeren en hoe je in goede gezondheid 100 jaar kunt worden? Meld je dan snel hier aan

P.P.S. Over enkele weken is het zover, dan zal de Gezondheidsbeurs 2017 in Utrecht plaatsvinden. Van donderdag 4 t/m zondag 7 februari zullen honderden exposanten en tientallen sprekers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid delen. Ik zal er ook elke dag op het grote podium spreken. Via ahealthylife krijg je 50% korting op de entreeprijs en daarbij zijn de eerste 300 kaarten helemaal gratis! Klik hier om je aan te melden. Op = Op.

Nieuw in de webshop:

We hebben de webshop weer flink uitgebreid. Zo hebben we nu niet alleen een frietsnijder, maar ook een groente snijder aan het assortument toegevoegd. Hierdoor is het gemakkelijker om meer groente te eten. Ook hebben we nu een keramische grill / tosti ijzer in de shop. Eindelijk hebben we er eentje zonder teflon gevonden.

Kennisavond Mike Donkers nu online:

Traditioneel komt Mike elk jaar bij ons in Soesterberg het jaar afsluiten met een kennisavond. Hij deelt hier zijn nieuwe inzichten op het gebied van voeding en gezondheid. Dit keer komen afvallen, detoxen en gezonde vetten aan bod. Mike geeft je tips over hoe je je gezondheid weer in eigen hand kunt nemen. Klik hier voor meer info.

Laatste artikelen aHealthylife
6 redenen waarom fructoserijke maïsstroop slecht voor je is
11 voedingsmiddelen die veganisten eten
13 Cholesterolverlagende voedingsmiddelen
14 manieren om je insuline te verlagen
Zo houd je je goede voornemens wel vol

De 20 gezondste fruitsoorten op aarde
Fenegriek – Een kruid met indrukwekkende gezondheidsvoordelen

Lezingen Soest
Hoe word je 100? - Lezing door William Cortvriendt
Orthomoleculaire voeding - Birgit de Heij - zondag 5 maart 2017
Magnesium & stress - Wouter de Jong - zondag 12 maart 2017
CBD: wondermiddel of hype? - zondag 19 maart 2017
Kanker & Voeding - Henk Fransen - zondag 26 maart 2017

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Keramische grill / tosti ijzer
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Vitamine K meter
Chufa proefpakket
Natuurlijke verzorging

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Pim Christiaans vertelt hoe je lichaam  'senescente cellen' opruimt
Sonja Kimpen legt uit hoe je gezond blijft door meer groenten te eten
Jacqueline van Lieshout vertelt hoe je in 28 dagen je voeding kan opschonen
Gezondheidsnieuws door Franca van Dalen (gezondheidsnet.nl)
Trudy Vlot (natuurarts) zegt wat je kunt doen als je merkt dat je kou hebt gevat
Juglen Zwaan over 'intermittent vasten', inclusief de voor- en nadelen ervan

Boekentip
Het Energieke Vrouwen Voedingskompas

Verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven.
Door: Marjolein Dubbers

Een schat aan kennis en waardevolle tips, Het Energieke Vrouwen Voedingskompas is de ultieme gids voor elke vrouw om inzicht te krijgen in hoe hormonen werken en hoe je zo lang mogelijk vitaal en gezond blijft. Hoewel onzichtbaar hebben hormonen invloed op alles in ons lichaam. Ze bepalen voor het overgrote deel je gezondheid, je vitaliteit en ook je humeur. Hormonen zijn de baas van je vethuishouding. Je hormonen bepalen of je cellulitis hebt of niet, hoe je haren, huid en nagels eruitzien en of je snel in de stress schiet of onder alle omstandigheden relaxed kunt blijven. Het zijn je hormonen die bepalen of jij ’s morgens met veel energie opstaat of dat je er een moord voor zou doen om nog een uurtje te kunnen blijven liggen. Ook eetbuien zijn geen gebrek aan wilskracht: het zijn je hormonen die je op pad sturen naar de koelkast!

Voeding heeft een grote invloed op de vrouwelijke hormoonhuishouding. Door je voeding aan te passen verander je je hormonen. Dit boek geeft daarvoor concrete handvatten. Als je begrijpt hoe hormonen werken krijg je de regie over je energie en gezondheid terug, zowel fysiek als mentaal. Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
Een zee van water kan een schip niet doen zinken, tenzij het schip het water binnenlaat. Hetzelfde geldt voor negativiteit.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel: