// Meer in het FD
Tennet: Nederland in 2017 deels afhankelijk van stroomimporten
Nederland wordt vanaf volgend jaar deels afhankelijk van stroomimporten vanuit het buitenland. Dat komt omdat steeds meer kolen- en gascentrales buitenwerking worden gesteld. Tegelijk neemt de behoefte aan transport van elektriciteit toe, onder meer door het groeiend aantal elektrische voertuigen. Dit is te lezen in het rapport 'Monitoring Leveringszekerheid 2016' dat netbeheerder Tennet donderdag heeft gepubliceerd.
Tennet is sinds 1998 als enige in Nederland verantwoordelijk voor het beheer van de hoogspanningsleidingen, de hoofdwegen van het elektriciteitsnet. De netbeheerder onderzoekt jaarlijks of de opgestelde opwekcapaciteit voor stroom in Nederland in de komende zeven jaar voldoende is om de binnenlandse vraag te dekken.
(door collega Heiko Jessayan)
RWE vraagt meer subsidie voor bijstook biomassa in kolencentrales
RWE heeft een aanvullende subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van Economische Zaken om biomassa mee te kunnen stoken in de kolengestookte Amercentrale in Geertruidenberg en in zijn kolencentrale aan de Eemshaven. Mocht de subsidieaanvraag voor de Amercentrale worden toegekend, dan kan RWE vanaf 2020 tot 80% van de kolen vervangen door houtpellets om energie op te wekken.
In juni van dit jaar kreeg RWE al een subsidie van €1,2 mrd toegekend om op korte termijn tot 50% van zijn steenkool te kunnen vervangen door biomassa. ‘Met biomassa komt een schone, extra brandstof voorhanden voor de energievoorziening van Nederland’, aldus Roger Miesen, hoofd technologie kolen, gas en biomassa van RWE.
‘Wanneer we dergelijke significante hoeveelheden biomassa op de Amercentrale en onze centrale aan de Eemshaven kunnen meestoken, zet Nederland een belangrijke stap naar een 'biobased economy': een economie waarin fossiele grondstoffen stap voor stap worden vervangen door biologische grondstoffen.’ Voor de Eemshaven heeft RWE voor 15% meestooksubsidie aangevraagd.
Financiering van oliehandel is risicovol én lucratief voor Nederlandse banken
Kredietverlening aan energie-, grondstoffen, en transport-klanten is een van de weinige onderdelen die consequent groeien binnen ABN Amro. Dat valt niet alleen te zien aan het kredietboek, maar ook aan het feit dat het aantal bankiers er de afgelopen drie jaar is toegenomen van 350 naar zo'n 500 en de bank naar landen als de VS en Brazilië is uitgewaaierd.
Bij ING is het beeld niet anders. Ook daar zit de kredietverlening aan de energiesector in de lift. En Rabobank doet mee bij bijna alle grote kredietfaciliteiten voor bedrijven als Vitol, Trafigura, Gunvor en Glencore, zoals de grote kredietfaciliteit van ruim $ 5 mrd die Trafigura vorig jaar uitgaf en waar Rabobank, samen met onder andere ING een van de leidende banken was. Rabobank werd door het Britse zakentijdschrift ‘Trade Finance’ zelfs uitgeroepen tot ´Best Commodity Finance Bank 2016’ wereldwijd.
(Geschreven samen met collega Ivo Bökkerink)
Groningen krijgt een nieuw kennisinstituut voor energie
Kennisinstituten TNO, ECN en de Energy Academy Europe in Groningen starten een nieuw innovatiecentrum: het Energy Systems Transition Centre: Estrac. Het instituut moet energievraagstukken, onderzoek en toepassing uit verschillende invalshoeken samenbrengen. Er is een startkapitaal van €5 mln beschikbaar.
Dat maken de betrokken partijen vandaag bekend. Het in 2015 door meer dan 190 landen bereikte klimaatakkoord van Parijs was de aanleiding, zegt André Faaij, wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe. ‘Daardoor is alles veranderd. Alles gaat op de schop om de afgesproken doelstellingen te halen: de hele gebouwde omgeving, de transportsector, de industrie. Dat is niet meer goed te overzien met één of twee partijen.’
Faaij omschrijft Estrac als een ‘open einde samenwerkingsverband’, waarin de deelnemers veel verschillende kennis zal bundelen. Er zal multidisciplinair worden gewerkt. ‘Het gaat over gedrag van consumenten, over psychologie en over de vraag of, hoe en wanneer nieuwe technologieën commercieel kunnen worden ingezet.’
De kern van het instituut is straks gehuisvest in het nieuwe Energy Academy Europe-gebouw in Groningen, dat eind dit jaar wordt opgeleverd.
Beleggers willen meer informatie over de gevolgen van klimaatverandering
Beursgenoteerde ondernemingen moeten risico’s van klimaatverandering voor hun verdienmodel en strategie analyseren en beschrijven. Datzelfde geldt voor de mogelijkheden die klimaatverandering biedt. Ook moeten ze aangeven welke acties ze ondernemen voor een koolstofneutrale economie in de tweede helft van deze eeuw.
Dat schrijft de koepelorganisatie van institutionele beleggers, Eumedioa in zijn jaarlijkse brief met speerpunten aan beursgenoteerde bedrijven.
|