Ziekenhuis adviseert junkfood

Beste lezer,

De afgelopen week kwam mij een folder van het Rijnstate Ziekenhuis onder ogen, waarin zieke kinderen wordt aanraden om junkfood te eten. Dit om ondergewicht te voorkomen. Mij werd gevraagd om de folder eens door te lichten, waarna ik van de ene verbazing in de andere viel. Mijn vingers jeukten, en een blog volgde. Ik had niet verwacht dat dit artikel zoveel stof zou doen opwaaien. Honderden reacties volgden, mijn mailbox puilde uit. Opvallend veel medisch personeel bleek het advies te verdedigen. 

Geef uw kind beslist geen rauwkost, maar kies liever voor een mars, snickers, bifiworstje, suikerbrood, een gevulde koek, M&M’s of een broodje frikadel. Dat is in de folder te lezen. Op YouTube heeft het Rijnstate Ziekenhuis een filmpje gezet, waarin met trots wordt gemeld dat de keuken gesloten is en er enkel nog met kant-en-klare maaltijden wordt gewerkt.

Enkele artsen en verpleegsters mailden me dat kinderen de genoemde tussendoortjes nodig hebben om op gewicht te blijven. De eiwitten en vetten zouden bijdragen aan een gezond gewicht. Ook kon het niet zoveel kwaad, omdat het maar tussendoortjes zijn. Zieke kinderen kunnen namelijk vaak hun eten niet binnenhouden en dan kun je in de ogen van deze artsen en verpleegkundigen maar beter kiezen voor iets dat lekker is.

Ik heb het even opgezocht, een snickers van 50 gram bevat ongeveer 4 gram incompleet eiwit en 27 gram suiker. Het eerste ingrediënt bij de ingrediëntendeclaratie is suiker (en het tweede glucosestroop; nog meer suiker), dus dan zit dat er het meeste in. Daarbij bevat de reep ook nog geraffineerde en ongezonde industrievetten, die weinig bijdragen aan een goede gezondheid.

We weten dat geraffineerde suiker insulineresistentie, hoge bloeddruk, ontstekingen, leverziekten, hoog LDL-cholesterol, kanker en cardiovasculaire ziekten kan aanjagen. Onderzoekers melden dat kankercellen bijzonder veel suiker verbruiken, vanwege de snelle celdeling. Daarom krijgen mensen die een PET-scan ondergaan, radioactieve suiker in de aderen gespoten, zodat op de scan duidelijk wordt waar de tumoren zich in het lichaam bevinden:

In de documentaire Super Size Me, hier gratis op YouTube te zien, eet Morgan Spurlock 1 maand lang niets anders dan 3 keer per dag junkfood. Dit alles werd door doctoren nauwlettend gevolgd. De beste man had na 30 dagen bijzonder slechte bloedwaardes. Zijn hart was zwaar achteruit gegaan. Zijn vriendin meldde dat hij in bed niets meer waard was. Daarbij was Morgan ook depressief geworden.

Een arts schreef me, dat het geven van junkfood aan de kinderen prima te verantwoorden is, omdat het maar om tussendoortjes gaat. Maar 3 keer per dag op structurele basis een kind voorzien van voeding, waar normale mensen al ziek van worden, vind ik een kwalijke zaak. In 22 Amerikaanse ziekenhuizen is een McDonalds gevestigd. Van deze 22 ziekenhuizen, zijn er 7 speciaal voor kinderen. Hoe is het mogelijk dat in een ziekenhuis voor kankerpatiëntjes een McDonalds gevestigd is?

Het lichaam kan zichzelf herstellen, wanneer we het ondersteunen met voeding die het nodig heeft. Waarom ontwikkelen ziekenhuizen geen gezonde tussendoortjes? Het is heel gemakkelijk om een gezonde variant te maken van een snickers of mars. Toen ik dit antwoordde aan een verpleegster op de oncologie-afdeling, die daadwerkelijk dagelijks snickers aan kankerpatiënten uitdeelt, schreef ze: dat is te duur. Een snickers valt binnen het budget. Dus we kunnen per patiënt wel jaarlijks tonnen aan chemo besteden, maar het ontwikkelen van gezonde snacks die voeden is te veel gevraagd?

Ik snap dat er uitzonderingen zijn en dat sommige kinderen moeilijk eten in geval van ziekte. Dat je dan als laatste redmiddel voor een snickers kiest, alla. Maar waarom raadt de folder niet in eerste instantie pure voeding aan? Bijvoorbeeld noten, pure chocolade, volle zuivel en avocado? Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan calorieën en hebben een hoge nutriëntendichtheid. Mocht een kind dat niet wegkrijgen, dan lijken me zelfontwikkelde gezonde tussendoortjes een goede tweede. Ook is het een goede mogelijkheid om lekkere vloeibare voeding in de vorm van shakes of sappen aan te bieden. Zeker voor mensen die zeer lastig voeding binnen kunnen houden is het een optie. Ik vind het schrijnend dat we anno 2016 standaard junkfood aanraden aan zieke kinderen. Het getuigt van bijzonder weinig creativiteit.

De voedingsadviezen worden in elkaar gezet door afgestudeerde diëtisten. Vorige week gaf Wouter de Jong bij ons een lezing. Hij vertelde dat hij tijdens zijn opleiding Voeding en Diëtetiek weinig les heeft gehad over vitamines en mineralen, maar wel veel gastcolleges kreeg van bedrijven uit de voedingsindustrie, om te informeren over hun oplossingen voor voedingsproblemen.

Het is me wel duidelijk geworden dat we er nog lang niet zijn. Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor de kracht van voeding, maar velen blijven nog hangen in oude denkpatronen. Hopelijk breken we dit de komende jaren steeds meer open. Ik blijf hiermee doorgaan, samen met vele collega’s en iedereen met een hart voor gezondheid.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. In de vorige nieuwsbrief zei ik dat vaccinaties in de bloedbaan worden gespoten. Hier heb ik veel reacties over gehad, dus wil ik dit even rechtzetten. Moderne vaccinaties worden soms wel degelijk in de aderen (intraveneus) toegediend; echter bij Nederlandse kinderen worden vaccinaties vrijwel altijd in de spieren gespoten (intramusculair).

P.P.S. Sinds enkele weken is er nu 100% natuurlijke en biologische magnesium beschikbaar. Meestal worden supplementen synthetisch gefabriceerd. De magnesium die ik tegenkwam komt uit zeewier en is 100% puur natuur. Deze is nu verkrijgbaar bij Leefbewust.com.

Lezing over vitamine B12 opgenomen en nu online terug te kijken:

Vorige week sprak Wouter de Jong bij ons over vitamine B12. Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben met een tekort te kampen. Hoe herken je het en wat kun je eraan doen? Welke vormen van B12 kun je het beste nemen? Wouter vertelt je er in deze lezing alles over! Zie voor meer informatie onze webwinkel.

Laatste artikelen aHealthylife
Energiedranken kunnen leverschade veroorzaken
Rijnstate Ziekenhuis adviseert zieke kinderen junkfood te eten
De gezondheidsvoordelen en toepassingen van kokosmelk
Japanners worden het oudst ter wereld, wat is hun geheim?
Slecht dieet oorzaak blindheid jongen van 14
Hormonen en je gezondheid: 14 vragen aan Ralph Moorman

Lezingen Soest
13 november - Ralph Moorman - Hormonen en gezondheid
16 december - Mike Donkers - Kennisavond: fris het nieuwe jaar in

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Lijnzaadmolens
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Gefermenteerde shampoo
Chufa proefpakket
Natuurlijke verzorging

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Bing Thio vertelt wat retinol (vitamine A) voor de huid kan doen
Gezondheidsnieuws met Franca van Dalen
Geiske de Ruig over bijnieruitputting en de spijsvertering
Juglen Zwaan van aHealthyLife over vitamine B12
Richard de Leth vertelt wat poep aangeeft over je gezondheidstoestand
Trudy Vlot (arts) over slaapproblemen

Boekentip
De Poepdokter - Bakt ze bruin

Door Nienke Tode-Gottenbos

Je darmflora is belangrijk – maar hoe zorg je voor een fijne omgeving voor je darmbewoners? In De Poepdokter Bakt ze bruin leer je hoe je kunt koken, eten en leven om de bacteriën in je darmen gezond te houden. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Met een paar simpele tips en trucs zet je in no time een maaltijd op tafel waarvan niet alleen jij en je tafelgenoten, maar ook je bacteriebeesten kunnen smullen.

In dit boek vind je:

  • meer dan 45 snelle & makkelijke recepten voor een gezonde darmflora
  • geen gedoe met milliliters en grammen
  • oefeningen voor een rustige (en ja, platte!) buik
  • kennis over een gezonde spijsvertering
  • leuke tips en weetjes over je darmen en darmflora

Hét boek voor iedereen die na het lezen van De Poepdokter – Gezond van mond tot kont stappen wil zetten voor een gezonde spijsvertering en dito darmflora. Op weg naar een rustige buik, meer energie en een tevreden ‘onderbuikgevoel’!

Met het handige Voedingsdagboek leer je bovendien op welke voedingsmiddelen jij goed (of juist minder goed) reageert, zodat je je eigen persoonlijke optimale voedingspatroon kunt samenstellen. Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
Heb geen haast. Als iets de bedoeling is, zal het gebeuren. Op het juiste moment, met de juiste persoon, voor de juiste reden.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel: