Nyhetsbrev Resurscentrum för litteratur

Hösten 2016

Öppet hus i nya lokaler i Bergströmska gården

Den 29 september kl. 15-17 kommer vi ha öppet hus i våra nya lokaler i Bergströmska gården på Rådstugatan 7 i Luleå. Alla litteraturaktörer i Norrbotten är varmt välkomna att komma hit och se de nya lokalerna, träffa litteraturkollegor från länet och även träffa de andra hyresgästernas nätverk (bland annat Resurscentrum för konst, Creative Park/Luleå Näringsliv och Dare Consulting). Ingen anmälan behövs. Välkomna!

Karta

Möjlighet låna mötesrum i Bergströmska gården

Från oktober kommer det finnas möjligheter för författare och andra litteraturaktörer i Norrbotten att kostnadsfritt låna Resurscentrum för litteraturs mötesrum i Bergströmska gården i Luleå för litteraturmöten. Rummet har plats för 10 personer, en projektor och projektorduk. Hör av er till Resurscentrum för litteratur för bokning av rummet.

Boka mötesrummet

Barnboksaktivitet på Havremagasinet i höst

Som en uppföljning på samverkansdagen om bilderbarnböcker 18 maj, kommer nu en ny aktivitet att ordnas på barnboksområdet. Denna gång är det Resurscentrum för konst som ordnar aktiviteten, som kommer ske i samband med bilderbokskonstnärens Shaun Tans utställning på Havremagasinet i Boden i höst.

Datum och innehåll på aktiviteten kommer publiceras på Resurscentrum för litteraturs och Resurscentrum för konsts hemsidor inom kort.

Om Shaun Tans utställning på Havremagasinet

Ny hemsidesportal för norrbottenslitteratur på de nationella minoritetsspråken

Resurscentrum för litteratur har skapat en hemsidesportal för norrbottenslitteratur på de nationella minoritetsspråken. Sidan innehåller information om Resurscentrums olika initiativ på nationella minoritetsområdet, all litteratur på nationella minoritetsspråk där antingen författaren eller översättaren är bosatta i Norrbotten, en lista över de norrbottensförlag som ger ut böcker på nationella minoritetsspråk, samt finansieringsmöjligheter med särskilt fokus på nationella minoriteter.

Till portalen

Följ Resurscentrum på Twitter

Resurscentrum för litteratur finns nu på Twitter (@Resurslitt) och skriver om aktuella finansieringsmöjligheter, ny litteratur från Norrbotten och olika arrangemang. Följ gärna Resurscentrum på Twitter för att få snabba nyhetsuppdateringar om litteraturområdet i Norrbotten.

Resurscentrum på Twitter

Veckans skrivtips på Resurscentrums hemsida

Med start hösten 2016 kommer Resurscentrum för litteratur att publicera ett nytt tips på skrivområdet varje vecka. Tipsen kommer bland annat att innehålla tips på skrivartävlingar, skrivarsidor, debutantråd och råd gällande egenutgivning.

Veckans skrivtips

Projekt 2016/2017 - Programverksamhet på nationella minoritesspråk på biblioteken

Folkbiblioteken i Arjeplog, Arvidsjaur och Haparanda har i samarbete med Norrbottens länsbibliotek och Resurscentrum för litteratur fått projektbidrag 2016/2017 från Norrbottens läns landsting, för att kunna erbjuda aktiviteter för barn på finska, meänkieli och samiska. Tanken med projektet är att skapa lokala mötesplatser, och synliggöra samt stärka de nationella minoritetsspråken. Mer information om aktiviteterna kommer under hösten på bibliotekssidan Bibblo.se.

Bibblo.se

Enskild rådgivning hos Resurscentrum för litteratur

Missa inte att ni litteraturaktörer i Norrbotten kan få kostnadsfri enskild rådgivning av Resurscentrum för litteratur i frågor gällande finansiering, marknadsföring, samverkan och skrivande. Se Resurscentrums hemsida för mer information om rådgivningen.

Information om rådgivningen

Omvärldstips - ABF:s nya Kulturbank

I maj lanserade studieförbundet ABF en Kulturbank, som är en databas med en blandning av kulturutövare som delar arbetarrörelsens värderingar.

Kulturutövare, som exempelvis författare, som delar arbetarrörelsens värderingar kan ansöka om att stå med i databasen, för att kunna bli anlitad för olika uppdrag av ABF och deras samarbetsorganisationer.

ABF:s Kulturbank

Creative Talks #3 om text och kommunikation - på Bergströmska gården

Den 22 september kl. 14.30-17.00 kommer projektet Creative Nodes Fusion att anordna en Creative Talks-föreläsning på Bergströmska gården. Denna gång är fokus på text och kommunikation och den kommer bestå av föreläsningar med frågestunder, fika och workshop. 

Gäster är Carl-Magnus Helgegren, Tromb, Marianne Söderberg, LTU/frilansare samt Maria Bideke, Resurscentrum för litteratur.

En av de frågeställningar deltagarna kommer att arbeta med i workshop är hur projektet Creative Nodes Fusion kan stötta idéer och samarbeten samt bidra till en större marknad för journalister, författare och andra ordarbetare.

Föreläsningen är kostnadsfri. Anmäl dig senast 19 september.

Mer information och anmälan

Resurscentrum för litteratur

Norrbottens läns landsting

Bergströmska gården

Rådstugatan 7, 972 38 Luleå

070-4677892

maria.bideke@nll.se

www.resurscentrumforlitteratur.se

twitter.com/resurslitt

 

Avsluta prenumerationen

MailerLite