Palmolie: ja of nee?

Beste lezer,

Vorige week sloot ik de nieuwsbrief af met de mededeling dat ik graag palmolie gebruik. Dat leidde tot heel veel reacties. Palmolie zou moreel en maatschappelijk niet te verantwoorden zijn. Ik probeer de nieuwsbrief altijd kort en krachtig te houden en beperk me tot de meest belangrijke informatie. Omdat ik vaker opmerkingen krijg over palmolie, wil ik er deze keer even goed induiken. 

Palmolie is afkomstig van de oliepalm. Dit is een efficiënte plant die erg vette noten produceert. Palmvet bestaat voor bijna de helft uit palmitinezuur, wat een zeer stabiel verzadigd vet is. Het kan goed tegen verhitting en zuurstof. Voor de andere helft bestaat palmolie uit oliezuur, het omega 9 vetzuur dat ook veel in olijfolie zit. Oliezuur is volgens vele onderzoeken gunstig voor de gezondheid. Vanwege de omega 9 is palmolie vrij zacht van structuur. Palmolie heeft een oranje kleur door de carotenen, die krachtige antioxidanten zijn. Daarnaast zit palmolie vol met natuurlijke vitamine E, die de vetten conserveren. Dat effect gaat in ons lichaam gewoon door, het voorkomt dat het LDL-cholesterol oxideert. Bovendien is er ook CoQ10 in palmolie vastgesteld. Al met al hoeven we palmolie voor onze gezondheid niet te laten staan.

Wat is dan het grote probleem met palmolie?
Palmolie komt voornamelijk uit Indonesië. Indonesië is een arm land en de boeren wilden altijd graag een zakcentje verdienen met palmolie. Dat deden ze vaak door een stuk bos in brand te steken, zodat ze er palmbomen konden laten groeien. Op deze manier zijn er gigantische stukken regenwoud verdwenen. De regenwouden zijn de longen van de aarde en bieden plaats aan duizenden bedreigde planten- en diersoorten. Geen palmolie meer dus! Zou je zeggen. Tot je iets verder kijkt dan de spreekwoordelijke neus lang is. Het probleem ligt namelijk veel dieper.

Het regenwoud wordt niet alleen bedreigd omwille van palmolie. Het regenwoud wordt ook bedreigd door het verbouwen van soja, door de houthandel, door de dierenhandel en de mijnbouw (grondstoffen). Grote stukken oerwoud worden ook omgehakt omdat mensen er steden, pretparken en winkels neer willen zetten. Met andere woorden: het probleem is niet hoofdzakelijk palmolie.

De palmolie-industrie is bezig met een verbeterslag. Veel grote producenten zijn al overgeschakeld op duurzame methoden. Het Wereld Natuur Fonds adviseert met klem om wel palmolie te blijven kopen, maar dan alleen nog de duurzame varianten.

Duurzame palmolie
Bij de productie van duurzame palmolie wordt aan kleine boeren gevraagd zich aan te sluiten bij het initiatief. Dus geen megacompany’s meer. Deze kleine boeren worden vervolgens onderwezen hoe zij zonder bestrijdingsmiddelen en met behoud van het ecosysteem hun rendement kunnen verhogen. Door het verhogen van het rendement is verdere ontbossing niet nodig. Dit kan alleen als wij duurzame palmolie kopen en gebruiken. Ikzelf koop alleen maar duurzame en biologische palmolie en blijf verre van goedkope rommel, dacht ik…

Naar schatting bevat direct of indirect ongeveer 50% van de producten in de supermarkt palmolie. Het komt namelijk overal bij kijken. Palmolie wordt onder andere gebruikt in tandpasta, zeep, cosmetica, chips, koekjes en toetjes. Palmolie wordt daarnaast steeds populairder als brandstof.

Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace zijn beide niet tegen palmolie. Integendeel. Ze zijn wel tegen goedkope palmolie, waarbij fabrikanten het niet zo nauw nemen met de flora en fauna. Het beste is om te kiezen voor biologische palmolie met een goed keurmerk. De keurmerken Greenpalm en RSPO zijn hier voorbeelden van. Door duurzame palmolie te kopen hebben de boeren een inkomen waardoor hun kinderen naar school kunnen. Indonesië kan zich dan verder ontwikkelen. Als niemand nog palmolie zou kopen, dan wordt massaal overgestapt op alternatieven die het milieu mogelijk nog veel meer schade toebrengen.

Het uitbuiten omwille van levensmiddelen gaat veel verder dan palmolie. Pijnlijk vind ik altijd de dieren die geen keuze hebben en moeten ondergaan hoe we ze behandelen. Ook daar hebben we een keuze, door duurzaam en diervriendelijk te kopen. We stemmen met onze portemonnee. Als we meer betalen, zullen de goede ontwikkelingen toenemen. 

Afgelopen week plaatste ik een film op de facebookpagina van aHealthylife over hoe snoep wordt gemaakt. Deze film werd duizenden keren gedeeld. Veel mensen hadden geen idee dat er achter zo’n klein snoepje zoveel dierenleed schuilgaat. Geen snoep meer kopen dan? Of onze verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor gezondere en diervriendelijke alternatieven?

Een tijdje terug kwam ik in aanraking met een initiatief waar ze duurzame producten maken met respect voor moeder aarde. Ze noemen zich We Love The Planet. Zo maken ze deodorants op basis van biologische kokosolie. Ik gebruik deze nu een tijdje en ben er erg enthousiast over. Ze ruiken heerlijk en zijn makkelijk mee te nemen. Ze maken ook natuurlijke diffusers voor onder andere op het toilet. Geen chemische geuren meer. Het bedrijf is volledig zelfvoorzienend: energie komt van de zon en het water putten ze uit eigen bron. Elke medewerker krijgt daar gratis gezonde en biologische maaltijden te eten. Normale deodorant bevat aluminium dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Moeten we daarom alle deo’s verbannen? Lijkt me niet. Deze deo van We Love The Planet is een aanwinst voor mens en milieu. Voor de gelegenheid heb ik gevraagd of ik hun producten mag opnemen in de webwinkel. Daar stonden ze zeker voor open. Dus daarom hebben we nu hun kokosolie deodorant en natuurlijke diffusers met een leuke introductiekorting toegevoegd aan onze webshop.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Het interview met Unilever staat inmiddels online. Het is een interview waarbij de insteek is om inzicht te krijgen in hun visie en daarbij de pijnpunten van margarine aan het licht te brengen. Je kunt het hier lezen.

Nieuw in de webhop: kokosolie deodorant!

Deze week hebben we een nieuwe deodorant in de shop op basis van kokosolie en natriumbicarbonaat. Ik gebruik het zelf en ben er erg tevreden over. Het product is van We Love The Planet. Hun producten zijn helemaal natuurlijk en dat is ook te ruiken. Er zijn 5 heerlijke geuren. Voor de gelegenheid hebben we de deo’s met ruim 10% introductiekorting in de shop gezet. 

Naast deo’s maakt het bedrijf ook natuurlijke geurdiffusers. Ik stoor me er vaak in toiletten aan dat het er zo chemisch ruikt. Dat hoeft helemaal niet, want We Love The Planet bewijst dat dit ook op een natuurlijk manier kan. Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen aHealthylife
Waarom het eten van zeewier zo gezond is
Een kritisch interview met Unilever over margarine en meer…
11 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van pompoenpitten
9 redenen waarom haver en havermout gezond zijn
Eindelijk: het blauwe vinkje verdwijnt!
Zijn haver en havermout glutenvrij? De verrassende waarheid
14 onomstotelijk bewezen feiten over voeding
De 16 beste voedingsmiddelen bij diabetes
15 makkelijke manieren om op natuurlijke wijze je bloedsuikerspiegel te verlagen

Lezingen Soest
18 september - Juglen Zwaan & Suzanne Poot - Cursus kiemen kweken
25 september - Juglen Zwaan - Basiscursus goede voeding
30 september - Dr. Erwin Kompanje - Chronische inflammatie
9 oktober 2016 - CBD: wondermiddel of hype?
23 oktober 2016 - CBD: wondermiddel of hype?

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Notenmolen
Emaille pannen
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Ankie den Hertog licht de behandeling van het Pitta- en Kapha-type toe
Barbara Havenith legt uit welke kruiden ingezet kunnen worden in stresssituaties
Gezondheidsnieuws met Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl
Hoe kies je je vitamine C-supplement? Juglen Zwaan weet het!
Rudi Westendorp legt uit waar op internet je goede gezondheidsinformatie kunt vinden
Hayo Bol geeft tips om problemen met doorslapen tegen te gaan

Boekentip
Super soep

Door Alison Velazquez
Voor een slanke lijn, meer energie, gezonde darmen en een goed humeur.

Soep is de nieuwe smoothie! Na de powerjuices, smoothies en gezonde sappen is soep dé ideale manier om je lichaam te reinigen en je supergoed te voelen. In ‘Super Soep’ vind je meer dan 80 heerlijke en gezonde recepten voor dé nieuwe gezondheidstrend van dit jaar. Stap voor stap leer je hoe je een hartige, zoete, voedzame, stimulerende of juist kalmerende soep kunt klaarmaken en bewaren. Tien reinigingsprogramma’s van één tot zeven dagen helpen je om gewicht te verliezen, je lichaam te zuiveren of een enorme energieboost te krijgen. De soepen zijn ingedeeld volgens de seizoenen en bij elk recept vind je een overzicht van de voedingswaarde per portie of tips om te variëren. Dankzij de nuttige voorbereidings- en bewaartips hebben ook drukbezette koks geen excuus meer voor een gezonde ‘soup-the-go’. Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
Ik heb besloten om gelukkig te zijn, omdat het goed is voor mijn gezondheid. - Voltaire

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden