Wie heeft er gelijk?

Beste lezer,

Enkele weken geleden waren de wetenschappers het er nog over eens dat het hebben van overgewicht je leven zou kunnen verkorten. Nog geen week later kwam er alweer een nieuwe studie uit, waaruit blijkt dat het allemaal onzin is. Hoe dik je ook bent, je levensverwachting is nu toch weer gelijk aan die van een slank persoon. Wie moeten we nu geloven? 

Deze week stond in de krant dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging stukken hoger moet. In diezelfde krant stond ook dat Nederlanders per dag twee keer meer lopen dan aanvankelijk werd gedacht. Zo hebben we op vele terreinen van voeding en gezondheid telkens discussies en touwtrekkerij. Iedereen claimt een patent op de waarheid.

De waarheid ligt ergens in het midden
Vele onderzoekers, journalisten en gezondheidsadviseurs willen graag in de belangstelling komen en doen daardoor extreme uitspraken. De vraag is of extremen wel zo goed zijn voor onze gezondheid. Sommigen adviseren om koolhydraten volledig te schrappen, anderen weer vet. Weer anderen raden aan om enkel nog eiwitten te eten. De verhalen klinken logisch en aannemelijk, maar naderhand blijken ze ingehaald te worden door voortschrijdend inzicht. Te weinig koolhydraten vertraagt de schildklier met overgewicht als gevolg. Teveel eiwitten belasten de lever en nieren. 

Evidence based medicine
Voor sommigen is er maar één waarheid en dat is de wetenschap. De wetenschap zou op alle vragen een antwoord hebben. Toch is het erg gevaarlijk om je helemaal blind te staren op wetenschappelijk onderzoek:

  • Onderzoekers ontwerpen vaak studies om bepaalde uitkomsten te vinden
  • Onderzoekers verzinnen de informatie soms zelf
  • Zeker 65% van de onderzoeken geeft bij herhaling een andere uitkomst
  • Onderzoek is meestal niet te reproduceren
  • 15% van de artsen zegt op de hoogte te zijn van onderzoeksfraude
  • Onderzoeken worden meestal betaald door het bedrijfsleven
  • Soms worden alleen positieve resultaten gepubliceerd
  • Wetenschappers interpreteren statistiek vaak erg optimistisch
  • Goed onderzoek is bijna onbetaalbaar
  • Veel onderzoekers halen de krenten uit de pap (cherry picking)
  • Sommige onderzoekers hebben stiekem dubbele belangen
  • Sluitend bewijs is bij medische studies vaak niet hard te maken
  • Inzichten veranderen continu en worden meermaals herzien
  • Onderzoekers kijken soms onbewust alleen naar wat hun bevalt
  • Op elk onderzoek valt iets aan te merken.

Journalisten overdrijven vaak de uitkomst van studies, omdat ze spraakmakend nieuws willen generen met hun naam erboven. Een vriend van mij werkt bij een groot mediabedrijf. Bij dat bedrijf werken sinds kort social media experts die aan de haal gaan met inhoud en vooral met de titels van artikelen. De titel van een artikel wordt tegenwoordig standaard uit z’n verband gerukt en zwaar overdreven om op Facebook kliks te genereren. Clickbait heet dit officieel.

Ik zie ook steeds meer gezondheidssites verschijnen, waarvan een onbekende redactie overdreven artikelen plaatst. Uiteraard zonder een bronvermelding. Het valt me op dat deze artikelen bijzonder goed gedeeld worden op de social media. Vaak zijn de claims allang weerlegd en bleken toch een broodje aap. Kijk daarom bij het lezen van artikelen of er een bron bij staat of een auteur, dan kun je vaststellen of het om relatief betrouwbare informatie gaat.

Zelfs als de bron van het onderzoek een betrouwbaar medisch tijdschrift is, kunnen we het onderzoek maar beter met een korreltje zout nemen. Van de 50.000 onderzoeken per jaar die in tijdschriften worden gepubliceerd, blijken jaren later slechts 3.000 van voldoende kwaliteit te zijn. Maar op die 3.000 onderzoeken valt nog steeds van alles aan te merken. Elk onderzoek heeft zijn eigen blinde vlek en deze komt soms aan het licht, maar soms ook helemaal niet. Reden te meer om onderzoeken niet te serieus te nemen. 

Boerenverstand
We kunnen ons van alles laten aanpraten, maar beter is om te vertrouwen op ons eigen logische verstand. Wat is gezonder? De hele dag voor de tv zitten of elke dag door het bos wandelen? Een kant-en-klaar maaltijd eten of zelf koken met pure ingrediënten? Kunnen we beter naar Mc Donalds gaan of naar een saladebar? Volgens mij kan iedereen deze vragen gemakkelijk voor zichzelf beantwoorden en hebben we geen onderzoekers nodig om dit voor ons te bepalen.

Leer je lichaam kennen
Het lichaam geeft aan wanneer het in balans is of iets tekort komt. In de winter hebben we meer behoefte aan een vette stamppot en in de zomer weer aan een salade. Waarom zou je in de winter een salade eten omdat het van wetenschappers moet? Als je lichaam aangeeft dat het meer behoefte heeft aan een vette stamppot, dan is daar vast een goede reden voor.

Zelf heb ik jarenlang elke dag een stukje pure chocolade gegeten. In die tijd was ik er zeker voor omgefietst. Het laatste jaar staat het me enorm tegen. Ik weet niet waarom. Als ik nu chocolade eet zegt mijn lichaam ‘nee’, terwijl het daarvoor altijd duidelijk ‘ja’ was. Ik kan niet verklaren waarom dit is, maar ik luister maar naar mijn lichaam. Ik voel me nu beter bij blauwe bessen. Mijn lichaam zegt me dat blauwe bessen nu voor mij goed zijn om te eten.

Op de momenten dat ik ziek was in het verleden, had ik altijd een onbedwingbare behoefte aan kippensoep. Ik snapte niet waar dat vandaan kwam, maar het was gewoon zo. Nu blijkt dat volgens de Chinese geneeskunst met kippensoep de nierenergie enorm wordt versterkt. Dit is uiterst heilzaam na ziekte, alleen wetenschappelijk niet bewezen. Een paracetamolletje werkt wel wetenschappelijk bewezen koortsverlagend. Toch kies ik liever bij ziekte voor een kopje kippensoep. Wat zou jij doen? Wat zegt je boerenverstand je?

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Als je verder wil lezen over de haken en ogen van wetenschappelijke studies, dan raad ik je aan deze blog van een tijdje terug te lezen.

Nieuw in de webshop

Deze week hebben we gefermenteerde shampoo, conditioner en bodywash aan ons assortiment toegevoegd. Ze zijn van het merk Mas Newen, bevatten niets dan natuurlijke en wild geplukte ingrediënten. Volledig plantaardig dus. Zonder kunstmatige toevoegingen, alleen gunstige probiotische microben en natuurlijke gisting worden gebruikt om deze heerlijke zeepjes maken!

Ook hebben we nu lekkere hennepthee. Deze thee is van Nederlandse bodem en bevat heilzame ingrediënten die van nature in hennep aanwezig zijn. Het is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel gezond.

Als laatste hebben we crackers gevonden op basis van Chufa. Zo kun je meer van deze vezelrijke tijgernootjes eten. Je kunt er prima een groentespread op doen. Heel lekker en ook makkelijk. Ook nog eens helemaal glutenvrij! Klik hier voor meer info.

Laatste artikelen aHealthylife
15 makkelijke manieren om op natuurlijke wijze je bloedsuikerspiegel te verlagen
16 makkelijke manieren om meer vezels te eten
Ritalin schaadt kinderbrein mogelijk permanent
De 10 gezondheidsvoordelen van de shiitake
6 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van citroenen
Zijn bananen dikmakers of slankmakers?
8 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van kokoswater
DHA is volgens onderzoek een betere ontstekingsremmer dan EPA
Een kritisch interview met het Voedingscentrum

Lezingen Soest
18 september - Juglen Zwaan & Suzanne Poot - Cursus kiemen kweken
25 september - Juglen Zwaan - Basiscursus goede voeding
30 september - Dr. Erwin Kompanje - Chronische inflammatie

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
RVS Waterkoker
RVS Koffiezetapparaat
Notenmolen
Emaille pannen
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Hoe kies je de beste kokosvet? Juglen Zwaan weet het!
Gezondheidsnieuws met Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl
Richard de Leth legt uit of het ongunstig is om de hele dag in kunstlicht te zijn
Vincent van Dam (coach) zegt hoe je zeker kunt zijn over je keuzes
Yvonne van Stigt beantwoordt de vraag die ingaat op de schildklier
Pim Christiaans zegt hoe je je bloedsuiker stabiel kunt houden

Boekentip
Weet wat je eet

Door Daan de Wit
Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.

Wat is verstandig om te eten en wat juist niet? ‘Weet wat je eet’ laat op prikkelende en toegankelijke wijze zien dat de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Gezond eten is eten zoals je lichaam zou willen dat je eet. Journalist Daan de Wit prikt mythes door en laat zien dat de huidige voedingsadviezen zijn ingehaald door nieuwe en heel oude feiten. Dankzij de concrete tips in het boek en de gedegen research die eraan ten grondslag ligt, ben je in staat om met gemak een gezond en natuurlijk voedingspatroon te ontwikkelen. Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden