Markanden vill försvara styrkan men mycket står på spel

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen steg med + 1,10 % under vecka 42. Veckan innan låg utvecklingen på - 0,41 %.


Totalt har OMXSPI stigit med + 3,30 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på + 0,38 % under vecka 42. Veckan innan sjönk det med - 0,96 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 4,76% under år 2016.

Börsen under vecka 42:

Att säg att vi har haft en intensiv vecka med blandade resultat och utfall är helt klart en underdrift den här veckan. Även om själva volatiliteten på börsen inte har varit jättehög så har de resultat och besked som kommit in varit det men överlag har många handlare och aktörer blivit ganska så positivt överraskade.  

 

Bolagsrapporterna har tagit över:

Den största händelsen den här veckan är helt klart att rapportperioden nu har dragit igång ordentligt. Både i och utanför Sverige har bolagsrapporterna börjat flöda in till marknaden och redan nu har vi faktiskt fått se det mesta.

Kollar vi på den svenska börsen har vi redan nu fått in en rad olika vinstvarningar och det bland annat från pressade Ericsson samt även från Ratos. Men det har inte bara varit motgångar utan kollar vi på t.ex. MTG, Betsson samt flera banker så har det sett riktigt bra ut och det har respektive bolag blivit väl belönat för på börsen.

Avslutningsvis på rapportfronten så kan man även säga att marknaden faktiskt har blivit väldigt positivt överraskad med resultaten så här långt, även om det då som sagt har funnits en del surdegar också. Många bolag går starkt just nu vilket syns i rapporterna och för en gångs skull kanske vi även kommer få se det på börsen framöver.

 

Banksektorn andas ut:

I och med skandalerna och turerna kring Deutsche Bank den senaste tiden har banksektorn varit väldigt pressad. Men den här veckan i och med både några bra bankrapporter samt en marknadstro om högre räntor framöver har inställningen till bankerna faktiskt vänt och investeringsviljan inom sektorn verkar vara på väg tillbaka.

Den här vändningen boostas ännu mer av att FED i USA fortsätter att flagga för flera kommande räntehöjningar framöver.

 

Oljepriserna håller i sig:

Under lite mer än ett par veckor har nu även oljepriserna stått starka och det höll i sig även under den här veckan. Nivåerna fortsätter att hålla sig över 50 dollar per fatet men man ska nog samtidigt inte ropa hej än.

Det är nämligen inte så att vi ser någon jättestor och genomgående styrka på dagens oljemarknad och nivåerna över just 50 dollar per fat är ganska så instabila. Men så länge nivåerna håller i sig så bidrar dessa med en bra styrka till marknaden men det är som sagt inget man bör räkna med fullt ut än så länge.   

 

Valutamarknaden fortsätter att styra:

Den senaste tiden har vi även fått se en hel del rörelser och en hög volatilitet på valutamarknaden runt om i världen. Tidigare har fokus riktats mot Asien-valutorna men den här veckan är det den amerikanska dollarn som har styrt och ställt. Dollarna handlas just nu på det högsta nivåerna på 7 år och det kommer kunna medföra en hel del, både uppåt och nedåt.  

 

Marknaden vill uppåt:

Nu när vi på allvar har inlett rapportperioden och marknadens fokus riktas mer åt rätt håll, det vill säga mot bolagen som faktiskt handlas på börsen börjar man på allvar kunna ana vad marknaden vill. Det verkar nämligen som att marknaden vill uppåt och just nu letar man efter styrkor på alla håll och kanter. Om rapportperioden fortsätter i rätt riktning kan det komma att bli en ordentlig trigger men även här är det mycket som hänger på en skör tråd och även om marknaden vill uppåt så behövs det en mer genomgående styrka om fortsatta uppgångar ska vara befogade och den stora frågan är om den kan komma från enbart den här rapportperioden?      

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 42.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 42.

Börsvecka 43:

Under vecka 43 kommer det återigen bli bolagsrapporterna som kommer ligga i fokus på marknaden. Men samtidigt har vi även en intensiv vecka på centralbanksfronten framför oss så här på förhand är det väldigt svårt att förutspå hur nästa vecka kommer bli och se ut.

 

Rapportperioden fortsätter:

Huvudfokus under nästa vecka kommer med största sannolikhet vara de alla bolagsrapporter som kommer fortsätta att flöda in till marknaden. Vi har till och med kanske en ännu mer intensiv rapportvecka att se fram emot.

I Sverige har vi bland annat rapporter från Sandvik, SAAB, Swedbank, Stora Enso och Millicom med många fler att se fram emot. Utomlands kommer vi få ta del av rapporter från t.ex. Statoil, Airbus, Boeing och General Motors och även här med många fler så det kommer helt klart bli en intensiv vecka på den fronten.

Om ni varje dag vill ha full koll på alla rapporter som kommer in så kan ni anmäla er till vår morgonrapport som skickas ut varje börsmorgon. Ni anmäler er här och självklart är det helt gratis.

 

En rad räntebesked:

Men det är inte bara bolagsrapporter som kommer styra och ställa på marknaden nästa vecka. För oss i Sverige så kommer torsdagens räntebesked från den svenska Riksbanken att vara en väldigt stor händelse som kommer dra åt sig nästan allt av marknadens fokus, i alla fall just då.

Sedan rullar det löpande under veckan in räntebesked från bland annat Ryssland och Norge och i USA kommer FED att fortsätta göra flera uttalanden.

 

Makrobeskeden fortsätter i bakgrunden:

Även om de flesta makrobesked antagligen kommer hamna ganska så mycket i skymundan även under den kommande veckan så kommer vi få in en hel del besked och dessa kan vara bra att hålla koll på även om marknaden väljer att inte göra det just nu för stunden.

Under nästa vecka har vi bland annat BNP-siffror från Asien, industrisiffror från Europa och siffror gällande bostadsmarknaden från USA att se fram emot. Eftersom att nästa vecka är den sista veckan på oktober månad så är det inga jättetunga besked som kommer komma in men vi har ändå ett normalt makroflöde som man absolut inte ska glömma bort att processa.  

 

Mycket står på spel:  

Avslutningsvis om vi kollar på det aktuella marknadsläget inför nästa vecka så kan man med tanke på vad som hände under den här veckan säga att mycket står på spel. Den styrkan som marknaden ändå vill ska finnas måste försvaras och då gäller det att vi får in bra bolagsrapporter, att oljepriserna står stabila och att världen fortsätter gilla centralbankernas agerande.

Det är alltså mycket som ska klaffa nästa vecka och det är inte något som är självklart så här på förhand och därför kan en ganska så avvaktande inställning där man är beredd på det mesta vara en bra strategi inför vecka 43.

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se

Du får det här mejlet eftersom du registrerat dig till vårt veckobrev.

Avsluta prenumerationen