Cola tegen kanker?

Beste lezer,

Deze week viel ik bijna van mijn stoel toen de kranten kopten dat kankermedicijnen beter worden opgenomen in combinatie met cola. Het is algemeen bekend dat kanker zich voedt met suiker, hoe kunnen wetenschappers nu dit advies naar buiten brengen? Zo zie je maar, dat we de wetenschap niet volledig kunnen vertrouwen en dat we zelf moeten blijven nadenken.

Omdat kankerpatiënten vaak maagbeschermers slikken, wordt er minder maagzuur aangemaakt. Dit kan leiden tot een verminderde opname van voeding en medicijnen. Zure voedingsmiddelen zoals cola kunnen als surrogaat voor maagzuur dienen. Cola heeft een zuurgraad (pH) van 2,6. Waarom wetenschappers cola adviseren is mij een raadsel. Citroensap, gemengd met sap van sinaasappelen of appels heeft een vergelijkbare pH-waarde. Appelazijn is ook extreem zuur en deze alternatieven dragen wel bij aan de gezondheid, in plaats van dat ze roofbouw plegen. Het lijkt wel alsof Big Pharma en de voedingsindustrie nu openlijk de handen ineen hebben geslagen.

Vele mensen in het westen hebben al een tekort aan maagzuur. Het boek Waarom maagzuur gezond is vertelt er alles over. In de eerste plaats hebben we vaak te maken met stress. Door een stressreactie gaat alle energie naar de spieren en niet naar de spijsvertering, waardoor de aanmaak van spijsverteringssappen en enzymen op een laag pitje komt te staan. Door te weinig maagzuur kunnen er onverteerde eiwitten in de darmen komen die de darmwand beschadigen of voor klachten zoals een opgeblazen gevoel zorgen. Voldoende ontspanning is essentieel voor een juist functioneren van ons spijsverteringsstelsel. Te weinig maagzuur kan zorgen voor een overgroei van verkeerde bacteriën in de darmen. Maagzuur vormt namelijk een barrière voor schadelijke bacteriën.

Brandend maagzuur kan ook een reactie zijn op te weinig maagzuur. Vaak wordt het eten dan niet goed in de maag verteerd en gaat het maagzuur op het eten zitten, met brandend maagzuur als gevolg. Veel mensen gaan dan maagzuurremmers slikken. Naast dat deze middelen het probleem verergeren, zit er vaak ook aluminium in deze preparaten. Aangezien aluminium neurotoxisch is, zou ik dit soort medicijnen links laten liggen. Ik hou meer van natuurlijke oplossingen. In de eerste plaats raad ik aan om je vaker bewust te ontspannen.

Ook voldoende waterdrinken is van essentieel belang. Tijdens de spijsvertering gebruikt het lichaam liters vocht, onder andere om maagzuur aan te maken. Westerlingen drinken over het algemeen aardig wat vocht, maar vaak in de verkeerde vorm zoals koffie, cola, thee of frisdrank. Deze tellen niet mee, waardoor veel mensen chronisch zijn uitgedroogd en ook minder makkelijk maagzuur aan kunnen maken. Bij een tekort aan maagzuur zou je als quickfix voor de maaltijd wat appelazijn in een glas water op kunnen lossen. Zo help je de maag een zuur milieu te creëren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende chloride binnen te krijgen. Chloride is een bestanddeel van zeezout. Over zeezout gesproken…

Resultaten laboratorium
Zoals ik een paar weken geleden meldde, heb ik wat Keltisch zeezout naar een laboratorium gestuurd om te weten wat er in zit. De aanleiding was, dat een woordvoerster van het Voedingscentrum op TV bij Kassa vertelde dat er geen verschil is tussen zeezout en keukenzout. Nu weten we het eindelijk. Een deel van het rapport kun je hier downloaden. Het blijkt dat Keltisch zeezout absoluut geen zware metalen zoals kwik, cadmium, arsenicum en lood bevat. In plaats daarvan bevat het gezonde mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en sulfaat. Over dat laatste was ik erg verbaasd. Ik zou denken dat sulfaat vervliegt, maar niets is minder waar. Sulfaat is een bron van zwavel. Wat zwavels in ons lichaam doen is te lezen in dit artikel van Marijke de Waal Malefijt.

Helaas bleek de meetapparatuur niet gecertificeerd om sporenelementen te testen. Op dit moment gaan we nog achter de ruwe cijfers aan, hopelijk komen deze nog. Wel weten we nu, dat het zout schoon is en er vele andere mineralen in zitten dan enkel natriumchloride.

Volgens het Voedingscentrum is er geen verschil tussen keukenzout en Keltisch zeezout. Keukenzout bestaat slechts uit natriumchloride, antiklontermiddel en wat synthetisch jodium. Keltisch zeezout bevat ook natriumchloride, maar deze gaat vergezeld van tal van mineralen. Als keukenzout en Keltisch zeezout hetzelfde is, dan is een chimpansee en een mens ook hetzelfde. Wetenschappers dachten altijd dat we 98,2% DNA deelden met de chimpansees, maar na een herberekening blijkt dit 95% te zijn. Slechts 5% verschil en toch een totaal andere uitkomst. Zo zouden we het ook met Keltisch zeezout kunnen zien.

Het effect van een stof kan sterk veranderen al naar gelang de omgeving waar het zich in bevindt. Een sinaasappel met slechts 50 mg aan vitamine C werkt krachtiger dan een pil met 1000 mg geïsoleerde vitamine C. Het antwoord is simpel: de vitamine C in de sinaasappel gaat vergezeld van duizenden hulpstoffen die de vitamine C ondersteunen. Deze bioflavonoïden moet het pilletje vaak missen. Sommigen zullen zeggen dat er ook pillen zijn met bioflavonoïden. Dan moet ik deze mensen toch teleurstellen, want gedroogde en geconserveerde stoffen werken vaak stukken minder krachtig dan verse varianten.

Het wordt nog gecompliceerder: wij mensen bestaan uiteindelijk uit atomen. Deze atomen bestaan volgens onderzoekers voor 99,9% uit niks. Wij mensen bestaan dus voor 99,9% uit niks. Toch maakt de 0,1% materie bijzonder veel uit. Een klein verschil kan dus grote gevolgen hebben voor het eindresultaat.

Als ik in een restaurant eet waar tafelzout wordt gebruikt, dan lig ik daarna in bed met een bonzend hart. Als ik thuis flink wat Keltisch zeezout over mijn eten strooi, heb ik nergens last van. Niet alleen de kleur is anders, maar ook de smaak is een wereld van verschil. Uiteindelijk kan het Voedingscentrum van alles zeggen, maar het blijft toch beter om het zelf te ervaren.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Naast keramische pannen hebben we nu nieuwe keramische wokpannen met deksel in diverse maten binnengekregen. Ook op deze pannen geldt nu tijdelijk de 10% korting. Vul bij het afrekenen “GezondKoken” in en je korting wordt direct verwerkt.

P.P.S. We zoeken ervaren vertalers (Engels - Nederlands), tekstschrijvers (wetenschappelijk onderbouwde artikelen) en photoshoppers (voor Facebookplaatjes) die ons team zouden willen versterken. Affiniteit met voeding en gezondheid is een must. Reageer als het je wat lijkt op deze nieuwsbrief, ik hoor graag wat je in huis hebt. Bij belangstelling neem ik contact met je op!

P.P.P.S. Deze week geef ik lezingen in BussumSchipluiden en Alkmaar!

Deze week hebben we weer aardig wat nieuwe producten in de webwinkel:
Keramische wokpannen - Voordelig gezond koken
Gietijzeren wokpan - Duurzaam en gezond koken
6-liter stoompan - Stomen is één van de gezondste manieren van koken
Zeewierpasta - Rijke bron van vezels, jodium en omega 3
Squatty Potty - Helpt de toiletgang te vergemakkelijken
Bouillonpoeder - Biologisch Demeter, zonder zout / gistextract / olie!

Gezondheidstip
De beste manier om mineralen binnen te krijgen is het eten van groenten en een beetje fruit. Groenten en fruit zetten de minder opneembare anorganische mineralen om in organische mineralen die zeer goed door het lichaam zijn op te nemen. Wees met zoet fruit wel spaarzaam, want dat is een bron van snelle suikers. Zeegroente zoals zeewierpasta is ook een ideale manier om organische mineralen tot je te nemen. Zeegroenten hebben het vermogen om de mineralen in de zee te concentreren. Ook je eigen groenten in de tuin kun je voorzien van mineralen door het te bemesten met Keltisch zeezout.

Laatste artikelen aHealthylife
De schaduwzijde van ijzer – waarom het schadelijk kan zijn
Visolie slikken grote onzin?
13 voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel geven
8 gezonde voedingsmiddelen die schadelijk zijn als je er teveel van eet
7 gezondheidsvoordelen van broccoli
Hoeveel vitamine D moet je binnenkrijgen voor een optimale gezondheid?
10 voedingsstoffen die je niet uit dierlijk voedsel kunt halen

Lezingen & trainingen
11 oktober 2015 - Workshop kiemen kweken - Suzanne Poot & Juglen Zwaan
16 oktober - Bijnieruitputting – Yvonne van Stigt
25 oktober - Arts Saskia van As over darmklachten
30 oktober - Anti-aging - Pim Christiaans
22 november - Kanker & voeding - Arts Henk Fransen

Agenda Juglen Zwaan
5 - 10 GVA Lezing over Gezond Leven te Bussum
7 - 10 Lezing over gezond leven bij ophodenpijl.nl te Schipluiden
9 -10 Lezing 'Gezonder leven' te Alkmaar
15 - 10 GVA lezing Supplementen en je gezondheid te Arnhem

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Bianco hogesnelheidsblenders
Luchtreinigers NIEUW!
Aardingsset NIEUW!
Ohm natuurlijke Deodorant
Droogovens
Lunchbox RVS
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Birgit de Heij vertelt wat zij zelf op een dag eet en hoezo
Eva van Zeeland - miss natural - over kruidenthee in een gezonde levensstijl
Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl met gezondheidsnieuws
Juglen Zwaan over superfood Chufa
Peter Velthuis (dermatoloog) over de indicaties voor gebruik van botox
Yassir van Unen over het verminderen van slaapmoeilijkheden

Boekentip
Van gifbelt naar tempel kinderen
Door Jacqueline van Lieshout
Hoe houd je kinderen gezond met voeding?

Iedereen wil zijn kind gezond zien en geeft hem het liefst de beste voeding. Maar wat is gezond? Iederen lijkt elkaar tegen te spreken. Volg je het Voedingscentrum of juist niet? Jacqueline van Lieshout helpt je te midden van de wirwar van (zogenaamd) gezonde produkten te kiezen. Ze houdt rekening met de drukke agenda’s en de praktische haalbaarheid: wat kies je op een feestje, wat op vakantie? Met handige ingrediëntenlijstjes: zodat je in één oogopslag kan zien wat wel of niet gezond is!

Spreuk van de week
Mensen zullen altijd een mening over je hebben. Geloof in je eigen hart en luister naar je eigen positieve intentie. - MJ Blige

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden