Bestrijdingsmiddelen veilig?

Beste lezer,

Afgelopen week heeft onze Tweede Kamer staatssecretaris Van Dam groen licht gegeven om in Brussel vóór de hernieuwde toelating van het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat te stemmen. Het Europees Parlement zou hierover deze week een beslissing nemen, maar dit is voorlopig uitgesteld. Eerder nog werd aangenomen dat glyfosaat kankerverwekkend is. Niet geheel toevallig is er deze week een rapport verschenen waaruit blijkt dat glyfosaat volkomen veilig is. In deze nieuwsbrief zoeken we het tot op de bodem uit.

Uit een recent rapport van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) blijkt, dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Deze week kwam plots een expertpanel van de Verenigde Naties (FAO) met een rapport waaruit zou blijken dat het "weinig waarschijnlijk" is dat glyfosaat kankerverwekkend is. Nu blijkt dat professor Alan Boobis van de FAO ook vicepresident is bij het International Life Science Institute (ILSI). Het ILSI heeft in 2012 een donatie van Monsanto aangenomen van 500.000 dollar. Monsanto is de producent van glyfosaat. Hier zien we toch een ernstige vorm van belangenverstrengeling.

Ook volgens de Europese voedselwaakhond EFSA vormt glyfosaat geen enkel gevaar voor de menselijke gezondheid. Helaas blijkt echter, dat meer dan 60% van de panelleden van de EFSA banden heeft met de industrie.

Is glyfosaat dan echt veilig?
Er zijn studies die een verband vinden tussen glyfosaat en kanker, maar er zijn ook studies die dat niet vinden. Dat glyfosaat volgens studies niet als kankerverwekkend betiteld kan worden is wat mij betreft geen fundament om het vervolgens veilig te noemen. Waar rook is, is nog altijd vuur. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat je van regen nat wordt, dus is het daarmee tijd om onze paraplu in de prullenbak te stoppen? Het lijkt me verstandig van niet.

De discussie gaat nu telkens over of glyfosaat kankerverwekkend is, maar er zijn nog veel meer gezondheidsrisico’s. Glyfosaat wordt volgens tal van studies in verband gebracht met hormonale disbalans, onvruchtbaarheid en een verstoorde darmflora. Wetenschappers kijken vaak naar details, maar vergeten soms het totaaloverzicht. 

Glyfosaat in bier & urine?
Aan het begin van dit jaar werd duidelijk dat Duits bier 300 keer meer glyfosaat bevat dan is toegestaan in drinkwater. Vorige week bleek dat de urine van Europarlementariërs gemiddeld 1,7 microgram glyfosaat per liter bevat. Ook een stuk meer dan in drinkwater is toegestaan. Als we hier met een mogelijk kankerverwekkende stof te maken hebben, dan lijkt het me toch verstandig om dit niet toe te laten. Helaas is de macht van de grote bedrijven groot.

Bayer gaat Monsanto kopen?
Medicijnfabrikant Bayer heeft deze week bekend gemaakt Monsanto te willen overnemen. Zo kunnen ze hun macht nog verder versterken. Ik hoop dat dit geen realiteit gaat worden, al vrees ik het ergste. Bayer is de uitvinder van heroïne. Het bedrijf kocht tijdens de tweede wereldoorlog gevangenen om op te testen, waarbij ze vaak niet in leven bleven. Vandaag de dag produceren ze nog steeds Diane-35, waarvan we weten dat een bijwerking de dood is. Heel merkwaardig hoe dit gewoon door kan gaan. Frankrijk heeft dit medicijn reeds verboden.

Of glyfosaat nu kanker veroorzaakt of niet, het rekent wel af met het bodemleven. Het komt ook in ons oppervlaktewater terecht, met alle gevolgen van dien. Het blijkt dat we linksom of rechtsom bijna allemaal glyfosaat in ons lichaam hebben. Volgens het RIVM bevatten 5 van de 8 Nederlandse urinemonsters aantoonbaar glyfosaat. Gelukkig bleek bij een Zweeds onderzoek dat 2 weken biologisch eten ervoor zorgt dat er geen bestrijdingsmiddelen meer in de urine zitten. 

Ik vind het verbazingwekkend dat de meeste producten in de supermarkt bestrijdingsmiddelen bevatten. Eigenlijk is het gif. Waarom stoppen we toch gif in onze voeding? Een klein deel van de producten bevat geen gif en dat noemen we dan biologisch. Eigenlijk zouden op alle levensmiddelen met gif een sticker moeten komen die ons ervoor waarschuwt. Op een Nederlandse aardappel zitten tegenwoordig gemiddeld 21 soorten bestrijdingsmiddelen. Dat staat niet op de verpakking…

Fairtrade
We hebben wel het fairtradelogo, waarbij de boer een eerlijke prijs voor z’n waren krijgt. Zijn alle andere producten dan eigenlijk ‘unfaire’ trade? Toch raar dat we accepteren dat boeren uitgebeend worden. We stemmen met onze portemonnee. Als we bereid zijn meer te betalen, dan komt er vanzelf minder gif op ons eten en krijgen de boeren een betere prijs. Helaas zijn veel mensen zich nog niet bewust hiervan en verklaren mij voor gek wanneer ik ‘teveel’ betaal voor groenten en vlees.

Bewegen tegen kanker?
Gelukkig was er ook goed nieuws deze week. Het blijkt dat als we meer bewegen, we dan onze kans op 13 soorten kanker verlagen. Eerder kwamen vergelijkbare studies ook al tot dezelfde conclusie. Het beste is om elke dag 30 – 45 minuten flink te bewegen, waarbij we beginnen te zweten. Een bijkomend voordeel is dat we ons risico op andere ziekten, zoals diabetes, ook verlagen. Als bonus vallen we nog af ook. Het immuunsysteem wordt door beweging enorm gestimuleerd.

Ik kwam een tijdje terug een man van 60 tegen. Hij vertelde me, dat hij een jaar geleden begonnen was met hardlopen. Hij zei dat hij zich nu vele malen vitaler voelde dan 10 jaar terug. Hij voelde zich nu energiek, krachtig en fit. Stel dat je vandaag begint met dagelijks sporten. Hoe zou je je dan over een jaar voelen?

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. De komende weken geef ik weer heel wat trainingen en lezingen in het land. Zo zal ik spreken in Amsterdam, Enschede, Maastricht, Utrecht en Sneek. In Etten-Leur zal ik op zaterdag 19 juni de eendaagse basistraining goede voeding geven. Etten-Leur ligt vlak bij België, zeker voor de Belgische lezers is dat goed te bereizen.

P.P.S. Op zondagmiddag 5 juni zal vrouwenarts Babara Havenith bij ons in Soest komen vertellen hoe je de meeste vrouwenklachten op natuurlijke wijze kunt behandelen. Klik hier voor meer informatie.

Nieuw in de webwinkel
We hebben weer heel wat leuke nieuwe producten in de shop. Wat dacht je van een RVS waterkoker of RVS koffiezetapparaat? Als je liever je water gezond wilt koken op gas, dan kan dat op een RVS fluitketel (emaille fluitketels hebben we ook). We hebben nu ook RVS mandolines, een notenmaler en een koffiemolen voor het malen van lijnzaad. Wat ook heel tof is, is onze nieuwe knoflookpers die zelfreinigend is. Scheelt heel wat werk tijdens het afwassen. Daarnaast hebben we ook een Greensaver om groenten en fruit langer te kunnen bewaren. Als laatste hebben we ook een professionele RVS citruspers en een RVS snelkookpan in de shop. RVS is één van de gezondste materialen om in de keuken mee te werken!

Gezondheidstip
Als je het lastig vindt om te beginnen met bewegen, dan is misschien de 7-minute-workout iets voor je. In slechts 7 minuten kun je je conditie al verbeteren. Het beste is om dagelijks 30 – 45 minuten te bewegen, zodat opbouwende hormonen, zoals het groeihormoon en testosteron, geboost worden. Langer dan 60 minuten sporten heeft geen zin, dan komt het cortisol in actie en dat is een afbrekend hormoon.

Laatste artikelen aHealthylife
10 supergezonde magnesiumrijke voedingsmiddelen
14 simpele manieren om een gezond voedingspatroon vol te houden
Juicen: gezond of ongezond?
17 redenen waarom we wetenschappelijk bewijs niet te serieus moeten nemen
De 10 ongezondste dingen om mee te ontbijten
12 tips om sneller moe, depressief en ziek te worden
Boek Voedingsmythes van Professor Martijn Katan zelf vol mythes
Synthetische vs natuurlijke supplementen: maakt het uit?
10 bewezen gezondheidsvoordelen van magnesium

Lezingen Soest
29 mei - Suzanne Poot & Juglen Zwaan - Cursus kiemen kweken
5 juni - Barbara Havenith - Vrouwenklachten
17 juni - Wouter de Jong - Zuur-base balans
10 juli - Juglen Zwaan - Basiscursus goede voeding

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
RVS Waterkoker
RVS Koffiezetapparaat
Notenmolen
Emaille pannen
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Franca van Dalen van gezondheidsnet met het gezondheidsnieuws
Jetske Ultee over het effect van fruitzuur op je huid
Juglen Zwaan beantwoordt de vraag van een luisteraar over Silicium
Stefaan de Wever over het belang van veel basenvormende voeding
Tim Kors van Revitalis over 'low dose naltrexone' (LDN)
William Cortvriendt (arts) over life extention supplementen

Boekentip
Rauw eten in de Lage Landen

Achtergrondinformatie, recepten en tips.
Door Ria Simons

Dit boek brengt de rauwe keuken smaakvol tot leven. Maar naast smaakvol is deze keuken vooral heel gezond. Door voeding niet boven de 45 °C te verhitten blijven alle enzymen, vitaminen en mineralen behouden. De meer dan 120 recepten in dit oorspronkelijk Nederlandse boek zijn afgestemd op de energiebehoefte van mensen in ‘de Lage Landen’ en het klimaat met zonnige maar ook veel koude en natte dagen. De producten die worden gebruikt worden veelal dicht bij huis geproduceerd. Zo wordt een weg dwars door de rauwe keuken geschetst en voeg je moeiteloos meer rauw toe aan je dagelijkse menu. Ria Simons deed een opleiding in de natuurgeneeskundige voedingsleer. Vanuit interesse en passie voor voeding heeft zij zich volledig in de voedingsstijl van rauw eten verdiept. Nu te koop in onze webshop.

Spreuk van de week
Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent. Je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden