Théoule sur Mer 8 Januari 2016

Bästa Vinvänner,

Nous sommes de retour - Vi är tillbaka och kastar oss in i det nya vinåret med samma passion, glöd och glädje som vanligt.

För leveransen i Februari behöver vi er beställning före 17/1.

Nytt år är nya möjligheter och framförallt har vi ett helt år framför oss med nya spännande vinmakare och härliga viner. Luften darrar av förväntan...välkomna med på resan!

Vi mjukstartar året med att smyga in Cuvée Séléctionnée 2012 från en ny vinmakare från Languedoc, Domaine Coste-Moynier. Ett vin som fått 92 poäng (årgång 2011) av Robert Parker..

Vi fyller även på lite hos våra befintliga vinmakare, en del i den nedre delen av prisskalan (perfekt för er som vill prova på hur goda dessa ärliga och hantverksmässiga viner faktiskt kan vara) och några stycken i prestige-ligan. Som vanligt vid den här tiden väntar vi på nya årgångar och det är ganska tomt i ladorna hos en del av våra vänner.

Ont om tid eller svårt att komma ihåg att beställa? Det är kanske ett av skälen till att både våra färdigkomponerade blandlådor och prenumerationer blivit så uppskattade. Helt enkelt gott, och enkelt – tout simplement!

Nyheter

Tout d'abord - Först och främst: Ikonen i Châteauneuf du Pape, Laurent Charvin är på gott humör och har letat fram några lådor av sitt så hett eftertraktade Châteauneuf du Pape 2012 till oss! Det borde inte vara möjligt men plötsligt händer det…passa på. Det är ett stort vin som knappt finns att uppbåda på marknaden längre. Dessutom har vi 2011 på Magnum, en årgång som mognat långt över förväntningarna!

Från Domaine du Cayron kommer systrarna Farauds fina Gigondas i ny årgång, 2013. Årgången är koncentrerad med en härlig karaktär och smaken är mycket balanserad. Man känner som vanligt igen systrarnas eleganta stil. Deras viner bygger mer på finess än på kraft, vilket kanske är det vanliga i Gigondas. Örtigheten är lite mer nedtonad än i 2012:an. Som alltid ett seriöst och mycket välgjort vin som i sin nyvunna ungdom vinner på att ligga till sig ett år eller luftas på karaff några timmar innan avnjutning.

Domaine Coste-Moynier ligger i ett kargt område strax utanför byn Saint Christol i norra delen av Languedoc. Jorden är mager, torr och stenig. Luc Moynier upptäckte tidigt möjligheten med den karga jordmånen och startade sin lilla vingård på 70-talet. Terroir påverkar vinerna mycket tydligt här och vinerna har en strävhet, mineralitet och ”karghet” som är hur läcker som helst. Cuvée Sélectionnée 2012 är inget undantag och har nyligen förärats två (!) stjärnor av Guide Hachette.

Från Saint Martin de la Garrigue släpper vi lös deras röda ”Cuvée Tradition” i full frihet. Slottets viner är samtliga synnerligen välgjorda med fin syra och en härlig örtighet.

Från Domaine Le Pointu utökar vi med Patricks röda Côtes du Rhône. Patricks ”standard-cuvée”, med samma härliga personlighet, kraftfulla och lite eldiga karaktär som alltid. 

Från Domaine Tribouley, kan vi nu även erbjuda Cuvée Mani. Jean Louis gör detta fina vin på Grenache och Syrah, perfekt för er som vill ha en mycket välgjord introduktion till Languedoc. Vinerna från Jean Louis har blivit mycket uppskattade och vi kan bara instämma i hyllningskören!

Gilles från Domaine Grand Guilheim har ett recept för sitt prestigevin: Tag druvor från 100-120 år gamla vinrankor som växer i ett besvärligt läge, på en sluttning med en mager jordmån dominerad av skiffer. Odla certifierat ekologiskt med ett naturligt skördeuttag på endast ca 8-10 hl/ha (!). Blanda med en del hanterksmässig vinifiering, fritt från smaktillsatser och en del totalt kompromisslös passion och slutligen tillsätt inget (eller i sällsynta fall extremt lite) sulfiter och voilà, du har ett storartat naturligt vin, Cuvée Angels är fött! 

Med sin lilla odling och det smått osannolikt låga skördeuttaget blir det bara ca 1.500 flaskor per år av detta magnifika naturvin, som är uppskrivet av bland annat Guide Hachette (hedersomnämnandet "Coup de coeur").

Från Philippe Chavy i Puligny välkomnar vi hans Mersault 2012 (!). En mogen, krispig och frisk introduktion till det underbara distriktet Mersault i södra Bourgogne. Vinerna från södra Bourgogne håller alltid en hög prisnivå, det är trots allt vita viner av världsklass som produceras i området och efterfrågan överstiger vida tillgången. Philippe har inte mycket kvar av årgången och vi har lyckats reservera en liten mängd.

Villa Minna Vineyard släpper nya årgångar i Januari varje år. Det vita 2012 är ännu ett härligt vin från Jean-Paul. Ett mycket fruktigt, fylligt och friskt vin. Vi har 3 röda och 3 vita årgångar i sortimentet, alla med sina unika egenskaper och alla till samma pris. Jean-Paul har tyvärr aviserat prishöjningar, vi får se vart det landar. De röda -07 och -09 är på upphällningen så alla ni som gillar dessa fina viner, passa på att lägga några lådor på lagring.

Till sist, vän av ordning noterar en del förändringar i priserna. En ofrånkomlig effekt när vinmakarna justerar sina prislistor.

Lite smått och gott

Storleken på vinflaskor har så länge vi minns varit på 75cl, men varför just 75cl och inte 80 cl eller kanske en liter ?

Storleken definierades redan på 1800-talet och sedan dess har många, mer eller mindre smågalna teorier florerat om varför det blev just 75cl. Det har föreslagits att det kan ha sin förklaring i lungkapaciteten hos en glasblåsare, att det skulle vara medelvolymen vin till en måltid, en optimal storlek både för lagring och transport. Svaret är att inget av ovanstående stämmer. Och förklaringen härstammar inte från Frankrike eller något annat, vid tiden vinproducerande land.

Under 1800-talet var den huvudsakliga konsumenten av franska viner engelsmän och England har som bekant inte samma volymsystem som resten av Europa. Deras standardmått är ”Gallon Imperial” vilket är exakt 4,54609 liter. För att möta detta måttsystem skickades vid tiden Bordeaux-viner i ”Barrique”, 225 liters fat, vilket lite avrundat är 50 Imperial Gallons. Räknar man lite mer så inser man att 225 liter motsvarar 300 flaskor om 75 cl. Och 300 ansågs lättare att räkna utifrån än 225, alltså fick det bli: 1 barrique - 50 gallons - 300 flaskor.  Dessutom är volymen en Imperial Gallon lika med 6 flaskor om 75 cl. Voilà, här har vi även skälet till att vin än idag levereras i lådor om just 6 flaskor.

Klimatförändringar är ett aktuellt ämne och vi gör den här gången ett kort nedslag i ämnet ur ett vin-perspektiv (andra och naturligtvis betydligt mer allvarliga perspektiv finns massor skrivet om så vi håller oss till vår lilla vinvärld). Det är ett faktum att vin idag odlas längre norrut än tidigare och både England och Sverige är bra exempel. I Sverige är det fortfarande en utmaning men i England blomstrar produktionen av framförallt mousserande viner.

Sist vi var hos Pointu talade vi en hel del med Patricks far, vilket är svårt att undvika, han är en nyfiken och fortfarande passionerad vinodlare tros sin aktningsvärda ålder. Ur sitt perspektiv som vinbonde i hela sitt liv är han lite bekymrad på ålderns höst. Han berättade bland annat hur saven sjunker undan senare och senare (man kan inte påbörja beskärningen före det), att vintrarna är alltför varma och de är tvungna att skörda tidigare än förr på grund av höga sockerhalter i druvorna vilket riskerar att ge en för hög alkoholhalt. Jäsprocessen kan som bekant grovt förenklat beskrivas som att socker och jäst reagerar och bildar alkohol och koldioxid. Mer socker i druvan vid motsvarande phenolisk mognad ger då högre alkoholhalt helt enkelt (Phenolisk mognad kan översättas med ”fysisk” mognad i termer av bildandet av alla smak- och doftämnen i druvan samt tanniner på skal/stjälkar).

Strax därefter läste vi en artikel i Decanter där vinskribenten Andrew Jefford bland annat besökte Le Sang des Cailloux för att diskutera klimatet. På frågan vad Serge ser som sin största utmaning säger han att det är komplicerat. -”Det börjar bli för varmt för Syrah, vi måste skörda redan i mitten av Augusti. Vi skulle behöva odla druvor som normalt växer längre söderut men AOC säger att vi måste ha Syrah i våra viner. Kanske måste jag i framtiden lämna appellationen för att göra de viner jag vill ?”

Syrah odlas också i Languedoc för att öka mångfalden men i vissa områden har det egentligen blivit för varmt. Pionjären och referensen i Languedoc, Olivier Jullien, har exempelvis dessutom tankar på att överge Grenache. I Chablis hade man förr frostnätter vissa år men nuförtiden är det sällan vinodlarna väcks av frostlarmen.

Det här är några små exempel men det finns många fler. Vi får kanske vänja oss vid nya druvblandningar så småningom, tidigare skördar (idag sker 2-3 veckor tidigare än för 50 år sedan) och högre alkoholhalter (som för många röda viner är idag ett antal %-enheter högre än på 70-talet).

Det Praktiska

För leveransen i Februari behöver vi er beställning före 17/1. Vi behöver sedan ca 3 veckor för att köpa in, hämta upp, packa om och transportera era viner hem till dörren. 

Som vanligt gäller total enkelhet:

- Blanda helt fritt i sortimentet, gör era personliga blandningar.

- Fyll jämna 6-pack (dvs beställ 6, 12, 18, 24 osv flaskor).

- Hemleverans i hela landet (kvällstid) ingår i priserna vid beställning av 12 flaskor eller mer.

Enbart 6 flaskor kostar endast 125 kr i frakt (hemleverans kvällstid i hela landet).

Voilà, tout simplement !

På vår hemsida www.franskavinkompaniet.com hittar ni alltid aktuell prislista och länk till butiken. Där finns även all information om beställning, leverans m.m. Även om vi föredrar att ni beställer i vår butik så går det alldeles utmärkt att bara skriva ner beställningen i ett kort mail, skicka ett sms eller varför inte ringa oss !

Glöm inte följa oss på Facebook. Gilla och dela gärna gärna våra nyhetsbrev och inlägg med era vänner, det är de värda! Tänk också på att lägga till oss i er adressbok. Vi skickar många brev samtidigt och en del pretentiösa spam-filter får då ibland för sig att det är suspekt.

Njut av vintern, god mat och inte minst goda viner, life is too short not to !

Bästa Hälsningar,

Peter & Kristina

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna källa och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrivningar, årgångsbyten samt begränsningar i tillgången.

All rights reserved © Franska Vinkompaniet

Vinlistan
Till Butiken
Prislistan

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

Terrasses de Théoule 101

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com

Facebook