De olijfolie-mafia

Beste lezer,

Deze week heeft de Italiaanse consumentenbond bekendgemaakt dat verkopers van olijfolie massaal een loopje nemen met de goedgelovige consument. Bedrijven als Bertolli en Lidl blijken olijfolie als extra vierge te verkopen, terwijl deze dat helemaal niet is. Hoe gezond zijn deze oliën en welke kunnen we dan beter wel kiezen?

Ik ben er al langer van op de hoogte dat de meeste olijfolie eigenlijk gewoon lampolie is. Voor een paar euro koop je een halve en soms zelfs een hele liter van dit zogenaamde vloeibare goud. Kwaliteit kent z’n prijs en goedkoop is duurkoop. Goedkope oliën zijn meestal zwaar bewerkt, waardoor alle gezonde actieve plantenstoffen eruit verdwenen zijn. Volgens de verpakking van deze olijfolie kun je er uitstekend in bakken, maar ondertussen heb je te maken met een geraffineerd product. Vaak wordt goedkope olijfolie aangelengd met bijvoorbeeld sojaolie, al dan niet van genetisch gemanipuleerde afkomst.

De Italiaanse olijvenoogst is dit jaar mislukt en valt hierdoor 40% lager uit. De georganiseerde misdaad is inmiddels in dit gat gestapt. Op de wereldmarkt levert één liter normale olijfolie zo’n €2,38 op, terwijl dat voor extra vierge olijfolie maar liefst €3,32 is. Dat is bijna een euro per liter meer. Nu begrijp je waarom de maffia z’n kans ziet. Het gevolg is wel dat de goedkope oliën gevaarlijk kunnen zijn door besmetting met bacteriën zoals E.coli of Salmonella.

In de jaren 80 zijn er in Spanje meer dan 600 doden gevallen en tienduizenden mensen invalide geraakt door het eten van een slechte kwaliteit olijfolie. Veel mensen weten niet dat dieren en planten gifstoffen zoals bestrijdingsmiddelen in vetten opslaan. Als je een goedkope olie koopt, kan dit dus bomvol zitten met residuen van bestrijdingsmiddelen. In het geval van Spanje spraken artsen over vergiftiging door organofosforverbinding, oftewel insecticiden. Na lang zoeken bleek olijfolie de bron te zijn.

Veel nepolijfolie wordt op kleur gebracht met wat chlorofyl. Dat is bladgroen. Je zou zelf ook gemakkelijk thuis wat nepolijfolie kunnen maken. Je neemt gewoon een beetje spirulina of chlorella voor de groene kleur en dat meng je dan met wat zonnebloemolie. Om de smaak wat op de vijzelen zou je nog wat betacaroteen kunnen toevoegen. Veel mensen weten niet hoe echte olijfolie hoort te smaken en geloven dat ze met olijfolie te maken hebben, terwijl het in werkelijkheid om zonnebloemolie gaat.

Italië produceert amper genoeg olijfolie om aan de eigen vraag te kunnen voldoen. Hoe kunnen ze dan de wereldmarkt bedienen? Dat is heel simpel: er worden gewoon wat olijven ‘ingevlogen’ vanuit Griekenland of Spanje en vervolgens geperst. Zo wordt buitenlandse olijfolie omgedoopt tot Italiaanse makelij.

Waaraan herken je een goede olijfolie?
Voor de leek is het moeilijk te herkennen of het om een goede olijfolie gaat of niet. Een laboratorium kan objectief uitsluitsel geven. Eigenlijk zou je je neus en smaakpapillen aan het werk moeten zetten, maar de supermarktchef ziet je al staan als je alle doppen eraf draait om eraan te ruiken. Je bent dus gehandicapt in de supermarkt. Het beste kies je altijd voor een olijfolie in glas. Het liefst donker glas, want dan neemt de producent de kwaliteitsbewaking serieus. Ook kun je het beste voor een biologische gaan, zo heb je de minste kans op bestrijdingsmiddelen in de olie. Een ander ding is dat het een pluspunt is wanneer de producent het oogstjaar op de fles zet. Hoe nieuwer hoe beter, want oude olie gaat oxideren. Kies ook altijd voor olie met een lange houdbaarheid, dus kun je maar beter het achterste flesje uit het schap halen. Ik koop zelf altijd m’n olie in kleine hoeveelheden, want dan is het altijd vers. Als de fles eenmaal open is, begint namelijk de olie snel te verouderen.

Zoektocht
Voor in onze webshop ben ik nog steeds op zoek naar een goede olijfolie. Ik heb tot nu toe wel veel tips gehad, maar vaak blijkt dat er ergens een kink in de kabel is. Het is dan niet biologisch, het wordt in plastic vaten opgeslagen of de olie is simpelweg onbetaalbaar. Wat ik vaak zie is dat de olie in plastic opgeslagen wordt en dan naderhand in glazen flesjes wordt gevuld. Het probleem hiervan is dat er zo twee keer zuurstof bij komt die de olie in kwaliteit doet afnemen. Het is dus belangrijk om een producent te vinden die direct in glas bottelt. Vele producenten spreken nauwelijks Engels, waardoor inkopen in het buitenland lastig is. Mocht je een goed adres weten dat voldoet aan de bovenstaande voorwaarden, dan sta ik zeker open voor suggesties!

Verhitten
Het Voedingscentrum raadt verzadigd vet af, maar adviseert vloeibare bak- en braadproducten. Dat het Voedingscentrum de laatste jaren niets heeft bijgeleerd is wel duidelijk. Deze week waarschuwden wetenschappers in een Engelse krant om beslist niet in meervoudig onverzadigde vetten zoals zonnebloem- of maïsolie te bakken. Deze omega 6 oliën produceren op een gemiddelde baktemperatuur van 180 graden zeer veel toxinen die in verband worden gebracht met ziekten zoals kanker. Kokosolie en reuzel zijn verzadigde vetten en hebben dat probleem niet. Olijfolie is een enkelvoudig omega 9 vetzuur en kan wel kort worden verhit. Volgens onderzoek blijkt de olie stabiel, maar ontstaan er als je het lang verhit toxines. Het beste kun je olijfolie koud gebruiken om optimaal te profiteren van de actieve plantenstoffen. Als je toch in olijfolie wilt bakken, verhit het dan niet langer dan 10 minuten.

Voordelen olijfolie
De wetenschap is allang op de hoogte van alle gezondheidsvoordelen die olijfolie ons biedt. Olijfolie bevat namelijk tientallen polyfenolen, oftewel antioxidanten, die ziekten aan de aderen kunnen verminderen. Dagelijks olijfolie nuttigen wordt zelfs in verband gebracht met een lager risico op kanker. Olijfolie bevat ook oleocanthal en oleuropeine, die ontstekingsremmend werken. Olijfolie bevat voor 60% oliezuur, dat ook nog eens het vermogen heeft om de ontstekingsmarkers in het bloed te laten dalen. Dan zijn er nog onderzoeken die aantonen dat olijfolie het cholesterol kan laten dalen, evenals de bloeddruk. Ook het ongewild klonteren van het bloed kan afnemen door wat olijfolie aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Er is zelfs al bewijs dat olijfolie Alzheimer kan voorkomen. Je ziet, olijfolie is heel gezond, als je maar de goede te pakken weet te krijgen (en dat valt niet mee…)!

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl


P.S. Deze week hebben we een keramische broodbakmachine met glutenvrij-programma nieuw in de webwinkel gezet. Vrijwel alle andere broodbakmachines hebben een teflonlaag aan de binnenkant, deze niet! Ook hebben we nu een glutenvrije haverbrood meelmix van Lisa’s choice, die je in de broodbakmachine kunt gebruiken. Je kunt hier ook haverbrood in je eigen oven mee maken. Daarnaast hebben we van Lisa’s choice nu ook 100% biologische & glutenvrije boekweitmeelhavervlokkenkokosmeel en oliebollenmix. De mixen zijn een prima alternatief voor mensen die zonder gluten willen eten. Toch zitten er wel veel koolhydraten in, dus beter spaarzaam nuttigen en genieten.

P.P.S. Op zondag 29 november houden we in Soesterberg weer een cursusmiddag kiemen. Kiemen zijn heel goedkoop om te maken en bevatten gigantisch veel voedingsstoffen. Als je zelf wilt leren kiemen, kom dan naar deze leerzame middag. Aanmelden kan hier.

P.P.P.S. Op vrijdagavond 18 december zullen we een kleinschalige lezing organiseren met Mike Donkers. Hij geeft niet zo heel veel lezingen meer, dus dit is je kans om hem weer eens te zien spreken! Klik hier voor meer info.

Laatste artikelen aHealthylife
Top 12 grootste fabels over afvallen
Top 10 ontstekingsremmende voedingsmiddelen
7 zeer veel voorkomende voedingsstoftekorten
Schrijfster E-nummer boekje Corinne Gouget overleden
Hoe meer water drinken kan helpen bij het afvallen
Top 8 ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen
Bananen: Gezond of ongezond?

Lezingen & trainingen
22 november - Kanker & voeding - Arts Henk Fransen
29 november - Workshop Kiemen
18 december - Mike Donkers over Fris het nieuwe jaar in
10 januari - Carola van Bemmelen - suikervrij slank (vooraankondiging!)
24 januari - Basiscursus goede voeding

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Glazen waterkoker
Luchtreinigers NIEUW!
Ohm natuurlijke Deodorant
Droogovens
Lunchbox RVS
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Ankie den Hertog over het kiezen van voedingsmiddelen in de winkel
Barbara Havenith over haar boek: de hormoonbalans bij vrouwen
Franca van Dalen met het laatste gezondheidsnieuws
Juglen Zwaan licht toe welke voedingsmiddelen ontstekingen stimuleren en remmen
Psycholoog Robert Haringsma legt uit wat helpt tegen teveel piekeren
Rudi Westendorp vertelt over het tegengaan van dementie

Boekentip
Havermoutje
Auteurs: Mathijs Kok & Pascalle Bonnier
70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek

Havermout is gezond, eenvoudig te bereiden, verrassend lekker en veelzijdig in gebruik. Maar wat kán je er eigenlijk allemaal mee?

In 70 recepten tonen Pascalle Bonnier en Mathijs Kok de oneindige mogelijkheden met haver als basis. Van brood tot burger, van soep tot stroopwafel, van cake tot cappuccino, van pasta tot pannenkoek. Voor elk moment op de dag is er een havermoutje!

Pascalle Bonnier en Mathijs Kok is havermout met de paplepel ingegoten. Ze gaan de deur niet uit zonder hun dagelijkse havermoutje of ze nemen er eentje mee voor onderweg.

Zelfs hun eerste date bestond uit een havermoutontbijtje. Sindsdien experimenteren ze er samen gretig en met veel succes op los in hun keukentje dat ze tegenwoordig zelfs hun havermoutlab noemen. Elke dag delen ze een havermoutrecept op Instagram. Inmiddels is @havermoutje met duizenden volgers uitgegroeid tot dé inspiratiebron voor havermoutliefhebbers.

Spreuk van de week
Stop met kritisch te zijn op jezelf. Verbeter jezelf. Streef naar persoonlijke groei. En accepteer je eigen fouten in dit proces.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden