Ik zie ook steeds meer gezondheidssites verschijnen, waarvan een onbekende redactie overdreven artikelen plaatst. Uiteraard zonder een bronvermelding. Het valt me op dat deze artikelen bijzonder goed gedeeld worden op de social media. Vaak zijn de claims allang weerlegd en bleken toch een broodje aap. Kijk daarom bij het lezen van artikelen of er een bron bij staat of een auteur, dan kun je vaststellen of het om relatief betrouwbare informatie gaat.
Zelfs als de bron van het onderzoek een betrouwbaar medisch tijdschrift is, kunnen we het onderzoek maar beter met een korreltje zout nemen. Van de 50.000 onderzoeken per jaar die in tijdschriften worden gepubliceerd, blijken jaren later slechts 3.000 van voldoende kwaliteit te zijn. Maar op die 3.000 onderzoeken valt nog steeds van alles aan te merken. Elk onderzoek heeft zijn eigen blinde vlek en deze komt soms aan het licht, maar soms ook helemaal niet. Reden te meer om onderzoeken niet te serieus te nemen.
Boerenverstand We kunnen ons van alles laten aanpraten, maar beter is om te vertrouwen op ons eigen logische verstand. Wat is gezonder? De hele dag voor de tv zitten of elke dag door het bos wandelen? Een kant-en-klaar maaltijd eten of zelf koken met pure ingrediënten? Kunnen we beter naar Mc Donalds gaan of naar een saladebar? Volgens mij kan iedereen deze vragen gemakkelijk voor zichzelf beantwoorden en hebben we geen onderzoekers nodig om dit voor ons te bepalen.
Leer je lichaam kennen Het lichaam geeft aan wanneer het in balans is of iets tekort komt. In de winter hebben we meer behoefte aan een vette stamppot en in de zomer weer aan een salade. Waarom zou je in de winter een salade eten omdat het van wetenschappers moet? Als je lichaam aangeeft dat het meer behoefte heeft aan een vette stamppot, dan is daar vast een goede reden voor.
Zelf heb ik jarenlang elke dag een stukje pure chocolade gegeten. In die tijd was ik er zeker voor omgefietst. Het laatste jaar staat het me enorm tegen. Ik weet niet waarom. Als ik nu chocolade eet zegt mijn lichaam ‘nee’, terwijl het daarvoor altijd duidelijk ‘ja’ was. Ik kan niet verklaren waarom dit is, maar ik luister maar naar mijn lichaam. Ik voel me nu beter bij blauwe bessen. Mijn lichaam zegt me dat blauwe bessen nu voor mij goed zijn om te eten.
|