Honger

Beste lezer,

De feestmaand is weer aangebroken, wat betekent dat veel Nederlanders zich te buiten gaan aan lekkernijen. Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik en dat komt niet alleen door de decembermaand. Het blijkt volgens recent onderzoek, dat onze darmbacteriën chronisch honger hebben en hun gastheer aanzetten tot eten. Hoe komt dat en wat kunnen we dan het beste eten?

We dachten altijd dat voornamelijk het hormoon ghreline ervoor zorgt dat we trek krijgen. De maagwand produceert dit hormoon, wat onder andere te merken is aan het knorren van de maag. Bij een persoon met normaal gewicht is de ghreline in de ochtend het hoogst en in de avond het laagst. Bij mensen met overgewicht is dit natuurlijke verloop niet terug te vinden, wat een mogelijke verklaring is voor het overeten. Niet alleen een verstoring van dit hormoon blijkt overeten in de hand te werken…

Wanneer er voldoende nutriënten in de darm komen, produceren bepaalde darmbacteriën het peptide YY, dat zorgt voor een verzadigd gevoel. Wanneer je dus veel voedsel eet zonder nutritionele waarde, blijven de darmbacteriën honger houden en produceren ze geen verzadigingshormonen. Dit effect zal dus het sterkst zijn bij bewerkte voeding en junkfood. Dit eten verzadigt niet, waardoor je door blijft eten. We krijgen te veel vulling binnen en te weinig voeding. Qua calorieën krijgt vrijwel elke Nederlander meer dan genoeg binnen, maar wat nutriënten betreft is het slecht gesteld. Zo is eigenlijk de meerderheid van Nederland chronisch ondervoed.

Vorige week sprak ik al over de rol van vezels en darmbacteriën. Darmbacteriën worden blij van vezels. Deze zitten met name in groenten en fruit. Deze week nog was in het nieuws dat met name groenten krachtig tegen kanker werken en fruit niet. Een mogelijke verklaring is, dat vruchtensuiker de kanker deels voedt. Groenten zijn rijk aan vezels en micronutriënten, terwijl ze zeer arm zijn aan suikers; de ideale mix.

In de darmen leven maar liefst 100 biljoen bacteriën, terwijl wij mensen maar uit 10 biljoen cellen bestaan. We bestaan dus meer uit bacteriën dan uit menselijke cellen. Bij moeilijke beslissingen wordt vaak geadviseerd om naar je onderbuikgevoel te luisteren, dit heeft het namelijk nooit fout! Deze zogenaamde gut-feeling zou dus wel eens een communicatie kunnen inhouden met de biljoenen bacteriën.

Nu is het bekend, dat darmbacteriën zich vermeerderen en verminderen al naar gelang de voeding, net zoals in het verhaal van de Cherokee-indiaan:

Op een avond vertelde een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt. Hij zei: “Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ binnen ieder van ons. De ene heet Kwaad. Het is woede, afgunst, jaloezie, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugen, valse trots, superioriteit en ego. De andere heet Goed. Het is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, trouw, medeleven, grootmoedigheid, waarheid, compassie en geloof.” De kleinzoon dacht er even over na en vroeg toen aan zijn grootvader: “Welke wolf wint er dan?” De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Diegene die jij voedt.”

Wanneer je slechte, afbrekende voeding tot je neemt zoals alcohol, dan kunnen bepaalde bacteriën in de darmen toenemen. Als deze bacteriën vervolgens weer stoffen kunnen uitscheiden die de gastheer dicteren te gaan drinken, dan zit verslaving aan alcohol mogelijk dus niet alleen tussen de oren, maar ook in de darmen. Hetzelfde geldt voor junkfood. Het nadeel van het voeden van deze bacteriën is, dat de drang naar slechte voeding steeds groter wordt en dat de ongunstige bacteriën in aantal toenemen. Ongunstige bacteriën produceren vaak stoffen die ons lichaam belasten en de darmwand beschadigen. Wanneer we meer gezond voedsel eten, dan groeit het aantal gunstige bacteriën. Gunstige bacteriën produceren stoffen zoals vetzuren en vitaminen die ons lichaam een oppepper geven en de darmwand helen.

Vezels
Als je weet dat onze darmbewoners dol zijn op vezels, dan is het ook duidelijk dat we niet alles stuk moeten koken. Ik raad aan om groenten kort te stomen en/of daarna te wokken. Bij stomen verlies je geen vitaminen in het kookvocht en bij wokken blijven de vezels nog grotendeels heel.

Gezondste groenten
Een recent onderzoek heeft vastgesteld dat waterkers, Chinese kool, snijbiet, bieten, spinazie, witlof, sla en peterselie de gezondste groenten zijn. Dit hebben ze bepaald door te kijken naar de dichtheid van nutriënten zoals vezels, vitaminen en mineralen. De hele lijst van de gezondste vruchten en groenten vind je hier.

Eiwitshakes
Als we minder vulling eten en meer echte voeding, dan voeden we de hongerige goede darmbacteriën en produceren ze hormonen die verzadigen. Dus de zogenaamde afslank eiwitshakes en cola light bevatten geen nutriënten en maken darmbacteriën hongerig met alle gevolgen van dien.

Lezing met Saskia van As
Omdat de vorige lezing over de darmen door Saskia van As zo snel vol was, hebben we een nieuwe dag gepland: zondag 7 februari, aanmelden kan hier.

Darmonderzoek
Mocht je overigens nog willen weten hoe het met je darmbewoners is gesteld, dan krijg je nog t/m 15 december 10% korting op een darmanalyse bij MGlab via aHealthylife. Klik voor een overzicht van alle testen hier.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl


P.S. Deze week hebben we leuke nieuwe dingen voor de kerst in onze webshop! Diverse zoutmolens voor Keltisch zeezout, lekvrije voedselcontainers voor onderweg, Biobites kokos/chocodips. Ook hebben we een 6-pack met 40 ml heilzame oliën (maanzaadolie, walnootolie, mariadistelzaadolie, hennepzaadolie, druivenpitolie en pompoenpitolie), een ideaal, gezond kerstcadeau. Ook hebben we cocos-chocoladeboter voor op bv het Yam Desembrood van Ralph Moorman in de webwinkel. Als laatste hebben we nu ook lovechock chocoladerepen en biologische appelazijn.

P.P.S. We hebben na veel aanvraag ook eindelijk CBD-wietolie in de shop! Medicinale wietolie van hoge kwaliteit. Deze olie is van Jacob Hooy en bevat geen THC. Het bevat wel de gunstige Cannabidiol (CBD), waardoor het zeer heilzaam kan zijn. Voor meer achtergrondinformatie over wietolie raden we het boek Mediwietolie, het ideale volksmedicijn! van Wernard Bruining aan. We hopen volgend jaar een lezing over dit onderwerp te organiseren.

P.P.P.S. We hebben inmiddels drie biologische olijfolieboeren gevonden die nu voor aHealthylife de olijven aan het persen zijn. Zodra deze olie bij ons arriveert doen we meteen een mail de deur uit, zodat je het kunt bestellen. Spoedig komt er dus echt verse en natuurlijke olijfolie voor een lage prijs, waar niet mee gerotzooid is in onze shop! Even geduld nog…

Gezondheidstip
Wat ik zelf de laatste tijd regelmatig doe, is wat rauwkost bij de maaltijd eten. Deze rauwkost eet ik dan in plaats van rijst. Zo vervang ik loze calorieën door gunstige vezels. De rauwkost besprenkel ik dan wel enkele uren voor het nuttigen met wat appelazijn of het sap van citrusvruchten. Op die manier wordt het lichter verteerbaar en help je de maag een handje.

Laatste artikelen aHealthylife
10 van de slechtste ‘gezonde’ voedingsmiddelen, die je gewoon moet laten staan!
Foliumzuur of folaat – wat is het verschil?
De 18 meest verslavende voedingsmiddelen (en de 17 minst verslavende)
De 10 grootste voedselschandalen ooit
Eindelijk: Glutenvrij brood van Ralph Moorman, wat zit erin?
14 gezonde boekentips en aanraders voor met de feestdagen
10 gezondheidsvoordelen van kiwi’s

Lezingen & trainingen
18 december - Mike Donkers met Fris het nieuwe jaar in
10 januari - Carola van Bemmelen - suikervrij slank
24 januari - Basiscursus goede voeding
31 januari - Cursus kiemen - Suzanne Poot & Juglen Zwaan
7 februari - Saskia van As over Darmklachten
26 februari - Leen Steyaert - Stralend door de menopauze

aHealthylife Webwinkel (steun aHealthylife!)
Glazen waterkoker
Luchtreinigers NIEUW!
Ohm natuurlijke Deodorant
Droogovens
Lunchbox RVS
Hurom slowjuicers (5% korting met de code "Hurom")

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Ay Lin Kho over optimale voeding voor de baby
Franca van Dalen met het laatste gezondheidsnieuws
Juglen Zwaan over de kiwi, die je ook superfood kunt noemen
Martina Capousek over onderzoeken naar het effect van acupunctuur op een depressie
William Cortvriendt (arts) over de gezondheidseffecten van thee
Yvonne van Stigt over het balanceren van hormonen bij teveel langdurende stress

Boekentip
December lekkers
Monique van der Vloed
Een boek met al het lekkers uit de decembermaand, maar dan lactose, gluten en E-nummervrij.

De feestdagen in december zijn een tijd van gezelligheid, samenzijn en bezinning, maar vooral ook een tijd van lekker en uitgebreid etenen drinken. Deze feestdagen hebben tal van traditionele lekkernijen. Als vanzelf komen de pepernoten, taaitaaipoppen, speculaasbrokken, kerststollen en oliebollen op je netvlies te staan. Sterker nog… het zou raar zijn als deze lekkernijen op die dagen ontbraken! In principe is daar niets mis mee. Gedenkdagen vragen erom om met een gezamenlijke maaltijd herdacht te worden. Wat wel een probleem kan zijn, is dat we het vaak zo extreem doen. Vervolgens kan ons lichaam die grote hoeveelheden voedsel mét toevoegingen niet goed verwerken. Denk aan grote hoeveelheden E-nummers, geraffineerde suikers, vetten en zout. Dat vormt een grote belasting voor het lichaam. Het kan gelukkig ook anders! Van de meest bekende decemberlekkernijen staat in dit boek een gezonde variant, zonder geraffineerde suikers en kunstmatige E-nummers. Zo kun je toch ontzettend lekker eten én genieten, zonder dat het meteen een directe aanslag op je lichaam vormt!

Ga dus met Decemberlekkers! zonder schuldgevoel en lichamelijk ongemak lekker snoepend de decembermaand in.

Spreuk van de week
Luister naar je eigen stem. Je eigen ziel. Te veel mensen luisteren naar de ruis van de wereld in plaats van te luisteren naar zichzelf.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthyllife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden